Top News
9161 prikaza

Od službenice u Vinkovcima do ministrice skandala

Andrej Plenković i Gabrijela Žalac
1/8
Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
U Vladu ju je doveo sam Andrej Plenković 2016. godine, no s vremenom je sve manje bio zadovoljan njezinim radom

Samo nekoliko dana nakon što je DORH obustavio kazneni progon Gabrijele Žalac, tada još uvijek ministrice, a sada bivše ministrice, zato što je proljetos vozila automobil s nevažećom vozačkom dozvolom i naletjela na 10-godišnju djevojčicu, bivša čelna osoba Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske otpala je iz Vlade.

Iako nisu izravno utjecali na njezinu smjenu, prometni prekršaj i nesreća koju je skrivila, samo su pokrenuli lavinu koja je uslijedila nekoliko dana kasnije, kad su se novinari počeli interesirati za ministricu koja je sve do tad uglavnom živjela u sjeni svog političkog zaštitnika Andreja Plenkovića. 

Lovro Kuščević Opet Kuščević Top News Tajni vlasnici s Malte kupili milijune kvadrata u Dalmaciji

Kad se otkrilo da u dvorištu njezinih roditelja stoji Mercedes vrijedan 50.000 eura koji ministrica nije unijela u svoju imovinsku karticu, Gabrijela Žalac počela je gubiti strpljenje i davati sve nesuvislije odgovore na sve brojnija novinarska pitanja.

Od tada, a bilo je to u ožujku, kalkuliralo se o njezinoj smjeni, no što su napadi na Žalac bili glasniji, to je premijer odlučnije branio svoju ministricu. Uostalom, on je bio prvi koji ju je lansirao u državni vrh 2016. godine. Sve dok ju premijer nije imenovao na ovu funkciju 2016. godine, ova 40-godišnja Vinkovčanka široj je javnosti bila potpuno nepoznata.

Zasnovala je obitelj i rodila prvo dijete prije mature. Udala se za supruga koji danas ima automehaničarsku radionicu i s kojim je dobila još dvoje djece. Kako je jednom rekla novinarima, uvijek je bila štreberica, ali nikad besprijekorna odlikašica.

Gabrijela Žalac | Author: Duško Jaramaz/Pixsell Duško Jaramaz/Pixsell
Rođena je i odrasla u Vinkovcima, a za njenu karijeru, kako je pisao Express, ključna je, prema nekim navodima, bila njezina majka Vinka Ivanković. Majka Gabrijele Žalac bila je ekonomistica, a otac zaposlenik Jugoslavenskih željeznica. Početkom 90-ih njezini su se roditelji učlanili u HDZ i pomalo postajali sve moćniji članovi političkog establišmenta u istočnoj Slavoniji.

Kako kažu izvori bliski ministrici, i ona spada u moćnije ljude u tom dijelu Hrvatske, a svoj status učvrstila je ulaskom u Vladu. Gabrijela Žalac je završila Ekonomski fakultet u Osijeku, a dok je ona studirala njezina majka Vinka je u Slavoniji vodila stečajeve desetaka tvrtki, koje su nakon rata samo nestajale. Prema pisanju Jutarnjeg lista, jedan od njih odigrao je višestruku ulogu u obiteljskoj povijesti Ivankovićevih - stečaj Županjske banke.

Brodski Stupnik: Plenković, Marić i Tolušić u obilasku Vindijine novootvorene farme purana Visoka politika Top News Kurve, droga, špijuni: Plenki je posmicao neprijatelje

Riječ je o jednom od najduljih stečajeva na istoku Slavonije. "U svibnju 1999., kada je stečaj pokrenut, a Vinka Ivanković imenovana stečajnom upraviteljicom, ta banka imala je 320 zaposlenih te 25 poslovnih prostora diljem Hrvatske. Nakon privatizacije sredinom 90-ih Uprava je šakom i kapom dijelila kratkoročne kredite s visokim kamatama koje komitenti nisu mogli otplaćivati.

Sredinom 2002., tri godine nakon što joj je majka imenovana stečajnom upraviteljicom Županjske banke, Gabrijela Žalac diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, i to na temu "Stečaj Županjske banke". Ishod stečaja koji je vodila njezina majka Žalac nije mogla tematizirati jer je on okončan tek 12 godina poslije, u ožujku 2015., punih 16 godina od pokretanja, i to likvidacijom banke", objavio je Jutarnji list. Žalac je inače bila među zadnjim ministrima koja je objavila svoju imovinsku karticu nakon imenovanja u Vladu.

