Top News
1364 prikaza

Sport B odustaje: Novi obrat u slučaju koncesije Zlatnog rata

Zlatni rat u Bolu na Braču
Ivana Ivanović (PIXSELL)
Tvrtka koja je dobila koncesiju sada kažu da odustaju zbog medijskih i političkih pritisaka

Tvrtka SPORT B d.o.o. odlučila je odustati od koncesije za korištenje plaže Zlatni rat u Bolu, stoji u priopćenju poslanom medijima, a prenosi Večernji.

Navode kako je njihova ponuda "ocijenjena najpovoljnijom", zbog čega je Županijska skupština i donijela odluku da se njima dodjeli koncesija.

U priopćenju pišu i kako su ''medijski i politički pritisci'' te ''neutemeljeni otpor lokalne zajednice'' prema njihovoj tvrtki doveli u pitanje mogućnost ''obavljanja djelatnosti na koncesioniranom području'' te da zbog toga nisu spremni sklopiti ugovor o koncesiji ''osim ako se prethodno situacija ne stabilizira''.

''Naša ponuda utemeljena je isključivo na gospodarskim kriterijima, čime štitimo javni interes daleko bolje od onih koji neargumentirano 'svojataju' javno dobro (i to bez plaćanja adekvatne naknade)'', stoji u priopćenju.

''Nadamo se da će u budućnosti o ovako važnim pitanjima odluku donositi struka, rukovodeći se propisanim kriterijima, a ne 'ulica' ni politički centri moći, bez argumenata, budući da je otvoreni, razvojni i savjesni pristup potencijalnim investitorima, ma tko oni bili, jedini koji je moguć, ako je cilj stvaranje transparentnog, naprednog i civiliziranog društva'', naveli su u priopćenju.

Andrej Plenković na konferenciji za novinare povodom afere Dnevnice | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Podsjetimo, nakon dodjele koncesije za upravljanje plažom Zlatni rat na Braču, reagirao je čak i premijer Andrej Plenković. Naložio je ministru Olegu Butkoviću da provede upravni nadzor nad dodjelom koncesije zagrebačkoj tvrtki Sport B. "Žurnom nadzoru je cilj utvrditi zakonitost i pravovaljanost dodjele koncesije", stoji u kratkom priopćenju Vlade. Kako je tada pisao 24 sata, ministarstvo bi trebalo reagirati samo ako postoje sumnje oko nezakonitosti. Koncesiju je dodijelila Skupština Splitsko-dalmatinske županije, u kojoj većinu ima upravo HDZ. Pomogli su im i glasovi zastupnika HGS-a Željka Keruma.

"Ovo je znak da se u HDZ-u događa veliki sukob", rekao je nedavno za Jutarnji list izvor iz stranke upoznat s prilikama. "Plenković je zasigurno jako ljut jer u protivnom ne bi osobno reagirao. U stranci se sada svašta priča, pa i o umiješanosti Brkića. Znam da je on dobar sa županom Zlatkom Ževrnjom, ali Brkić je tamo bliži s nekim drugim ljudima koji vuku glavne konce u županiji. No, je li to sve povezano, teško je tvrditi", kaže isti sugovornik. Ističe, ipak, kako ga u svemu čudi potez Ževrnje jer to i njemu nanosi štetu.

Drugi istaknuti član stranke rekao je da bi Ževrnja zbog cijelog slučaja mogao imati problema. "Čim Vlada traži da se preispita odluka, znači da je u problemu". priča taj sugovornik. Uvjeren je da će na kraju doći do poništenja natječaja. Sam župan Zlatko Ževrnja odbacuje mogućnost da je bilo ikakvih nezakonitosti te kaže kako Milijan Brkić nema veze s koncesijom. "Sada ima najnevjerojatnijih konstrukcija. Pa, kako uopće možemo znati tko će se javiti na natječaj. On je raspisan za cijelu Hrvatsku, ponude dolaze zapečaćene, a njihovo otvaranje je komisijsko. Do kraja je sve transparentno", ističe Ževrnja.  Koncesiju je izgubila tvrtka u vlasništvu općine Bol koja je godinama gospodarila plažom. Vlasnik tvrtke Sport B je Davor Matijević, vlasnik noćnog kluba Sport Billy. Njegov partner je inače Višeslav Vukojević, suradnik poslovnih pothvata Zorana Gobca. Uglavnom, radi se o skupini s desnom strujom HDZ-a, primjerice Milijanom Brkićem.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.