Top News
2474 prikaza

Novi dokument dokazuje da su Rusi zaista namjestili Trumpa

Donald Trump i Vladimir Putin
KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
Cyber taktike i ratovanje propagandom preko društvenih mreža urodilo je plodom, vrijeme je da si Republikanci to priznaju

Najopširniji izvještaj do sada, pripremljen za američki Senat, analiza je ruske kampanje dezinformacija tijekom izbora 2016. godine i način na koji je korištena svaka veća medijska platforma kako bi se "puštale" članci, slike i videi prilagođeni interesima glasača kako bi se pomoglo izabrati predsjednika Donalda Trumpa - i kako je jednaka kampanja vođena kad je on već bio u uredu.

Izvještaj, čiji je kostur dobio Washington Post, je prvi koji istražuje milijune "postova" na društvenim mrežama a koje su omogućile velike tehnološke tvrtke posebnom komitetu Senata, na čijem su čelu senatori Richard Burr (Republikanac) i Mark Warner (Demokrat). Još se nisu izjasnili o tome prihvaćaju li i podržavaju li što je pronađeno i zaključeno. Planiraju sve objaviti skupa s još jednom studijom kasnije ovog tjedna.

Donald Trump na sastanku sa Schumerom i Pelosi Pogubio se Top News Trumpov sastanak zbog kojeg mu se cijeli svijet smije

Istraživanje, koje su proveli Oxfordov Computational Propaganda Project i Graphika, analitička kompanija - nudi posve novi uvid u to kako su Rusi unutar Internet Research Agency (IRA), agencije koju u SAD-u terete za zločine uplitanja u kampanju 2016., podijelili SAD-ovu populaciju u "interesne zone" za "targetirano" slanje poruka. Sav je taj trud meandrirao tijekom vremena, a najjači je bio upravo u doba ključnih političkih momenata, kao što su predsjednička debata ili konvencije stranke.

Podatke koje koriste ustupili su im Facebook, Twitter i Google, a pokrivaju godine do sredine 2017., kada su kompanije vlasnici društvenih mreža počeli s istraživanjem ruskih računa. Izvještaj, koji također analizira podatke nadodane za komitet, nema informacija o novijim političkim događanjima, poput izbora u studenom.

"Ono što je jasno jest da su sve poruke radile u korist Republikanske stranke, i posebno u korist Donalda Trumpa. Njegovo je ime najviše spominjano u kampanjama koji targetiraju konzervativce i desno orijentirane glasače, gdje ih se potiče da podržavaju njegovu kampanju. Glavne skupine koje bi mogle ne glasati za Trumpa dobivale bi poruke koji bi ih potaknule na to da ne glasaju, i da ih se zbuni", piše u izvještaju.

Burr i Warner su, zasada, odbili bilo što komentirati.

Donald Trump i Rex Tillerson Stradao Tillerson Top News Trump o svom kritičaru: 'Glup je kao stup, lijen do pakla!'

Izvještaj nudi najnovije dokaze da su ruski agenti htjeli pomoći Trumpu da dobije izbore u Bijeloj kući. Demokrati i Republikanci već su se bavili istraživanjem američkih agencija koje tvrde kako Moskva radi u prilog Donaldu Trumpu, a ljetos, iako su pred njih bili podastrti dokazi neki su Republikanci i dalje tvrdili kako ne vjeruju u rusko uplitanje u izbore.

Posebno mnogo energije usmjereno je u aktiviranje konzervativaca po pitanju tema kao što su drugi amandman (oružje) i imigracija, dok su one koji naginju lijevo pokušavali uvjeriti kako su izbori beskorisni, namješteni te puštali različite (krive) informacije o tome kako glasati. Jednako su "napadali" i Latinoamerikance, liberale, članove LGBTQ zajednice, južnjake, veterane... Svi su bili posebno "obrađivani" preko tisuća aktivnih društvenih mreža.

Izvještaj također nudi prvu analizu uloge koju u svemu ima YouTube, podružnica Googlea, te Instagram kojem je vlasnik Facebook, u ruskoj kampanji, kao i anegdote o tome kako su Rusi koristili druge medijske platforme - Google+, Tumblr i Pinterest - koji su relativno malo istraživani. Rusi su se okoristili i Yahoom, Hotmail servisom i Googleovim Gmailom.

Izbori u BiH RS protiv SAD Top News Dan kad je Dodik ljuto otpilio Trumpa jer ne zna povijest

Autori, iako se oslanjaju na podatke koje im daju tehnološke kompanije, također su podcrtale kompanijine "zakašnjele i nekoordinirane" odgovore na dezinformacijsku kampanju, te nedostatak kooperacije s onima koji vode istrage. Poručuju kako bi u budućnosti trebali biti brži sa dijeljenjem podataka u ime "konstruktivnosti".

Facebook, primjerice, je dao Senatu kopije postova s 81 profila te informacije i o 76 profila korištenih za kupnju prostora za oglašavanje. Twitter je, u međuvremenu, dodatno zakomplicirao skupljanje i analiziranje podataka s njegove platforme, kaže izvještaj.

Google je, pišu, informacije predao na specijalno kompliciran način za kasnije obrađivati, dajući podatke poput YouTube videa ali ne i vezane podatke koji bi dozvolili punu analizu. YouTube informacije su bile tako komplicirane za analizirati, da su radije pratili linkove na videe s drugih sajtova u nadi da će im to pomoći da razumiju YouTubeovu ulogu u ruskoj taktici.

