Top News
4299 prikaza

Odani Karamarkov kadar trese Plenkijevu fotelju

Ministar gospodarstva Darko Horvat
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Gotovo sve njegove pozicije po ključnim pitanjima za Hrvatsku u suprotnosti su s načelima Andreja Plenkovića

Darko Horvat, ministar gospodarstva naslijedio je na toj poziciji Martinu Dalić, a čini se da bi se mogao i on naći u jednoj aferi. Kako smo već pisali, dok uprava Uljanika pregovara s dobavljačima da se skinu blokade računa kako bi se izbjegao stečaj i plaće radnicima se isplaćivale preko računa, saznajemo da je škver blokirala i mala zagrebačka tvrtka bez formalno zaposlenih. A ona je direktno povezana s tvrtkom u kojoj je četiri godine u upravi bio sadašnji ministar gospodarstva Darko Horvat. To otvara potencijalni sukob interesa ministra Horvata jer upravo on treba osigurati proračunski novac za pomoć Uljaniku. Kad bi se njegova bivša tvrtka naplatila od državnog novca, to bi se moglo protumačiti kao pogodovanje. Kako stvari sad stoje, većina dobavljača kojima je Uljanik ostao dužan ostat će kratkih rukava.

Ovaj dugogodišnji HDZ-ovac obnašao je dužnost ministra poduzetništva u kratkotrajnoj vladi Tihomira Oreškovića, a mnogi su već prilikom njegova imenovanja prije nekoliko mjeseci upozoravali da je on kadar Tomislava Karamarka te da njegovo imenovanje znači slabljenje moći Andreja Plenkovića.

Uljanik Tajni poslovi Top News Otkrivamo: Kako su se obogatili direktori Uljanika

Darko Horvat je rođen 29. rujna 1970. u Čakovcu, horoskopska je Vaga i iskreno će ispričati kako odluke mora prvo dobro odvagnuti i prespavati. Odrastao je u Donjoj Dubravi u Međimurju, gdje i danas živi na obiteljskom imanju sa suprugom Sanjom i roditeljima. 

Riječ je o Karamarkovom kadru, piše 24sata, čovjeku kojega je bivši predsjednik stranke rukama i nogama gurao na poziciju ministra gospodarstva, ali ga nije mogao imenovati na to mjesto jer je ono prema koalicijskom dogovoru pripalo Mostu. Horvat je onda postao ministar malog poduzetništva.

U političkim krugovima smatra ga se čovjekom izuzetno bliskim MOL-u i Mađarima. Tomislav Karamarko i Darko Horvat u nekoliko su navrata inzistirali na tome da se obje arbitraže s Molom prekinu. Horvat je bio zagovornik uključenja Hrvatske u projekt nuklearne elektrane Paks u Mađarskoj.

Kako je ispričao u velikom razgovoru za 24sata, rado se sjeća djetinjstva, dolazi iz sretne i funkcionalne obitelji koja je čitav život vrlo naporno radila. 

"Dijete sam radničke klase, otac je po struci automehaničar, radio je u poduzeću koje se bavilo poljoprivrednim strojevima, a kad bi popodne došao kući nakon završenog posla, ručao bi te se spustio opet u garažu i nastavio dalje raditi. U toj mehaničarskoj radionici proveo je noći i noći ne bi li dodatno zaradio, sagradio kuću i nama djeci nešto omogućio. Mama je radila u tvrtki Agromeđimurje, težačke poslove u rasadniku, zbog čega danas ima velikih problema s kralježnicom. Čim sam počeo raditi, ona je otišla u mirovinu", kazao je Horvat sjećajući se koliko su teško roditelji odvajali za njegovo školovanje. 

Darko Horvat | Author: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Zanimljivo, jedan je od rijetkih visokopozicioniranih članova HDZ-a, a da iza sebe nema skandala. 

Karijera mu je išla pravocrtno uzlazno. Diplomirao je na FER-u u Mariboru 1996. 

