Top News
1958 prikaza

Novi Kolindini savjetnici - koliko će izdržati?

Kolinda Grabar Kitarović
Igor Kralj (PIXSELL)
Savjetnici se na Pantovčaku u mandatu Kolinde Grabar Kitarović jako brzo izmjenjuju, odlaze, dobivaju otkaze, sami se povlače...

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović imenovala je Vladimira Lončarevića savjetnikom za analitiku i unutarnju politiku, dok je Zrinka Petenera imenovala savjetnikom za obranu i nacionalnu sigurnost.

Novi savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener dugo je radio u Ministarstvu obrane gdje je bio na čelu Odjela za multilateralne poslove i Odjela za NATO i Europsku uniju u Upravi za obrambenu politiku. Prije toga je obnašao visoke dužnosti u Vojno-sigurnosnoj obavještajnoj agenciji. 

Diplomirao je na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu, a doktorirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu,

Petener dolazi na mjesto bivšeg savjetnika predsjednice Vlade Galića koji je prošle godine, zbog afere SMS, podnio ostavku iz moralnih i etičkih razloga.

Kolinda Grabar Kitarović 4 godine mandata Top News Od ustaša do Mamića: Sve podvale Kolindinih savjetnika

Esejist, publicist i književni teoretičar Vladimir Lončarević završio je studij kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao je Filozofskom fakultetu Družbe Isusove, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Izvanredni je sveučilišni profesor u zvanju višeg znanstvenog suradnika te honorarno predaje na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti i na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Lončarević radi u Uredu predsjednika od 1999. godine, a ubuduće će zajedno s Mirjanom Hrgom obavljati posao bivšeg savjetnika predsjednice Mate Radeljića, koji je smijenjen krajem prošle godine.

Vidjet ćemo koliko će dugo će novi savjetnici opstati i izdržati, obzirom da se savjetnici na Pantovčaku u mandatu Kolinde Grabar Kitarović jako brzo izmjenjuju, odlaze, dobivaju otkaze, sami se povlače... Kolinda Grabar Kitarović je naime u ove četiri godine promijenila 12 bliskih suradnika.

Bivši savjetnici su Mate Radeljić, koji je otišao iz Ureda krajem 2018., nakon brojnih trzavica između predsjednice i premijera Andreja Plenkovića, kojima je navodno kumovao upravo Radeljić, te Vlado Galić koji je bio savjetnik za nacionalnu sigurnost. Galić je otišao nakon što su se pojavile informacije da je povezan s Franjom Vargom, glavnim osumnjičenim u aferi SMS. Neko vrijeme savjetnik joj je bio i Vladimir Šeks, koji je bio prisiljen podnijeti ostavku nakon spornih pomilovanja predsjednice kada je raspuštena Komisija za pomilovanja. Među bivšima su još Josip Buljević, Dario Mihelin, Mladen Pavić, Jadranka Jureško-Kero, Miro Kovač, Ivica Tolić i Andro Krstulović Opara, koji je sa mjesta savjetnika za društvene djelatnosti i vjerske zajednice otišao kada je postao gradonačelnik Splita.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:25 04.Ožujak 2019.

    hdzzzzzzzzzz