Top News
4765 prikaza

Novi Plenkijevi ljudi su najsiromašniji ministri u Vladi

Novi ministri
PIXSELL
U usporedbi s prethodnicima, oni su pravi asketi. Barem sudeći prema njihovim imovinskim karticama

Dok su ministri na odlasku, poput Kuščevića, Tolušića i Marića, imali velikih problema s imovinskim karticama u kojima su 'zaboravljali' prijaviti ispravne kvadrature ili vrijednosti nekretnina, čini se da njihovi nasljednici neće imati sličnih problema. Prema dostupnim karticama četvero novih ministara, Vesna Bedeković, Josip Aladrović, Mario Banožić i Marija Vučković nemaju ni vile ni pašnjake ni skupocjene roštilje. Ovo su njihove kartice.

Josip Aladrović (Ministarstvo rada i mirovinskog sustava)

Josip Aladrović | Author: Borna Filić/PIXSELL Borna Filić/PIXSELL

Iako na ministarsku funkciju dolazi s pozicije ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a prije toga je radio kao regionalni direktor za prodaju korporativnim klijentima u Croatia Osiguranju, sa suprugom živi u stanu od 50 kvadrata i to kupljenom ma kredit. 2017. godine u imovinsku karticu upisao je udjele u Erste Asset Management fondu vrijedne 17.900 kuna uz ušteđevinu od nesamostalnog rada u iznosu od 6.000 eura te još 1.200 eura nasljedstva. Dvije godine kasnije smanjio je udio u Erste Asset Managementu na 4.500 kuna dok mu se povećala ušteđevina od nesamostalnog rada na 10.000 eura.

Kredit, vjerojatno za stan, otplaćuje mjesečnom ratom od 5668,00 kuna i za razliku od karijernih političara nema neke šume i pašnjake na zanimljivim lokacijima. Njegov prethodnik, Marko Pavić, također je imao skromnu imovinsku karticu gdje čak nije imao ni stan na kredit.

Mario Banožić (Ministarstvo državne imovine)

Mario Banožić | Author: Goran Ferbezar/PIXSELL Goran Ferbezar/PIXSELL

Doktor je znanosti, a na mjesto ministra državne imovine dolazi s pozicije predstojnika Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prije toga radio je u Vinkovcima kao pročelnik Upravnog odjela.

U imovinskoj kartici prijavio je mjesečna primanja od 15 500 kuna. Prijavio je i ukupno 20.000 kuna godišnjih primanja od, kako je navedeno, edukacijske djelatnosti. 

Otplaćuje dva kredita, jedan 960 kuna mjesečno te drugi 1920 eura mjesečno. Kad je riječ o kunskom kreditu, zanimljvo je da i on i supruga imaju isto kreditno opterećenje od 105.000 kuna na 15 godina uz kamatnu stopu od 4,88%. 

Vlasnik je stana u Vinkovcima od 82 m2 procijenjene vrijednosti 480.000 kuna. Novac za stan je prikupio kreditima te prodajom imovine. Uštedio je 7000 eura, a vlasnik je i dvaju terenaca: Nissan Terrano iz 2003. te Hyundai Tucson iz 2008. godine.

Njegov prethodnik, karijerni HDZ-ovac blizu centrima moći, Goran Marić, skupio je brdo stanova i vila pa je zbog svega toga i morao otići.

Marija Vučković (Ministarstvo poljoprivrede)

Marija Vučković | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

Marija Vučković rođena je 3. srpnja 1974. u Pločama. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prije dolaska na mjesto državne tajnice radila je u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije od veljače do studenog 2016. Iskustva ima i kao zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana. 

U posljednjem izvješću o njezinu imovinskom stanju stoji da ima mjesečna neto primanja u iznosu od 17150,40 kn. Otplaćuje dva kredita s mjesečnim anuitetom koji je malo manji od 4000 kuna te drugi u iznosu od 2585 kuna. 

Posjeduje stan od 69 m2 u Pločama. Suvlasnica je voćnjaka u Opuzenu. Vlasnica je dionica u Atlantskoj plovidbi, Luci Ploče i Hrvatskom telekomu. Od ušteđevine je prijavila 4000 kuna, javlja HRT. 

U karticu je upisala čak i 980 kuna državnog poticaja na stambenu štednju te 1.980 kuna od samostalne djelatnosti. 

Vesna Bedeković (Ministarstvo demografije, mladih, obitelji i socijalne politike)

Vesna Bedeković | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Rođena je 22. veljače 1966. u Bjelovaru. Diplomirala je na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Osijeku te nosi titulu doktorice znanosti koju je stekla na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 

U Sabor dolazi s mjesta dekanice Visoke škole za menadžment u turizmu i matematici iz Virovitice.

U imovinskoj kartici prijavila je neto primanja od 18930,44 kuna. Otplaćuje dva kredita, za jedan izdvaja 4652,22 mjesečno, a za drugi  643,51 kn. 

Zabilježila je čak i 300 kuna prihoda od samostalne djelatnosti na godišnjoj razini, a i 1.500 kuna mjesečno zarade koje je svrstala u kategoriju "Primici koji se ne smatraju dohotkom i primici na koje se ne plaća porez na dohodak"

Suvlasnica je kuće s okućnicom u Pitomači, stana i garaže u istom mjestu te vikendice u mjestu Aršanj. Sve nekretnine stekla je nasljedstvom. Zanimljivo je da joj se potkrala greška u kartici jer je automobil Mazda CX3 zavela kao da vrijedi 15.300 kuna iako najjeftiniji model na stranicama mazda.hr košta višestruko više. Osnovni model prodaje se za 136.060 kuna.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 08:03 20.Srpanj 2019.

    OSTALO IM JE JOŠ VREMENA DO KRAJA MANDATA DA SE OBOGATE.

  • Penzić 22:37 19.Srpanj 2019.

    Najsiromašniji još samo par mjeseci !!!!!!! Pa kada ih krene !!!!!

  • županjac 09:32 19.Srpanj 2019.

    Ne sekiram se ja zbog njihovog "siromaštva". Pogledajte njihovo materijalno stanje po isteku mandata. Ova će im godina poslužiti da se dobro potkože, budite uvjereni.