Top News
3056 prikaza

Objasnio kako je lažnim ubojstvom prevario Putina

Arkadij Babčenko
VALENTYN OGIRENKO/REUTERS/PIXSELL
Proizvođač oružja, bivši svećenik i obavještajne službe samo su dio bizarne priče

Arkadij Babčenko šokirao je čitav svijet kad se pojavio na tiskovnoj konferenciji gdje se raspravljalo o njegovom ubojstvu. Inače novinar poznat kao veliki protivnik Vladimira Putina već godinama je izložen prijetnjama smrću pa je zbog toga i pobjegao u Ukrajinu prošle godine. U svibnju ove godine je lažirao svoje ubojstvo uz veliku pomoć ukrajinske obavještajne službe, a čak i njegova supruga je bila šokirana kad se idući dan pojavio na tiskovnoj konferenciji o vlastitoj smrti.

Kasnije je ispričao BBC-ju kako su mu Ukrajinci dali majicu s rupama od metaka, pokazali su mu kako pasti kao da je pogođen, a i polijevali ga svinjskom krvlju kako bi mogli lažirati fotografije ubojstva. 

Istragom je otkriveno da je proizvođač oružja iz istočne Ukrajine platio bivšem pravoslavnom svećeniku Babčenkovo ubojstvo jer je novinar "radio protivno ukrajinskim interesima".

Američki lovac F-35 Savezničke sile Top News Ameri zabrinuti: Tajno oružje past će u ruke Putinu

Proizvođač oružja, Boris Herman, bio je već ranije na listi ukrajinske tajne službe SBU kao navodni posrednik između Rusije i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine. 

Oleksij Cimbalijuk, spomenuti bivši svećenik, kazao je BBC-ju: "Herman mi je rekao da ima spreman popis za ubojstva i da postoje ljudi spremni sve to financirati. Pitao me jesam li zainteresiran za posao. Naravno da sam pristao. Takve zahtjeve ne odbijaš, inače si mrtav".

Herman je pristao na Cimbalijukov zahtjev za plaćanjem 30.000 dolara za ubojstvo Babčenka, a rekao mu je da će dodati još 10.000 dolara "za pivo". Cimbalijuk je tu prevario Hermana i gotovo odmah se obratio ukrajinskim obavještajcima (SBU). 

SBU je prišao Babčenku i rekli su mu da će lažirati smrt kako bi uhvatili Hermana i zgrabili popis meta. Arkadij je to ispričao supruzi Olgi koja je samo htjela pobjeći negdje daleko, ali Babčenko joj je rekao da moraju uhvatiti zločince. Ranije je postojala teorija da ni Olga nije znala ništa jer joj se Arkadij ispričao na onoj ranije spomenutoj tiskovnoj konferenciji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin gladi trofej svjetskih prvaka Pad podrške Life Prvenstvo nije spasilo Putina - Rusi ga ne podnose

29. svibnja je stručnjak za šminku posjetio Babčenka da ga našminka kao da je mrtav, obavještajci su donijeli majicu s rupama od metaka i pokazali mu kako pasti kao da je pogođen. "Našminkali su me da izgleda kao da sam izgubio puno krvi. Čak su mi stavili svinjske krvi u usta da bi, dok sam se pretvarao da sam pogođen, mogao je iskašljati da bi izgledalo uvjerljivije", ispričao je Babčenko BBC-ju. 

Tada je u stan ušao Cimbalijuk i fotografirao "mrtvog" Babčenka da bi pokazao Hermanu.

U međuvremenu je Olga razmišljala kako se treba ponašati dok je zvala hitnu kako bi im, sva u panici, ispričala da je našla mrtvog muža. Prvi liječnici hitne pomoći su znali o čemu je riječ i pretvarali su se kao da pokušavaju spasiti Babčenka, ali bezuspješno. Službeno je umro na putu u bolnicu. Arkadij se pretvarao da je mrtav sve dok nije došao u mrtvačnicu.

"Bila su to najčudnija dva ili tri sata mog života. Sjedio sam u mrtvačnici omotan u plahtu kao Gandhi. Pušio sam cigaretu i gledao vijesti o tome kakav sam divan čovjek bio. U sobi do mene je patolog rezao nečiju lubanju, vršio obdukciju".

Najteži dio čitave operacije bilo je gledati prijatelje kojima nisu smjeli reći o lažiranju ubojstva. Aider Muždabajev, također prebjeg iz Rusije, plakao je kao dijete kome su pred očima ubili majku. "Nikad nisam vidjela muškarca da tako plače. Ridao je. Htjela sam mu reći da je sve uredu, ali nisam. To je stvarno bilo najteže", kazala je Olga.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.