Top News
972 prikaza

Od ospica do Kolindinog braka s Mostom

Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović
Marko Lukunić (PIXSELL)
Obiteljaši proslavili svoj "imamo referendum!" iako ga još nemaju, a vlasti ne istražuju navodno zgrtanje potpisa mimo zakona

Nedjelja, 27. svibnja

To da se neka vlada u Italiji raspadne ili da neki mandatar ne uspije u sastavljanju vlade, već desetljećima je vijest kao i, recimo, meteorološki izvještaj o sunčanom vremenu na sjeveru Afrike. Ovaj put, međutim, bila je riječ o Giuseppeu Conteu, što su ga ovlastile dvije protusistemske stranke - vrlo desna Liga i Pokret 5 zvijezda – kako bi složio vladu po mjeri njihovih protu-EU programa, a što se tiče lige i protuimigrantskih, nacionalističkih i kako to već ide.

Neofašizam u Italiji | Author: columbian.com/AP columbian.com/AP

I kada je Conte za ministra gospodarstva predložio Paola Savona, 81-godišnjeg političara koji je u kritici EU-a znao ići toliko daleko da je Njemačkoj psovao sve živo, pa i „nacizam“, predsjednik Sergio Mattarella odbio ga je prihvatiti. Liga i Pokret poludjeli su na ovakvu odluku, govorilo se i o „državnoj izdaji“, o odlasku na nove izbore, ali to ipak nisu učinili. Time su neki uzusi ponašanja ipak utvrđeni, a hoće li koalicija vrlo udaljenih desničara i populista doista uspjeti odvući Italiju iz EU-a, tek će se vidjeti.

Ponedjeljak, 28. svibnja

Potvrđeno je da je u dubrovačkoj bolnici još u petak hospitaliziran muškarac za kojega se sumnja da ima ospice. Nekoliko dana poslije, nakon laboratorijskih testova, ospice su i potvrđene. Time je u dobu u kojem je s jedne strane katastrofalno protuprosvjetiteljska poplava anti-vakcinaških teorija zavjera urodila već i masovnim necijepljenjem protiv zaraznih bolesti, a s druge s katastrofalnim odnosom svih vlada Hrvatske od 1991. naovamo prema Imunološkom zavodu, dovela do toga da se i naša zemlja našla pred vrlo izvjesnom opasnosti epidemije bolesti koja je donedavno predstavljala povijest.

Ospice | Author: Thinkstock Thinkstock

Muškarac iz Stona ranije je boravio u Albaniji. Ospice su se prethodno pojavile u Srbiji, pa Sloveniji, onda i u BiH u Mostaru. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji procijepljenost je samo 40 posto, u ostatku Hrvatske tek je nešto viša, a od ospica se u određenom postotku i umire. Uskoro su ospice dijagnosticirane i kod jedne stjuardese. Sve bivše jugoslavenske nacije koje su u 80-ima bile među svjetskim šampionima borbe protiv zaraznih bolesti cijepljenjem, uvelike zbog svjetski uglednog Imunološkog zavoda, tako su sada pred ozbiljnom zdravstvenom krizom, ako ne i pred slomom. Hrvatska skupa s ostalima.

Utorak, 29. svibnja

Građanska inicijativa „Narod odlučuje“ objavila je na svojoj Facebook stranici da je prikupila dovoljno potpisa za provođenje referenduma o izmjenama izbornog sustava. Željka Markić, koja uporno tvrdi da s inicijativom nema ništa, očito svjesna svoje „popularnosti“, rekla je da prebrojavanje još traje i najavila tiskovnu konferenciju u četvrtak, što je vrlo zanimljiv angažman osobe koja „nema veze s inicijativom“. A onda je ispalo da inicijativa kojom se želi rušiti Istanbulska konvencija nije dobila dovoljno potpisa. Da ona druga jest.

Željka Markić | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

Pa je ispalo i to da inicijative, zbog rupe u zakonu, predati potpise mogu praktično kad god žele. Pa je ministar Lovro Kuščević na HRT-u rekao da ima informacije da su još u srijedu prikupljali potpise, iako im je rok istekao u nedjelju u ponoć. Pa je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović za Express rekao da, „ako je to točno, a on ne zna je li točno“, da državna tijela moraju reagirati odmah, te da bi to, ako je točno, kompromitiralo referendumsku inicijativu. Zasad se, međutim, nijedno državno tijelo nije usudilo pozabaviti optužbama.

