Top News
716 prikaza

Obiteljaši čekaju konačni odgovor, ali čini se da su varali

Pregled tjedna
express
Tjedan su obilježili izbori u Bosni i eksplozija kaosa u domaćem zdravstvenom sustavu, kao i otkriće makinacija s referendumima

U nastavku donosimo pregled događaja koji su obilježili tjedan iza nas.

Igre bez granica u Bosni

Bosna i Hercegovina preživjela je još jedne izbore. Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović novi je bošnjački član predsjedništva, ali HDZ-ovac Dragan Čović ne može se pohvaliti istim uspjehom. Njega je pobijedio Željko Komšić i tako po treći put postao hrvatski član predsjedništva.

Na izborima u Bosni Dragan Čović, predsjednik HDZ-a iz BiH, izgubio je mjesto u tročlanom predsjedništvu susjedne zemlje, a mediji su se intenzivno počeli baviti podrijetlom njegove imovine, koje ima pozamašno mnogo.

Imanje Dragana Čovića | Author: CIN CIN

Vlasnik je, u najmanju ruku, stana s garažom, vile u Hrvatskoj koju je platio oko 3.000.000 kuna, te obiteljske kuće u Mostaru a sve je to, mudro, prepisano na oca njegove supruge, umirovljenog rudara Blage Prskala.

Piši kući propalo

Preuređenje Trga žrtava fašizma, jednog od najvažnijih gradskih punktova, nisu zaustavili petomjesečni prosvjedi okupljenih građana u inicijativu 'Vratite magnoliju', a riječ struke nije se uopće ni pitala. Prije dvije godine zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obznanio je da planira preurediti Trg, kao i prilaznu ulicu Franje Račkog, koju će pretvoriti u pješačku zonu bez parkiranih automobila.

Jedino što je paviljon dobio je raznobojna disko-rasvjeta kakvom je bila 'ukrašena' i obnovljena fontana iz 1895., na Trgu kralja Tomislava.

Meštrovićev paviljon na Trgu žrtava fašizma | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

"Najveći je problem što se i ovaj put cijeli projekt, kao i niz gradskih projekata u posljednjih 20-ak godina, pojavio i obavio bez javne rasprave i bez stručne javnosti. Stoga je svaka kritika sad zakašnjela. Nakon svega, treba se obratiti onima koji su poslove dogovorili i koji već godinama imaju skandalozan odnos prema struci", govori rezignirano dr. Polak.

Procurio ceh za popravak Agrokora

N1 posjeduje ugovor između bivšeg izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka i direktora operativnih kompanija, kojim je definirana raspodjela troškova angažiranih savjetnika, prije sveg Alix partnera i njegovih hrvatskih podizvođača, a iz kojeg su vidljivi podaci o datumu angažmana i iznosu honorara.

U njemu piše i da se ugovor počeo primjenjivati od 10. travnja, odnosno od dana Ramljakova imenovanja, iako su i Ramljak i prvi čovjek Alixa u Hrvatskoj, Alastair Beveradge, do sada tvrdili da je angažman počeo tek 25. travnja.

Dokument sadrži i popis izdanih faktura. Dva dana nakon što su odabrani za savjetnike Alix Partners izdaje prvu fakturu na 750 tisuća eura, a dva dana kasnije još jednu na 254.800 eura. Do kraja godine fakturirali su više od 98 milijuna kuna, plus PDV.

Protiv Istanbulske glasali mrtvi iz Bosne

Inicijativa "Istina o Istanbulskoj", koja traži referendum za otkazivanje Istanbulske konvencije, objavila je u lipnju da je skupila 377.635 potpisa što bi bilo više od 10 posto ukupnog broja birača. Za održavanje referenduma potrebno je prikupiti najmanje 374.740 potpisa.

Nekoliko dana ranije, u lipnju, "Narod odlučuje", odnosno aktivisti inicijative, čak i Željka Markić, slavodobitno su objavili da imaju dovoljan broj potpisa.

