Top News
605 prikaza

Nova runda - 'vruća vatrogasna zabava' na Markovu trgu

Gordan Jandroković i Andrej Plenković
1/5
Patrik Macek/ PIXSELL
Koja je tema 'in' a koja je 'out' raspravljaju naši čelnici i jedni druge optužuju za laž

"Uigrani igrokaz? A kad smo se mi to igrali? Nemam pojma što oporba misli, oni su, na žalost, već prikazali toliko igrokaza u Saboru", rekao je premijer Andrej Plenković komentirajući niz novih 'nesretnih' razmjena u komunikaciji s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. Da je njihova komunikacija malo prevršila kulturnu konverzacijsku mjeru, bilo je jasno i nakon uplitanja predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića po pitanju tko govori istinu a tko laže.

"Teško mi je komentirati takvo nešto gdje nemam snimku da netko nešto izgovara, zaista mislim da takva vrsta retorike nije u redu, pogotovo ne one varijante da bi predsjednik Sabora ili Vlade mislili da je demografski problem u Hrvatskoj trenutno 'in'. On je, na žalost, 'in' desetljećima, ostat će takav u Hrvatskoj i drugim zemljama poput nas jako dugo", izjavio je Plenković. Najavio je kako će sa predsjednicom razgovarati nakon njezinog povratka iz Italije, te odbacio tvrdnje oporbe da je njihov sukob "uigrani igrokaz" kako bi se skrenula pozornost s drugih važni stvari, primjerice Agrokora.

Naglasio je pritom kako su dobrodošle sve ideje koje mogu pridonijeti da se demografski problem pokuša riješiti, smanjiti negativni prirodni priraštaj.

Gordan Jandroković i Andrej Plenković | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

"Mi imamo sto rođenja na dan, 150 sprovoda, nema magičnog štapića, ni instant rješenja", rekao je premijer, opetujući kako njegova Vlada radi na cjelovitom pristupu koji ima za cilj stvoriti preduvjete da hrvatske obitelji imaju više djece.

Naime, Jandroković je reagirao na neslužbeni odgovor Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na njegovu jutrošnju optužbu da predsjednica premijeru nije najavila da će poslati zahtjev za sazivanjem zajedničke sjednice Vlade te da ga je poslala za vrijeme trajanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, ocijenivši pristup Pantovčaka "neozbiljnim".

"Jutros sam govorio o svom viđenju situacije, i rekao da smatram da takav pristup nije ozbiljan jer nije dogovoren s predsjednikom Vlade, jer je proceduralno poslan dopis bez ikakvih popratnih materijala, a tako se ne saziva ni sjednica vatrogasnog društva u nekom selu", istaknuo je Jandroković.

Možda je, nastavlja, promašio kad je govorio o terminu kad je zahtjev iz Ureda predsjednice poslan u Vladu.

"Je li to otišlo u vrijeme same sjednice ili nakon nje, tu sam možda promašio, to nije bitno ni meritum, to je iza leđa poslano, to nije u redu, i uz ovakvu proceduralnu pogrešku zaslužuje naziv neozbiljno", naglašava Jandroković.

Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović Opet zaiskrilo Top News Plenkijeva 'košarica' Kolindi: Nikako se ne podnose

Komentirao je i neslužbene navode iz Ureda predsjednice kako je ona nekoliko puta razgovarala s premijerom i predsjednikom Hrvatskog sabora o pitanjima demografije i blokiranih, a da je od njih dvojice dobila odgovor "ta tema je sada in, ali će brzo izaći iz mode", rekavši da je to "beskrupulozna laž".

"Nisam nikoga uvrijedio jutros, ali ono što je rečeno u zadnjem dijelu neslužbenog izvora iz Ureda predsjednice, a neslužbenih mi je izvora preko glave, to je beskrupulozna laž i takvo što nije dostojno da izađe iz Ureda predsjednice", oštro je reagirao čelnik Sabora. Potvrdio je i da je u nedjelju navečer održan neformalni sastanak u Vladi, ali i da se o temi demografije razgovaralo više puta.

"Gotovo svaki put se govori i o demografiji. Predsjednica jest najavljivala mogućnost sazivanja sjednice, a premijer joj je rekao da to nije za sjednicu Vlade, da postoji Vijeće za demografiju. Ovdje se ne radi o namjeri da se pomogne demografskim mjerama, nego o običnom politikantstvu", ocijenio je Jandroković.

Gordan Jandroković i Andrej Plenković | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Na novinarsku primjedbu da je HDZ podržavao predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović kada je isto tražila od bivšeg premijera Zorana Milanovića, a sada joj taj zahtjev za sjednicom Vlade zamjeraju, Jandroković je odgovorio da ne zna kakav je odnos ona imala s Milanovićem jer je on tada bio oporba, ali, napomenuo je, nije mu ni važno što je bilo u ono vrijeme.

"Želim raščistiti ovo što se dogodilo sada s obzirom na to da su iz Ureda predsjednice na vrlo ružan način govorili o meni. Neću dozvoliti te difamacijske kampanje, kada nemate argumente idete ad hominem, što je ispod svake razine", zaključio je Jandroković.

Savjetnik predsjednice RH za demografiju Anđelko Akrap, uoči svečanosti obilježavanja Dana Hrvatskog sabora, naglasio je kako je pitanje demografije "ključno za biološki i ekonomski opstanak Hrvatske".

Andrej Plenković, Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović IZBORI Top News Kandidati za rušenje Kolinde - kakve su im šanse?

Na pitanje o prepucavanju premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović oko sazivanja sjednice Vlade na temu demografije, kazao je da to "smatra čak i zdravim, u smislu da se istakne ta tematika", no, dodaje kako on to ne bi kvalificirao prepucavanjem.

Čelnik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak izjavio je kako svađe hrvatskih institucija i odbijanje predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića "da se krene prema zajedničkoj sjednici Ureda predsjednice republike i Vlade" sramote Dan Hrvatskog sabora, koji se danas obilježava.

"Ove svađe između hrvatskih institucija, a to jesu predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednica Republike, ovo skretanje pozornosti na probleme koje predsjednica pokušava napraviti na način da govori doista o velikim problemima, a to demografska katastrofa jest, to problemi blokiranih jesu i ovo nečuveno odbijanje predsjednika Sabora da krene prema zajedničkoj sjednici Ureda predsjednika i Vlade RH iz ne znam kojih razloga, sramote današnji dan", rekao je Beljak u svojoj slobodnoj saborskoj raspravi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.