Top News
12787 prikaza

Nisu ga zaboravili: Uskok kopa po računima obitelji Kuščević

Lovro Kuščević
Patrik Macek (PIXSELL)
Istražitelji ispituju svjedoke kao na traci, a spis koji su otvorili dok je Kuščević još bio ministar buja poput kvasca

Dok se većina građana odmara i kupa na moru, istražitelji koji provode izvide o poslovima bivšeg ministra uprave i bivšeg političkog tajnika HDZ-a Lovre Kuščevića dok je bio načelnik Općine Nerežišća na Braču doslovno plivaju u moru dokumenata s katastra, vlasničkih listova, ugovora i bankovnih transakcija.

Svjedoci se ispituju kao na traci i istražitelji su se ozbiljno latili posla. Čim su mediji počeli objavljivati prve informacije o poslovima Lovre Kuščevića dok je još bio načelnik male općine na Braču, u Uskoku su formirali spis. Kad se lavina s njegovim poslovima prenamjene zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko zakotrljala u javnosti, spis je rastao poput kvasca te postajao sve deblji i deblji.

Lovro Kuščević milijuni Top News Vile, pašnjaci, nekretnine: Sva imovina ministra Kuščevića

U ovoj fazi istraživanja, osim tužitelja, mahom su angažirani PNUSKOK, policija i Porezna uprava, doznajemo iz izvora bliskih istrazi. Oni od Općine Nerežišće, banaka i pojedinih tvrtki izuzimaju dokumente te skupljaju informacije o prenamjeni zemljišta, kupoprodaji zemljišta i prodajnog prostora u kojem su sudjelovali Kuščević i njegova obitelj...

Prikupljene informacije istodobno se i analiziraju i to ide, neslužbeno doznajemo, dosta brzo. Tu će bitnu ulogu imati i nalazi knjigovodstveno-financijskih vještaka jer su cijene i vrijednosti i zemljišta i nekretnina kroz godine varirale.

Istražitelji nemaju određeni rok da završe s izvidima, no kako se bliže predsjednički, a sljedeće godine i parlamentarni izbori, za pretpostaviti je da će biti oprezni kako im vladajući ili oporba ne bi predbacivali da su instrument jednih ili drugih.

Ako se tijekom izvida, koji su tajni, skupi dovoljno podataka da se protiv Kuščevića eventualno pokrene istraga zbog osnovane sumnje da je napravio neko kazneno djelo, prije toga će se istražitelji morati obratiti Hrvatskom saboru.

Bivši ministar Kuščević je, naime, sad saborski zastupnik i zastupnici mu moraju ukinuti imunitet kako bi se počelo s istragom. No eventualno pokretanje istrage ne znači da će protiv Kuščevića biti podignuta i optužnica.

Lovro Kuščević | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
U međuvremenu su na razgovor s Uskokovim istražiteljima u Splitu, objavio je prošli tjedan Index, pozivani Nerežišćani koji su bili vijećnici u vrijeme Kuščevićeva načelničkog mandata. Istražitelje su najviše zanimali kriteriji po kojima je utvrđena lista osoba s pravom prvenstva otkupa POS-ovih stanova, a posebno činjenica da se na njoj našao i Kuščevićev šogor kojemu je, uz to, Kuščević i sudužnik u kreditu.

Raspitivali su se i o procesu prenamjene zemljišta koje je Kuščevićeva supruga kupila dok je bilo poljoprivredno, a potom ga, nakon prenamjene, prodala zagrebačkoj Gold gradnji. Ona tamo već neko vrijeme gradi vile. Uskok je, objavio je Index, više sati ispitivao i aktualnog općinskog načelnika Svemira Obilinovića, objavio je Index. Obilinović im je SMS-om odgovorio: “Vjerujem da znate da vam o tome ne mogu pričati”.

Lovro Kuščević Lagodan život Top News Kuščević ne može objasniti otkud mu imovina i bogatstvo

Istodobno s prikupljanjem informacija na području Hrvatske, istražitelji PNUSKOK-a nastavili su izvide o okolnostima kupnje golemih parcela zemljišta na srednjodalmatinskim otocima, prije svega na Braču, u aferi koja je na kraju rezultirala ostavkom ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a Lovre Kuščevića, a u središtu njihova interesa i dalje se nalazi Croatian Land Holding (CLH), krovna poslovna organizacija službeno registrirana na Malti.

Kako je Nacional objavio, istražitelji su odredili da se izvidi kreću upravo u tom smjeru te su od niza država već zatražili konkretnu međunarodnu pravnu pomoć, dok se drugi smjer aktivnosti fokusira na ulogu Lovre Kuščevića i nastoji ustanoviti je li bilo pogodovanja prilikom prenamjene gotovo milijun kvadrata poljoprivrednog zemljišta na Braču za potrebe nikad realiziranog turističko-zdravstvenog kompleksa Brač Medical City.

Lovro Kuščević | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Na meti istražitelja je i posao koji je Kuščevićev otac opisao kao najbolji poslovni potez svojega sina. Naime, Kuščevićeva tvrtka Kuščević d.o.o., s Lovrom Kuščevićem na čelu, kupila je 2005. godine poslovni prostor u Supetru za 210.000 eura. U proljeće 2010. godine Kuščević prepušta tvrtku bratu, a tvrtka Kuščeviću prodaje taj isti poslovni prostor za 130.000 eura, nakon što je već otplatila gotovo polovicu kredita.

Kupoprodaja, o kojoj su ugovor potpisali Kuščević i u ime tvrtke njegov punac Ante Žuvić, koji je bio direktor, realizirana je tako da Kuščević tvrtki uplaćuje samo 13.000 eura, dok u ostalih 117.000 eura on na sebe preuzima otplatu kredita. Isti poslovni prostor Kuščević dvije godine kasnije prodaje grupaciji SVPETRUS HOTELI za 301.000 eura te ostvaruje plus od najmanje 171.000 eura.

Tvrtka Kuščević d.o.o., pak, dvije godine nakon prodaje odlazi u stečaj te iza sebe ostavlja 1,3 milijuna kuna dugova. Zorana, supruga ministra Kuščevića, podsjećamo, prije desetak godina je za 60.000 kuna kupila 4519 kvadrata poljoprivrednoga zemljišta u Nerežišćima, plaćajući nepuna dva eura za kvadrat zemljišta, objavio je Jutarnji list.

Lovro Kuščević Opet Kuščević Top News Tajni vlasnici s Malte kupili milijune kvadrata u Dalmaciji

Ubrzo Općina kojoj je na čelu Kuščević donosi rješenje o prenamjeni zemljišta i ono postaje građevinsko, čime mu cijena skače na više od 100 eura po četvornome metru. 

"Zemljište je prenamijenjeno 2011. godine, i to zato što je vlasnik zemljišta, kao i ostali vlasnici čije je zemljište prenamijenjeno u postupku izmjene prostornog plana, podnio zahtjev da se na zemljištu omogući gradnja", odgovorio je nedavno za 24sata Svemir Obilinović, sadašnji načelnik Nerežišća. 

Lovro Kuščević pak uporno tvrdi da se u konkretnom slučaju izuzeo od donošenja odluke. Samo polovicu tog zemljišta je Kuščevićeva supruga nedavno prodala za 1,5 milijuna kuna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.