Željka Markić, Milan Bandić | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

Kako se doznaje, kontrolom valjanosti potpisa pronađen je relativno veliki broj problematičnih osobnih podataka. Na dijelu potpisnih lista pronađeni su osobni identifikacijski brojevi osoba za koje je utvrđeno da pripadaju umrlim osobama. Sljedeća kategorija problematičnih potpisa odnose se na potpise državljana drugih zemalja, među kojima se brojčano daleko ističu osobe iz Bosne i Hercegovine.

Kontroliranjem pravovaljanosti potpisa pronađen je značajan broj potpisa koji nisu valjani, doznaje Večernji list. Podsjetimo, jučer je objavljeno da je građanska inicijativa Narod odlučuje podnijela je tužbu Ustavnom sudu kojom se traži ukidanje odluke Hrvatskog sabora, Vlade i Ministarstva uprave o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava. Tužbom od Ustavnog suda traže da poništi zaključak Sabora od 6. srpnja 2018. godine kojim je Vlada zadužena za utvrđivanje broja potpisa.

Super Mile je neopoziv

Milan Kujundžić ostaje ministar zdravstva. Od 130 prisutnih zastupnika, za opoziv je glasalo njih 53 dok je protiv bilo 77 zastupnika vladajuće većine.

Rasprava o oporbenom zahtjevu za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića trajala je osam sati. Kujundžić je prije izglasavanja ustvrdio kao oporba "neće skupiti ni 30 glasova".

- Bit će ih manje na glasovanju nego što ih je potpisalo - uvjeren je bio ministar Kujundžić prije samog glasanja.

Milan Kujundžić | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL

Saborski zastupnici danas su glasali o raspravljenim točkama među kojima je i ona o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

Još uvijek ministar zdravstva Milan Kujundžić na kraju osmosatne saborske rasprave u četvrtak kasno navečer zahvalio je zastupnicima koji su sudjelovali u raspravi kao i onima koji su potpisali zahtjev za njegov opoziv jer su otvorili prostor za raspravu o zdravstvu ali je pritom i dio zastupnika kritizirao zbog neznanja i populizma što je izazvalo burnu reakciju oporbe koja ga je optužila za vrijeđanje.

Zastupnica otvorila Pandorinu kutiju horora

Nakon što je saborska zastupnica Mosta u četvrtak, tijekom rasprave o ostavci ministra zdravlja Milana Kujundžića, ispričala vlastito bolno iskustvo s kiretažom, podršku su joj dale stotine žena koje su imale isto iskustvo. Ivana Ninčević Lesardić rekla je da prije osam mjeseci u splitskoj bolnici nije dobila anesteziju tijekom kiretaže, nakon spontanog pobačaja, pa je trpjela stravične bolove, a nakon operacije smjestili su ju u sobu s još nekoliko žena koje su prošle istu torturu.

Odlazak dive

U noći na nedjelju preminula je legendarna srpska glumica Milena Dravić. Kako piše srbijanski Blic, legenda jugoslavenskog glumišta napustila nas je u 79. godini u nakon borbe s bolešću. Glumica je preminula u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa. Prema pisanju Blica, posljednjih dana joj je bilo loše. Liječnici su sve pokušali, ali nije bilo spasa. Kako navodi Kurir, primala je samo posjete najbliže obitelji i zamolila je da joj drugi ne dolaze.

Prosvjed koji ne pomaže Vukovaru

Na prosvjed u Vukovar zbog nezadovoljstva radi sporog procesuiranja ratnih zločina došlo je nekoliko tisuća ljudi. Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić u govoru je istaknuo kako su mu ubijeni neki članovi obitelji, a za to "po starom, dobrom, hrvatskom običaju nitko nije odgovarao".

Prosvjed u Vukovar | Author: Sanjin Strukic/PIXSELL Sanjin Strukic/PIXSELL

Zatražio je da se odgovorne pronađe i procesuira, u Hrvatskoj, ne u inozemstvu.

Na prosvjed je došao Darko Milinović, ličko-senjski župan koji je nedavno izbačen iz HDZ-a, a prosvjed, kojeg je organizirao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava općenito je prošao uz ignoriranje njegove stranke. Stigli su Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih, Ljubo Česić Rojsk, Anja Strenja Linić, Miro Bulj, Stevo Culej, Željka Markić...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.