Facebook i Google nisu odmah reagirali na zahtjev za komentarima.

U izvještaju, Twitter kaže kako je učinio "velike korake i napore" od izbora 2016. kako bi ojačao "digitalnu obranu".

"Naš je jedini fokus popraviti zdravlje javne rasprave na našoj platformi, i zaštititi integritet izbora", kaže kompanija.

Mohammed bin Salman i Donald Trump Trag novca Top News Trump je financijski ovisan o Saudijcima i zato šuti

Facebook, Google i Twitter prvo su prošle godine otkrili kako su identificirali rusko uplitanje na svojim stranicama. Kritičari su ustanovili kako im je trebalo predugo da shvate koliko je to važno te podijele te informacije s javnošću te stanu Rusima na kraj.

Facebook se u međuvremenu "probudio" i radi, barem tako kažu, sve što je u njihovoj moći da se bore protiv uplitanja u doba izbora, ali nisu htjeli objaviti koliko je uplitanja bilo u prošlomjesečnim izborima.

Izvještaj iznosi svoje sumnje o prijetnji društvenih medija za politički diskurs unutar nacija i među njima. Oruđe koje se nekada smatralo vitalnim za "oslobađanje" arapskog svijeta je sada prijetnja demokraciji.

"Društveni su mediji otišli od toga da su prirodna infrastruktura za dijeljenje kolektivnih problema i koordiniranje društvenog angažmana, do toga da je sada sredstvo za društvenu kontrolu, manipulacije i sredstvo rada za diktature diljem svijeta", kaže izvještaj.

Kažu i kako su Rusi bili aljkavi i često loše skrivali svoje tragove, pa da je bilo volje i napora neke su se stvari mogle otkriti na vrijeme. Operativci su iza sebe ostavili cyber-tragove povezane s St. Petersburgom i Internet Research Agency (IRA).

Izvještaj slijedi same početke ruske operacije koja se provlači do 2009. godine i kaže kako su se njihove ambicije kristalizirale oko 2013. godine, posebno na Twitteru. Pokušaji da se manipulira Amerikancima eksponencijalno su rasli od 2014. i svake godine nakon toga, dok su timovi operativaca podijeljeni po geografiji, političkim interesima, vjeri, rasi i drugim faktorima. Rusi su započeli sa Twitterom, YouTubeom i Instagramom, a tek su se onda prebacili na Facebook. 

On je pak možda bio najefikasnije oruđe u targetiranju konzervativaca i Afroameričke populacije, kaže izvještaj. Stranice, koje je vodila IRA, zvale su se “Being Patriotic,” “Heart of Texas,” “Blacktivist” i “Army of Jesus", između ostalog.

Putinova kćer Katerina Tikonova Katarina Tikonova Life Pojavila se tajnovita djevojka - tvrdi da je Putinova kći

Samo 20 najpopularnijih stranica generiralo je 39 milijuna lajkova, 31 dijeljenje te 5.4 reakcije i 3.4 milijuna komentara. Službeno je Kongresu rečeno kako je ruska kampanja dosegla 126 milijuna ljudi na Facebooku i još 20 milijuna više na Instagramu.

Rusi su operirali sa 133 računa na Instagramu, koje su se temeljile mahom na rasi, etnicitetu ili drugim formama osobnog identiteta. Najuspješniji Instagram postovi targetirali su Afroameričke probleme i nisu bili eksplicitno politički.

Dok je sveukupni intenzitet rastao godinu za godinom, s posebnim "pojačanjem" tijekom šest mjeseci nakon dana izbora 2016. godine - ovaj rast je posebno zabilježen na Instagramu, koji je "eksplodirao" sa 2.000 postova mjesečno na skoro 6.000 2017., prije no što su ugašeni.

Iako su su se trudili interpretirati YouTube podatke predane od strane Googlea, bili su u stanju povezati linkove s drugih sajtova povezanih s YouTubeom, uspjeli su detektirati stranice koje su služile kao povezujuća platforma.

Rusi su pametno radili preko svih platformi te koristili sve svoje taktike koje su im dane na raspolaganje, kaže izvještaj.

“Black Matters US” imao je račune na Twitteru, Facebooku, Instagramu, YouTubeu, Google+, Tumblr i PayPalu, sudeći prema izvještaju. Preko te stranice Rusi su uspješno sakupljali novac, "žicati" donacije, organizirati prosvjede i okupljanja, te prosljeđivati promet na websajt koji Rusi kontroliraju.

Kada je Facebook zatvorio tu stranicu na ljeto 2016. "izronila" je nova, imena BM s više kulturoloških, a manje političkih postova. 

Kupovali su i jako puno oglasnog prostora s provokativnim porukama poput "Murjaci ubijaju crnu djecu. Jeste li sigurni da vaše neće biti sljedeće".

New York Times tvrdi, analizirajući isti dosje, kako su na društvenim medijima za izbore 2016. godine poseban trud uložili oko Afroamerikanaca, te koristili hrpu taktika kako bi što manje registriranih Demokrata izašlo na izbore.

Cilj je ruske taktike i kampanje bio, laički rečeno, podijeliti zemlju te ju usmjeriti ka pobjedi nacionalista Donalda Trumpa, te napadanje druge kandidatkinje Hillary Clinton.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perun 08:53 21.Prosinac 2018.

    Presmiješne gluposti.