Top News
14154 prikaza

'Od ove droge ISIL-ovac pada tek nakon cijelog rafala'

Islamska država
Day Donaldson/ CC BY 2.0
Od toga sasvim polude, džihadisti diljem arapskog svijeta po ratovima nadrogirani divljaju

Ogromnu količinu sintetičkih droga, 37 tona, zaplijenila je policija u Genovi u trima kontejnerima u tamošnjoj luci. Vijest je zapravo vijest s velikim "V" zato što je bila riječ o pošiljci koja je trebala putovati brodom u Libiju i čije je konačno odredište trebao biti tamošnji ISIL. La Repubblica piše i to da je bila riječ o ogromnoj količini sintetičkog opioida tramadola, koji se na Bliskom istoku naveliko zloupotrebljava kao narkotik.

Drugi talijanski mediji spominju i to da je u pošiljci bilo i nekoliko tona captagona, tzv. "droge za ratnike", odnosno tableta koje u sebi sadržavaju amfetamine. Captagon je na Bliskom istoku postao droga praktično broj jedan s izbijanjem rata u Siriji kad su je i ISIL i razne frakcije al-Kaide poput al-Nusre, odnosno danas Tahrir al-Sham, ali i neke druge džihadističke skupine počele naveliko dijeliti svojim militantima.

Zato ne čudi to što talijanski istražitelji za medije izjavljuju da su dijelovi zaplijenjene pošiljke u konačnici trebali završiti čak i u Mosulu u Iraku, lako moguće i u Siriji. Vrijednost zapljene je 75 milijuna eura, pošiljka je originalno upućena iz Indije, da bi na Sri Lanci bila skrivena lažiranim oznakama kao šamponi i slična roba. Još u ožujku pojedine nevladine organizacije upozoravale su na poroznost europskih pomorskih granica.

ISIL Kurdi otkrivaju Life "ISIL-ovci su toliko nadrogirani da ne padaju ni nakon deset metaka"

Tada su tvrdile da je u siječnju i veljači u EU pristiglo oko 300 brodova s manjkavom dokumentacijom, kao i to da su, prije nego što su ušli u europske vode, često samo zbog tranzita, u 2850 slučajeva razni brodovi i plovila na kraće ili duže vrijeme bili "na nepoznatim mjestima" nakon isplovljavanja iz matičnih luka. Sumnjalo se da brodovi prevoze drogu, oružje i da krijumčare ljude.

O tome na koji način captagon djeluje na ljude i kako se zloupotrebljava na fronti, najviše u Siriji, Express je opširno pisao još u prosincu 2015. "Normalan čovjek bi pao nakon dva, tri pogotka. Ali ovi su toliko nadrogirani da moraš u njega sprašiti rafal prije nego što ga sruši", objašnjavali su kurdski borci na sjeveroistoku zemlje Expressovom reporteru, što se savršeno poklapalo s mnoštvom drugih izvještaja o tom fenomenu iz tog doba.

Kurdi su tada pričali i to da ISIL-ovcima po džepovima nalaze desetke tableta. S identičnim stvarima razne svjetske agencije pisale su da se susreću i vojnici Sirijske vojske nakon što neko područje očiste od ISIL-a ili pak odbiju napad u kojem bi ovi jurišali sumanuto, luđački bez ikakvog obzira što napadaju kao topovsko meso. To je, također, bilo i vrijeme kad je u Libanonu, u neviđenom diplomatskom skandalu, uhićen saudijski princ Abdel Mohsen Bin Walid Bin Abdulaziz.

I to zato što je u njegovom privatnom mlaznom avionu libanonska policija pronašla dvije tone captagona, definitivno malo previše da bi bilo za osobnu upotrebu. Kako je bilo sigurno da jedan princ sigurno nije namjeravao dilati drogu po Riyadu, a s druge strane još od 2011. više manje je javna tajna da Katar i Saudijska Arabija financiraju najgore džihadističke frakcije u Siriji, pa tako i ISIL i al-Kaidu, cijela priča je dobila glavu i rep.

Nakon toga službeni Riyad se branio da ne može kontrolirati što pojedini njeni građani rade sa svojim novcem. Amfetamini u ratu nisu nova pojava. Njima su se služili i nacisti i Saveznici i japanske imperijalne snage, kao i u ratovima poslije, kako bi vojnici izdržali u borbi što duže. Međutim, razmjeri korištenja tih droga u ratovima koji su izbijali tijekom ili nakon izbijanja Arapskih proljeća čini se da su bez presedana.

"To je sredstvo koje u pravilu koriste agresivne, osvajačke vojske, kad u vojniku treba 'ubiti' savjest, izbrisati granicu osjećaja zla", objasnio je tada za Express dr. Slavko Sakoman. Mnogi izvještaji o ISIL-ovim silovanjima zarobljenih žena, civila po Iraku i Siriji također su se pokazivali kao vrlo sumnjivi u pogledu korištenja captagona.

Moderne tržnice roblja u Libiji BOLESNA PRAKSA Top News Moderne tržnice robova - u Libiji prodaju migrante

Droga u iole duljem razdoblju uzimanja teško oštećuje mozak, a kod osoba koje imaju makar male predispozicije za razvoj depresije, tjeskobe, posebno psihotičnih poremećaja, onoga tko ju je koristio ostavlja s dugotrajnim posljedicima po mentalno zdravlje. Otkako je izbio rat u Siriji, potom u Iraku, pa i ratni kaos u Libiji, mnogi upravo kombinacijom zloupotreba sintetičkih droga u kombinaciji s ekstremističkom vjerskom indoktrinacijom tumače masovnost nekih od najgorih zamislivih zločina džihadističkih skupina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.