Top News
23028 prikaza

Nova ruska politička elita bacila je oko na Hrvatsku

Vladimir Putin i ministar obrane Sergej Šojgu
1/3
REUTERS
Prije tri mjeseca ruski ministar poljoprivrede postao je Dmitrij Patrušev, sin Nikolaja Patruševa, Putinovog bliskog prijatelja i prvog čovjeka za Balkan

Imenovanje Dmitrija Patruševa za ministra u ruskoj vladi prije tri mjeseca, dokaz je da dolazi do generacijske smjene među ruskom političkom elitom. Naime, 40-godišnji Dimitrij u svibnju ove godine postao je ministar poljoprivrede, ali u ruskoj privredi poznat je već otprije. On je samo jedan od tzv. Kremaljske djece koja posljednjih godina zauzimaju sve važnija mjesta u strateškim ruskim tvrtkama - od energetskih divova, do velikih državnih banaka. 

Pojam "Kremaljska djeca" obuhvaća članove obitelji i, osobito, potomke ruske vladajuće elite, piše Advance. Ovi potomci igraju značajnu ulogu unutar strukture moći. Rusku vladajuću elitu čine predsjednik Vladimir Putin, Nikolaj Patrušev (Dmitrijev otac), ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, predsjednik Uprave Rosnefta Igor Sečin, predsjednik Uprave tvrtke Rostec Sergej Čemezov, kao i bivši predsjednik Banke Rossiya, Jurij Kovalčuk. 

Dmitrij Patrušev, ruski ministar poljoprivrede | Author: Wikipedia Wikipedia
Ova skupina također obuhvaća oligarhe povezane s Kremljom, uključujući Arkadija i Borisa Rotenberga, Genadija Timočenka i Nikolaja Šamalova. Ova prva generacija traži nasljednike, čija će zadaća bidi da održe društveni i politički status quo u Rusiji i nastave strategiju poslijehladnoratovske napetosti kako bi Rusija održala svoju poziciju velike sile.

Dmitrij Patrušev, kako se može vidjeti iz njegove biografije, diplomirao je menadžment, a zatim je školovanje dopunio diplomatskom akademijom i naravno, akademijom FSB-a, odnosno ruske tajne službe. Njegov otac Nikolaj Patrušev šef je ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost - što je zapravo najvažnije političko tijelo u Rusiji, i ima presudnu ulogu u kreiranju vanjske politike.

Nikolai Patrušev, Putinov čovjek za Balkan | Author: Srdjan Ilic (PIXSELL) Srdjan Ilic (PIXSELL)
Osim toga otac Patrušev bio je dugogodišnji čelnik ruske tajne službe FSB, pa nije ni čudno št je što je i njegov sin prošao sličnu profesionalnu naobrazbu. Zanimljivo je da je prije godinu dana Putin upravo oca Patruševa imenovao glavnim čovjekom za Balkan. Budući da je jedan od najbliskijih Putinovih suradnika, postavljanje Patruševa starijeg na ovo mjesto tumači se velikim interesom Rusije za utjecajem na ovom dijelu Europe.  

Sin Nikolaja Patrušev, Dmitrij, postao je predsjednik Uprave ruske poljoprivredne banke Roselkhozbank. Unatoč gubitku od 48 milijardi rubalja u 2014. godini, dobio je 2015. nagradu "Bankar godine".

Proba za vojnu paradu u Moskvi Dan pobjede Top News Ovo su Putinova oružja za uništenje svijeta

To nije jedina nagrada. U međuvremenu, dobio je i priznanje Udruge ruskih banaka, kao i priznanje ministarstva poljoprivrede, te je ponosni vlasnik Ordena časti - posebnog priznanja koje je utemeljio ruski predsjednik i dodjeljuje se za posebne zasluge na polju gospodarske, znanstvene, sociokulturne, javne, sportske i dobrotvorne djelatnosti.

Andrej Patrušev, drugi Nikolajev sin služio je od 2006. do 2009. godine kao savjetnik spomenutog Igora Sečina, predsjednika Uprave Rosnjefta. U dobi od samo 34 godine, Andrej je 2015. godine postao najmlađi član upravnog odbora Gazprom-Njefta, gdje je zadužen za razvoj offshore projekata, ključan za sve veći utjecaj ove tvrtke na Arktiku. 

Andrei Patrušev | Author: Gazprom Gazprom
Među novu generaciju budućih utjecajnih ruskih političara spada i Kiril Šamalov, sin bliskog putinovog prijateja Nikolaja Šamalova. Nikolaj Šamalov je tijekom 90-ih godina, zajedno sa Putinom i drugima, bio suosnivač zadruge poznate kao Ozero. Tvrtku su osnovali Vladimir Putin, Vladimir Smirnov, koji je bio na čelu tvrtke, te Vladimir Jakunjin, Andrej i Sergej Fursenko, Juri Kovalčuk, Viktor Mjačin i Nikolaj Šamalov. Na jezeru Komsomolskoje kraj Sankt Peterburga od svojih dača napravili su luksuzno odmaralište i do 2012. svi su psotali vrlo bogati, a u međuvremenu dospjeli su i na utjecajna mjesta u privredi. 

Tako je Nikolaj Šamalov postao dioničar tada male kreditne banke Banka Rossyja, koja je u međuvremenu izrasla u najutjecajniju rusku banku poznatu i kao banka kremaljske elite. Nikolaj Šamalov ima dva sina: Jurija, rođenog 1970. godine, i Kirila, rođenog 1982. Obojica su također profitirali rođenjem u obitelji Putinovog prijatelja. 
 
