Top News
13015 prikaza

Obezglavljeni moćni klanovi: Kraj krvavog rata u regiji?

Specijalci
Marijan Sušenj/PIXSELL
Sukob je počeo zbog nestanka 300 kilograma kokaina, a ni danas ne jenjava

Uhićenjem vođa zaraćenih klanova, Jovana Vukotića i Slobodana Kašćelana, škaljarski i kavački klan ostali su bez predvodnika u krvavom ratu koji bukti posljednjih godina, piše srpski Blic.

U samo tri mjeseca dva suparnička crnogorska klana ostala su bez svojih čelnih ljudi - ozloglašenih vođa Jovana Vukotića i Slobodana Kašćelana. Obojica muškaraca uhićena su u inozemstvu, a po operativnim saznanjima srpske, odnosno crnogorske policije, Jovan Vukotić uhićen je u rujnu u turskom ljetovalištu Antalija nakon što je kod njega pronađena lažna makedonska putovnica na ime Georgije Andonov. Ubrzo potom, posljednjeg dana studenog, muškarac označen kao vođa škaljarskog klana osuđen je na 15 mjeseci zatvora. Dva tjedna kasnije u Češkoj je uhićen njegov najveći suparnik Slobodan Kašćelan. Ovaj muškarac krio se u iznajmljenom stanu u Pragu, a kod njega su, kao i kod Vukotića, pronađeni lažirani dokumenti. Crnogorsko pravosuđe sada čeka njegovo izručenje.

Rat do istrebljenja između „škaljaraca“i „kavčana“ traje od 2014. godine kada je u španjolskom gradu Valenciji nestalo 300 kilograma kokaina.

Od nestanka droge pa do uhićenja vođa kriminalnih klanova na teritoriji Srbije i Crne Gore ubijeno je čak 24 pripadnika obaju klanova.

Pablo Escobar sa sinom ispred Bijele kuće Escobarov sin Life “Imali smo milijune, a nismo mogli kupiti kruh”

Prva žrtva obračuna, koji ne jenjava ni godinama kasnije, bio je Cetinjanin Goran Radoman, visokopozicionirani „škaljarac“. Njegovo ubojstvo uslijedilo je ubrzo nakon nestanka droge u Valenciji, te se od početka sumnja da je upravo on bio taj koji je imao veze sa nestankom kokaina. Nakon njegovog ubojstva žrtve su se nizale jedna za drugom, a posljednja u nizu je Vladimir Popović, zvani Vlada Pop (43), također „škaljarac“, koji je ubijen u Beogradu prije desetak dana. Uhićenje dvojice vođa četiri godine od početka sukoba budi nadu da će se krvavi rat konačno zaustaviti, ali i dovodi do pitanja: „Je li ovo početak kraja crnogorskih klanova?“.

I Kašćelan i Vukotić, iako označeni kao vođe klanova, vješto su izbjegavali uhićenja. Koristeći putovnice na druga imena, ali i uz pomoć svojih suradnika, nalazili su skrovišta širom Europe. Kako se sumnja, Kašćelanu su u skrivanju pomagali pripadnici narko-klana Darka Šarića, dok je Vukotić uživao pomoć članova klana svog najbližeg suradnika Luke Bojovića.

Kraljica jednog od meksičkih narkokartela NEMILOSRDNE Life Lijepe i opasne: 4 kraljica droge u svijetu

Usprkos uhićenjima Jovana Vukotića i Slobodana Kašćelana, na slobodi su i dalje njihove desne ruke, te se sumnja da će one preuzeti poslove.

Naime, na slobodi su brat Jovana Vukotića Igor, za kojeg se sumnja da je sa Jovanom vodio poslove škaljarskog klana. Također i Filip Korać, pripadnik klana Luke Bojovića, inače blizak suradnik Vukotića, na slobodi je, te je velika vjerojatnost da će on preuzeti rukovodstvo „škaljarcima“ dok Jovan Vukotić ne iziđe na slobodu.

Što se tiče „kavčana“, drugi čovjek ovog klana Igor Božović još uvijek je u bijegu. Njemu se trag gubi u kolovozu prošle godine nakon što je izašao iz spuškog zatvora, gdje je ležao dvije godine zbog trgovine drogom.

Nakon dvostrukog ubojstva na najprometnijem trgu u glavnom gradu Podgorici vijeće za nacionalnu sigurnost Crne Gore na izvanrednoj sjednici u travnju ove godine kasno uvečer odlučilo je uspostaviti specijalizirane timove za borbu protiv organiziranog kriminala.

Uhićenja u beogradskom hotelu Metropol Operacija Amorgos Top News Kokainski kralj Pacifika i milijunaš 'pali' u Beogradu

Na sjednici vijeća ocijenjeno je da je „sigurnosna situacija narušena uslijed narastajućeg sukoba organiziranih kriminalnih skupina“ te odlučeno da se organiziraju timovi od predstavnika državnog odvjetništva, policije i drugih tijela zaduženih za sigurnost kako bi se suprotstavilo toj opasnosti.

Samo dan prije sjednice, točno u podne na središnjem podgoričkom trgu, na očigled brojnih prolaznika i roditelja s djecom, ubojica koji je, kako policija sumnja, nosio silikonsku krinku ubio je Miloša Šakovića koji mu je bio meta, ali i Radivoja Jovanovića koji je slučajna žrtva obračuna. Bilo je to 31. ožujka ove godine.

Dva dana ranije na drugom trgu u Podgorici, pred desetinama svjedoka, bombom koja je bila postavljena pod njegov blindirani automobil ubijen je Dražen Čađenović koji se dovodi u vezu s jednim od crnogorskih mafijaških klanova.

Nakon tih ubojstava ravnatelj crnogorske policije Slavko Stojanović podnio je ostavku, a predsjednik vlade Duško Marković sazvao je hitnu sjednicu vijeća za nacionalnu sigurnost.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.