Top News
12246 prikaza

Odobrili iskapanje Franca - sljedeći Pavelić i Luburić?

Grob Francisca Franca
1/4
REUTERS
Ekshumacija će se obaviti u tajnosti, a gdje će kasnije Francovi ostaci biti zakopani još uvijek se ne zna

Španjolska vlada odobrila je izmjene zakona prema kojem će ostaci bivšeg španjolskog diktatora Francisca Franca biti ekshumirani i premješteni iz mauzoleja kod Madrida. Francovi ostaci će, unatoč protivljenju članova njegove obitelji, biti premješteni do kraja ove godine. 

Ekshumacija će se obaviti u tajnosti kako bi se izbjegli prosvjedi, a gdje će kasnije Francovi ostaci biti zakopani još uvijek se ne zna. Vlada je Francovoj obitelji dala rok od 15 dana da predlože novu lokaciju za Francov grob, na koji i danas ljudi svaki dan donose svježe cvijeće. Ukoliko obitelj ne predloži neku lokaciju, novo mjesto Francovog groba odabrat će španjolska vlada.

Međutim, diktatorova obitelj, prije svih njegovih sedam unučadi najavili su borbu svim zakonskim sredstvima kako bi spriječili ekshumaciju svog djeda, te cijelu stvar nazivaju čistom osvetom.

Vjekoslav Maks Luburić u Staroj Gradiški UDBINA DUGA RUKA Life I Pavelić i Luburić mislili su da je Španjolska sigurna

"Ako se ekshumacija dogodio protivno našoj volji, tražit ćemo od vlade da nam preda njegove ostatke i sami ćemo ga pokopati uz kršćanski sprovod", objavila je obitelj u svojoj izjavi.

Ova odluka španjolske vlade mogla bi značiti i da se premještaju grobovi Ante Pavelića i Vjekoslava Maksa Luburića, obzirom da su njihovi grobovi predmet istog zakona o povijesnom sjećanju kojim Španjolska želi riješiti pitanja iz svoje fašističke prošlosti. Kako je vlada u Madridu najavila u srpnju, ako se zakon prihvati, iskopat će se i ostaci ustaških vođa koji su surađivali s Francom i nakon rata našli utočište u Španjolskoj i premjestiti ili negdje drugdje u Španjolskoj ili ih vratiti tamo gdje su rođeni, što je u njihovom slučaju Hercegovina.

Grob Ante Pavelića | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
Pavelić i Luburić rođeni su u BiH, Pavelić kod Konjica, a Luburić kod Ljubuškog, a razlog zbog kojeg bi se njihovi grobovi preselili su taj što su postali mjesto hodočašća ekstremnih desničara, što je također pitanje kojim se bavi novi španjolski zakon.

Pavelićev grob nalazi se u Madridu, dok je Luburić pokopan u Carcaixentu u Valenciji. U srpnju je gradonačelnik Carcaixenta izjavio kako na Luburićev grob više nitko ne dolazi, da su mu zadnji put došli odati počast prije dvadeset godina i otada se više nitko nije pojavio. Njegov grob se nalazi na najistaknutijem mjestu na groblju Carcaixentu, a gradonačelnik je rekao da je jedna od mogućnosti da Luburićeve ostatke preuzmu rođaci. Naglasio je da ih nitko iz Hrvatske ili BiH nije kontaktirao o tom pitanju.

Kolike su šanse da se njihovi ostaci vrate kući u Hercegovini, ili eventualno u Hrvatsku teško je reći, no prema svemu sudeći njihovi će posmrtni ostaci biti premješteni negdje unutar španjolskih granica, na neko manje poznato i frekventno mjesto. 

Ante Pavelić Ustaško blago Life Pavelić ukrao čak i zlatne zube žrtava Jasenovca

Pavelićeva kćer još je odavno rekla da se protivi da se ostaci njenog oca vrate u Hrvatsku, jer prema njenim riječima, Franjo Tuđman nije izgradio Hrvatsku kakvu je njezin otac sanjao. Umrla je 2015. i pokopana je u grobnicu pored majke i oca na madridskom groblju San Isidro.

Nakon što je 1945. pobjegao iz Hrvatske, Pavelić je spas potražio u Argentini, ali nakon neuspjelog atentata na njega 1957. godine u Buenos Airesu, kada ga je pokušao ubiti srpski emigrant Blagoje Jovović, Pavelić se preselio u Španjolsku jer je imao dobre odnose s Francovim režimom. Tamo je umro 1959. godine, u 70. godini života.

Luburić se također preselio u Francovu Španjolsku 1949. godine. Živio je u Valenciji gdje je vodio tiskaru u kojoj je izdavao proustaške časopise. Agenti Udbe infiltrirali su se u tiskaru i ubili ga 1969. godine. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 05:18 27.Kolovoz 2018.

    U Međugorje s njima-kakav bi to tek biznis bio hahahaha

  • ursuss 18:38 26.Kolovoz 2018.

    tak i treba...zašto bi čuvali zločince..nek idu doma...pas tko ih voli neka plati i nosi doma...