Kiril Šamalov je 2002. imenova za "šefa pravnog zastupništva za ekonomske aktivnosti" Gazproma, iako je imao samo 20 godina i tada još nije ni diplomirao pravo. Tri godine kasnije diplomirao je na državnom sveučilištu u Sankt Peterburgu, a onda je postao glavni pravni savjetnik Gazprombanke koju je osnovao moćni naftni div. U lipnju 2008. godine počeo je raditi u SIBUR-u - najvećoj petrokemijskoj industriji u Rusiji, kao podpredsjednik za poslovnu administraciju. 

I Kirilov stariji brat Jurij je također bio direktor SIBUR-a i zamjenik predsjenika Gazproma, na čijem je čelu bio Aleksej Miler koji je također tijekom 90-ih radio s Putinom u Sankt Peterburgu. Jurij je bio i predsdjednik mirovinskog fonda Gazprom, a istog mjeseca kad se Jurijev mlađi brat zaposlio u Siburu, Gazfond je preko Gazprombanke postao vlasnik SIBUR-a. 

Konačno, Kiril Šamalov ojačao je prijateljstvo između svog oca Nikolaja Šamalova i Vladimira Putina tako da se 2015. godine oženio za Putinovu kćer Katerinu Tihonovu. Kako je pisao Reuters, u vrijeme vjenčanja Kiril je bio tek nova zvijezda ruskog biznisa, i tek 31 po bogatstvu u Rusiji, no u samo godinu i pol dana stekao je velike vlasničke udjele u ruskom naftnom i petrokemijskom divu SIBUR-u, koji vrijedi čak 2.85 milijardi dolara.

Vladimir Putin poklonio nogometnu loptu Donaldu Trumpu Trojanski konj Top News Sumnja: Putin je Trumpu dao ozvučeni dar?

"Kremaljska djeca" navodno žele svoje veze s političkom elitom unovčiti i tako da nude tvrtkama pravnu zaštitu. Putinov rođak Roman, također bivši časnik FSB-a, otvorio je tvrtku Putin Consulting i svoju tvrtku promovira preko web stranice na kojoj se, pored ostalog može pročitati i ovo:"Usluga u Rusiji sadrži mnoge rizike pravne prirode. Ozbiljni problemi za tvrtke uključuju razne nasrtaje, nepravedne sudske odluke, neutemeljene tvrdnje od strane zakonodavnih, poreznih i upravnih vlasti, nemogućnost dužnika da plati dugove, kao i izvođače radova koji postavljaju neosnovane financijske zahtjeve", pa Putin Consultig može uspješno riješiti sve nabrojene probleme.  

Mihail Putin, sin jednog od rođaka Vladimira Putina, rakođer je dugogodišnji zaposlenik Gazproma. U ožujku je imenovan za zamjenika predsjednika Upravnog odbora tvrtke.

Putinova kćer, inače poznata kao akrobatska plesačica rock'n'rolla i supruga Kirila Šamalova čelna je osoba Innopraktika fonda na Moskovskom državnom sveučilištu, te pomaže pri transferu financijskih sredstava iz glavnih državnih tvrtku.

Naime, zadatak Innopraktika fonda je da se pri Moskovskom sveučilištu osnuje veliki znanstveni centar, a donatorski novac prikuplja se u Innopraktika fond. Najveći donatori ovog fonda su Gazprombank, Rosnjeft i Sibur. Prošle godine Rosnjeft je postao najveći "dioničar' Innopraktika fonda, zaključivši pet ugovora s fondom vrijednim 258,45 milijuna rubalja odnosno oko 4,07 milijuna dolara.

Inače, Gazprom zapošljava oko 460.000 ljudi, a prihodi su 93,7 milijardi dolara, odnosno kao otprilike 4 godišnja hrvatska budžeta.

Vladimir Putin Nova taktika Top News Putin se boji jedne stvari - mogla bi ga skinuti s vlasti

Sve veći utjecaj nove generacije u energetskom sektoru, okosnici ruske ekonomije, postao je očit. Zemlja je jedan od najvećih proizvođača nafte i plina u svijetu, s industrijom koja čini oko 20 posto ruskog BDP-a. 

Ipak, najvažnije imenovanje je upravo ministarsko mjesto Dmitrija Patruševa na mjesot ministra poljoprivrede jer je to prvi put da je 'Kremaljsko dijete' dobilo istaknutu ulogu u ruskoj politici, a s obzirom da mu je otac izravno nadležan za provođenje ruske politike na Balkanu, vidjet će se i kako će se to odraziti na Hrvatsku, naročito zbog situacije s Agrokorom. Naime zbog nagomilanih Todorićevih dugova ruskoj Sber i VTB banci, one drže gotovo 50 postotni vlasnički udio. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ursuss 18:41 26.Kolovoz 2018.

    to znači da je nakon Agrokora Plenki doooobro naguzio Hrvatsku...za malu proviziju....

  • omer 06:52 26.Kolovoz 2018.

    Ma da samo hoće doći ja bi im drage volje prodao svoje nasljeđeno imanje u unutrašnjosti Hrvatske , bolje i njioma nego da ostane neobrađen o i zaraslo u korov.

  • jluci82 03:23 24.Kolovoz 2018.

    Nanjušili su Rusi da nam je država pokvarena kao mućak,da smo *** otprilike kao naši istočni susjedi,i najbitnije je što bez nekog velikog truda preko nas penetriraju u EU