Srijeda, 30. svibnja

Prvo je Kolinda po tko zna koji put, a ima ona taj običaj, poželjela sazvati Vladu, „zbog demografske katastrofe“. Pa je Plenki rekao da stvarno ima puno posla i da mu ne pada na kraj pameti. Pa se Kolinda uvrijedila, valjda računajući da je dan tu ili tamo sjednice Vlade o demografiji pitanje propasti ili opstanka nacije i onda popljuvala Plenkija „zbog osobne taštine“, i to objavom na Facebooku. Pa je Jandroković javno rekao, ne preko društvenih mreža, da su nedavno imali sjednicu VNS, da je Kolinda ovo sad sazvala poštom, bez da je išta posebno priopćila, bez priloženih materijala, bez objašnjenja i Kolinda je – naprosto poludjela.

Knin: "Svestrana" predsjednica postavljala pločice u crkvi | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

„Gordan Jandroković laže u pokušaju dodvoravanja premijeru“, odaslano je iz Ureda predsjednice. Ovaj put ne društvenim mrežama. Kolinda je potom u Osijeku još malo napala Vladu, a usput totalno nahvalila Mostov program „Pokret ostanka“. Na kraju je HDZ na svojim stranicama njen nastup nazvao „grmojevskim“, a Plenki joj je poručio nekoliko vrlo zanimljivih stvari, tako i ono da „predsjednica ovime, valjda, širi svoju izbornu bazu“.

Četvrtak, 31. svibnja

Konačno dobra vijest. DZS je objavio da je u prvom kvartalu 2018. hrvatski BDP na godišnjoj razini porastao za 2,5 posto, i to već 15. kvartal zaredom još od doba Milanovićeve vlade 2015. Ne samo to, nego je BDP sada porastao 2,5 posto, više nego u kvartalu prije. Dubljom analizom pronašlo se tu i nekih još boljih vijesti, da investicije rastu, neke i ne baš tako dobre, ali sve skupa... Za to vrijeme se cirkus odvijao diljem svijeta. U Ukrajini je dan ranije objavljeno da su nepoznati atentatori ubili ruskog novinara Arkadija Babčenka koji je pobjegao iz domovine da bi si spasio život ugrožen kritiziranjem Vladimira Putina.

Arkadij Babčenko | Author: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS/PIXSELL VALENTYN OGIRENKO/REUTERS/PIXSELL

Čak su objavili i fotografije ubijenog novinara u lokvi krvi. A onda, dan poslije, na presicu urkajinske obavjetajne službe živ je i zdrav izišao Babčenko. Bez kompleksa su obavještajni ukrajinski šefovi, kao i Babčenko, objasnili da su sve to režirali kako bi uhvatili ljude koji su Babčenka doista planirali ubiti. Ostalo je nejasno jesu li uopće bili svjesni kakav su vjetar u leđa time dali Vladimiru Putinu, jer će Kremlj ubuduće imati nesporni materijalni dokaz da Kijev producira fake news.

Petak, 1. lipnja

Pa malo politike na razini EU-a. Dok je Italija zaprijetila da pod vodstvom desničara i populista napusti Uniju, Španjolska se obračunala s demokršćanskim premijerom Marianom Rajoyem. Nije čovjeka koštalo to što se suočen s katalonskim separatistima ponašao poput slona u staklarnici, pa je isprovocirao brutalne sukobe s građanima. Koštalo ga je otkriće da je njegova stranka od 1999. do 2005. koristila tajne fondove za financiranje svojih kampanja. A kako nije htio podnijeti ostavku, parlament mu je izglasao nepovjerenje i sada Španjolska ima novog premijera s lijevog centra.

Subota, 2. lipnja

HDZ je na svojoj stranici objavio priopćenje kojom objašnjava da se Kolinda konačno svrstala u Mostov politički tabor. „Očito joj se sviđa nešto što Most radi. Moje iskustvo s Mostom je loše, možda ona nastoji proširiti bazu. Most se hvali da su autori referendumskog pitanja koje je duboko diskriminirajuće prema zastupnicima manjina. Vuku nas desetljećima nazad i to nije put koji cijenim. Malo me čudi predsjednica kad hvali takvu ekipu“, kazao je Plenki.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.