Top News
3437 prikaza

Održava se kongres Komunističke partije, a tiče se i vas

Komunistička partija Kine - Kongres
DPA/PIXSELL
Donosimo vam listu stvari zbog kojih je najveći svjetski kongres Komunističke partije važan za sve

Srijeda ujutro za Xija Jinpinga bit će posebno važan trenutak u životu, posebno važan trenutak za NR Kinu uopće. Tada počinje 19. kongres Komunističke partije nacije od 1,4 milijardi građana. Ovakvo okupljanje komunističke partije od 90 milijuna članova zakazuje se dvaput u jednom desetljeću.

Iza zatvorenih vrata bilo bi ravno prvoklasnoj senzaciji kad bi se dogodilo nešto drugo osim da Xi bude izabran za još jedan predsjednički mandat, kao i partijski generalni tajnik i nova generacija kineskih lidera. Kina je inače mnoštvo puta pokazala da se jako drži svojih petogodišnjih planova. CNN navodi na što se sve mora obratiti pažnja tijekom ovotjednog kongresa.

Kult Xija

Xi Jinping | Author: Douliery Olivier/Press Association/PIXSELL Douliery Olivier/Press Association/PIXSELL

Kongres se generalno smatra referendumom o tome koliko je Xi uspio postaviti se kao neupitan politički vođa, kaže Christopher Johnson s Kineskih studija u Centru za strateška i međunarodna istraživanja iz Washingtona. Johnson kaže da je Xi izazvao "politički šok" kad je srušio nekolicinu visokih dužnosnika u svom antikorupcijskom jurišu, da je i za kineske prilike pokrenuo udar na slobodu govora bez presedana, te da je radikalno preustrojio Narodnu oslobodilačku armiju, najbrojniju svjetsku oružanu silu.

Na kongresu Xi bi mogao zacementirati svoje pozicije ukoliko će partijske povelje tako prilagoditi da ubuduće uključuju "misao Xija Jinpinga" kao jednu od glavnih partijskih teorija, čime bi svoj položaj podigao sve do Maoa Zedonga, tvorca Narodne republike iz 1949. Dvojica Xiovih prethodnika svoje ideje nisu uspjeli dovesti do te razine.

Neki su špekulirali da bi Xi mogao pokušati ostati na vlasti i iza 2022. godine, čime bi prekinuo tradiciju svoja dva predsjednika, ali i čime bi oponašao ruskog predsjednika Vladimira Putina. "Gdje god se pogleda, Xi se čini da je u središtu vizije moderne Kine. Jedino je pitanje može li jedna osoba doista raširiti svoj utjecaj preko tako širokog područja", kazala je Kerry Brown, profesorica kineske politike na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Zašto je to važno za cijeli svijet?

Kina i svijet | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Sa Xijem kojemu bi uspjelo s ovog kongresa otići snažniji nego ikad, svijet bi vjerojatno doživio Kinu koja bi napravia još jedan korak dalje u vakuum svjetskog vodstva koji se otvorio s dolaskom Donalda Trumpa na vlast u SAD-u. U prvih pet godina Xi je provodio opreznu vanjsku politiku, isto onako kako su to činili i njegovi prethodnici. No, on je uspostavio prvu kinesku prekomorsku vojnu bazu, u Južnom kineskom moru i predstavio je veliki plan za svjetsku ekonomiju u kojoj bi Kina bila prva i u centru.

Do sada se Kina više ili manje držala svjetskih normi, no Xi bi ovako osnažen takav pristup mogao promijeniti tako da se Kina stane sukobljavati sa svjetskim poretkom i s SAD-om kojemu je Kina nasušno potrebna zbog pacificiranja Sjeverne Koreje. Prvi test po ovom pitanju na redu će biti već u studenom kad Xi ugošćava Trumpa u svom inauguracijskom posjetu Aziji.

Kineske "igre prijestolja"

Komunistička partija Kine - Kongres | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

 

Kongres se otvara 18. listopada u Velikoj dvorani na Trgu nebeskog mira, Tiananmenu, u srcu Pekinga. 2287 delegata predstavljat će 90 milijuna članova KP. Osim predsjednika, na pet godina će izabrati sedmočlani Stalni odbor Politbiroa, koji praktično vladaju Kinom. Većina tog dijela, ako već ne i sve, trebalo je biti dogovoreno unaprijed u dugotrajnim tajnim pregovorima, preostala je samo formalnost potvrđivanja.

Koliko god se KP Kine čini monolitnom, a Xijev stisak željeznim, različite frakcije ipak postoje. Zato će izbor članova u Politbiro otkriti aktualni odnos snaga. Tako će se doznati hoće li članom ostati Xijeva desna ruka u progonu korupcije, 69-godišnji Wang Qishan, unatoč tome što je skoro pa pravilo da se članovi umirovljuju nakon 68 godina.

Sve se čini da hoće i to bi bio još jedan uspjeh Xija. "Ako u sastavu ostanu stariji članovi, to će biti pokazatelj da je Xi učvrstio vlast", kazao je Christopher Balding, profesor ekonomije na Sveučilištu u Pekingu.

KP Kine u brojkama i po rangu

Komunistička partija Kine - Kongres | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

1 vođa – Xi Jinping – moć Kine koncentrirana je u njegovim rukama

Stalni odbor Politbiroa – 7 članova – ovdje se donose ključne odluke

Politbiro – 25 članova – čine ga glavni vladini dužnosnici, regionalni šefovi, predsjednici važnih partijskih tijela, zapovjednici vojske

Centralni komitet – 205 članova – najviši organ vlasti u Partiji, sastaje se najmanje jednom u pet godina koliko traje njegov mandat

2287 – delegata kongresa

90 milijuna članova KP Kine

Hoće li Sjeverna Koreja pokvariti zabavu?

Sjeverna Koreja, lansiranje projektila | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Nepredvidljiv i buntovan susjed Kine faktor je koji ima potencijal poremetiti proceduru. Sjeverna Koreja do sada je znala provocirati svog jedinog saveznika tijekom događanja na najvišim razinama. Tijekom prošlogodišnjeg sastanka G20 u Hangzhou lancirala je projektile, kao i tijekom foruma Jedan pojas, jedna cesta u svibnju, te tijekom samita BRICS-a u Xiamenu u rujnu. "Svaka provokacija značit će uvredu Xiu Jinpingu", kazao je Balding.

Paul Haenle s Carnegie Endowment for International Peace u Pekingu, međutim, ne smatra da takve provokacije mogu utjecati na donošenje odluka u Pekingu. On smatra da će Xi otrpjeti provokaciju, te da će uzvratiti zabranom nuklearnih pokusa u Tihom oceanu. Drugim riječima, to bi moglo značiti prelazak preko "crvene linije" Kine.

Plavo nebo iznad Pekinga

Peking | Author: Pixabay Pixabay

Uoči kongresa, pod izrazitim mjerama osiguranja su i Peking i uopće cijela zemlja. Putnike se provjerava pri izlasku na pekinške kolodvore. Povećan je broj policajaca i u uniformama i u civilu. Navodno je povećana i aktivnost špijuniranja susjeda od strane susjeda. Nekim barovima i nekim tvrtkama vlasti su naredile da zatvore.

Čuveni kineski "Vatrozid" posebno je pojačan, pa je internetska cenzura stroža nego inače. Jedna stvar od koje će stanovnici Pekinga imati velike koristi ipak je to što se u ovakvim situacijama partijski vođe pobrinu dotle smanjiti promet i industriju da se u Pekingu odjednom ukazuju plavo nebo i sasvim čist zrak.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.