"Studirao sam u Mariboru jer sam si tamo to jedino mogao priuštiti s obzirom na to da mi u Mariboru živi stric pa je to financijski bilo roditeljima lakše podnijeti. Svaki vikend sam se pod uzbunama vlakom vozio kući, kao i oko 800 mojih prijatelja koji su u to vrijeme studirali u Mariboru. Maribor smo odabrali i iz praktičnih razloga jer je vlakom Čakovec puno brže povezan s Mariborom nego sa Zagrebom, kazao je Horvat koji je diplomirao među prvima u klasi, uglavnom s četvorkama i peticama.

Prosvjed radnika Uljanika Najpoželjniji poslodavac Top News Spas od države traže i propali tajkuni i radnici

"Dva mjeseca nakon diplome dobio sam posao u HEP-u. Imao sam plan ići u Njemačku kod krizmanog kuma koji se ponudio da mi nađe posao. No u međuvremenu je koprivnička Elektra raspisala natječaj za četiri inženjera pripravnika. Nakon dva tjedna nazvala me je tajnica iz HEP-a i rekla da od ponedjeljka počinjem raditi."

Horvatova karijera je nezaustavljivo rasla. Kao stažist 1996. godine počinje u HEP Distribuciji u Koprivnici, ubrzo postaje voditelj odjela, pa šef službe, a deset godina kasnije imenovan je direktorom Distribucijskog područja Elektre Čakovec. Nižu se funkcije, predsjednik NO HEP-a, pa predsjednik NO Plinacra te pomoćnik ministra gospodarstva u bivšoj HDZ-ovoj vladi.

Horvat je, inače, jedan od onih koji su uvjeravali javnost na sva zvona da će HDZ uspjeti dohvatiti saborsku većinu, presložiti vladu i postaviti Zdravka Marića za novog premijera. "Gospodin Marić ima jako velikog iskustva u financijskom svijetu i bit će odličan premijer", govorio je prije nešto manje od dvije godine tadašnji ministar Horvat. 

Darko Horvat i Davor Božinović | Author: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Kad su izbori u pitanju, Horvat je pokazao i da je sklon čvrstoj ruci i partijskoj stegi. Naime, uoči izbora 2016. godine u svojoj je III izbornoj jedinici svim HDZ-ovcima u Županijskom odboru stranke, na čijem je čelu bio, naredio da moraju glasati za njega. Iako je bio 3. na listi, što mu je teoretski osiguravalo ulazak u Sabor, Horvat se prestrašio da bi ga netko mogao preskočiti preferencijalnim glasovima, budući da je u Međimurskoj županiji tradicionalno HNS bolje prolazio od HDZ-a. 

Zbog ovakvog ponašanja pismo mu je hitno uputio i glavni tajnik HDZ-a Goran Jandroković. Upozorio ga je da ovakvom naredbom izravno krši odluke predsjedništva i središnjeg odbora HDZ-a o izbornoj strategiji prema kojoj stranački kandidati trebaju imati jednaki tretman. 

Brodogradilište "Uljanik" Ljubo Jurčić Ekonomix "Brodogradnja će se u Hrvatskoj ugasiti do 2021."

Bio je protivnik arbitraže s Molom i zagovornik dogovora s Mađarima, a protivio se i Plenkovićevoj ideji da se novac za otkup Ine namakne prodajom 25 posto dionica HEP-a, kroz inicijalnu javnu ponudu, pa bi se tako dionica mogli domoći i hrvatski građani i mirovinski fondovi. Drugim riječima zalagao se za hrvatsko-mađarsko-rusko povezivanje, no kasnije je to sve zanijekao i rekao je da je bio pogrešno shvaćen.

Dok je bio ministar u Oreškovićevoj Vladi, Horvat je otvoreno hvalio Tomislava Karamarka i tvrdio da se pod njegovim vodstvom HDZ vratio 'korijenima i da niže pobjedu za pobjedom'. Budući da je HDZ koalirao tada s Mostom, Horvat nije mogao postati ministar gospodarstva, nego je postao ministar malog poduzetništva. Nakon toga postao je potpredsjednik stranke, a moguće imenovanje na mjesto ministra gospodarstva moglo bi značiti slabljenje Plenkovićeve struje u HDZ-u. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.