Neto plaća ministrice iznosila je za njenog mandata 18.145,62 kuna. Žalac je prijavila da ima nasljedstvom stečen stan u Zagrebu, nešto veći od 85 kvadrata i vrijedan oko 1,275 milijuna kuna. Njezin suprug je vlasnik oko 800.000 kuna vrijedne kuće od 550 metara kvadratnih s okućnicom u Vinkovcima, kupljene dijelom od primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada te kreditom, a na isti je način u Vinkovcima priskrbio i gospodarski objekt od 1137 kvadrata u vrijednosti od oko 750.000 kuna.

Gabrijela Žalac i Lovro Kuščević | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL
Bivša ministrica u suvlasništvu s trećim osobama ima 50 posto voćnjaka kod Đakova od 1618 metara kvadratnih i vrijednog oko 70.000 kuna, a što se pokretnina tiče, njezin je suprug vlasnik osobnog automobila Mercedesa C180 iz 1995. vrijednog oko 24.000 kuna i kupljenog primitkom ostvarenim od nesamostalnog rada.

Zahvaljujući kupnji od primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada i kreditom, njezin je suprug i stopostotni vlasnik automehaničarskog trgovačkog obrta Autoservisa Žaki, u kojemu je od 2007. zaposlen i u kojem na godišnjoj razini prima plaću od 36.784,52 kune. Ispada da suprug zarađuje svega 3005 kuna mjesečno.

Fotomontaža ministra Tomislava Tolušića u naručju prostitutke Sve se otkriva Top News Isplivalo: Nudili su veliki novac za objavu fotki Tolušića

Štednje nema, no ima dva kredita. Prvi kredit od 90.000 eura ugovoren je 2012. kod Splitske banke na 20 godina po kamatnoj stopi od 4,75 posto i uz mjesečni anuitet od 581,64 eura na 20 godina. U istoj banci ima i drugi kredit od 30.000 eura ugovoren 2016. na 10 godina po kamatnoj stopi od 5,49 posto u iznosu mjesečnog anuiteta od 326,62 eura. Dakle, samo za rate kredita, ministrica mjesečno izdvaja 908,26 eura - oko 6840 kuna.

Neposredno nakon nesreće u kojoj je stradala djevojčica, bivša ministrica je pred uperenim kamerama i mikrofonima ronila suze, priznajući svoju pogrešku, te kako je rekla - bila je spremna snositi sve posljedice. No poslije se predomislila. Nakon nesreće novinari nisu zainteresirali za skupocjeni Mercedes koji je mjesecima bio parkiran u dvorištu ministričinih roditelja.

Za razliku od Gabrijele Žalac, koja je najprije tvrdila da je automobil iznajmila njezina majka koja ga namjerava otkupiti, susjedi su tvrdili da automobil vozi njen suprug. Ne bi bilo ništa čudno da mu je, kao atuomehaničaru, dojadio prastari 25 godina stari Mercedes, i da ga je zamijenio novim, no pitanje je zašto je to morala tajiti?

Gabrijela Žalac | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL
A onda se otkrilo i da je Mercedes u vlasništvu tvrtke poznatog Šibenčanina, Josipa Stojanovića Jollyja koji ima zastupstvo ovog njemačkog proizvođača luksuznih vozila.

Kad se krug zatvorio, bivša ministrica je počela pričati o unutarstranačkim podmetanjima, no i dalje nije dala jasni odgovor čiji je to zapravo automobil i tko plaća dnevni najam od vrtoglavih 1250 kuna? Niti je više spominjala ostavku.

A onda je Mercedes tajanstveno preko noći nestao iz dvorišta. Osim više kontradiktornih izjava bivše ministrice vezanih za vlasništvo nad spornim Mercedesom, tu je i činjenica da je Jolly, kako je rekao SDP-ovac Gordan Maras, dobivao EU poticaje koje je osobno potpisala Gabrijela Žalac.

Fotomontaža ministra Tomislava Tolušića u naručju prostitutke Otkrivamo Top News Seks dosje Vlade i Sabora: Afere koje čekaju objavu

Iako Plenković ima običaj iritirati i izazivati javnost svojom upornošću da brani Vladu i ministre, ovaj put pritisnut je s previše papazjanija koje su mu priredili njegovi ministri. Plenković bi im i mogao oprostiti traljavi rad jer se teško oteti dojmu da osim ministra financija Zdravka Marića, malo koji ministar suvereno vlada svojim resorom. 

No Lovro Kuščević, Gabrijela Žalac, Goran Marić i Tomislav Tolušić upetljali su se u dubioze s imovinskim karticama, a to je nešto što im Plenković ne može i neće oprostiti. Naprosto zato jer što god mu mi zamjerali, činjenica je da, kad je riječ o novcu i imovini, Plenković ima čist obraz, pa je to minimum koji traži i od svojih ministara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.