Top News
3145 prikaza

"Nisam imao ništa s poslovanjem Agrokora"

Željko Rohatinski - bivši guverner HNB-a
Žarko Bašić/ PIXSELL
Nekadašnji čelni čovjek centralne hrvatske banke dugi niz godina je surađivao s najvećim hrvatskim koncernom

Željko Rohatinski više ne radi u Agrokoru. Najdugovječniji guverner u povijesti Hrvatske narodne banke nakon isteka mandata prihvatio se posla savjetnika Ivice Todorića i ta toj je poziciji proveo gotovo pet godina. Početkom lipnja ove godine potpisao je sporazumni raskid ugovora i otišao u mirovinu. Njegova karijera završila je s krajem ere Ivice Todorića, s kojim je dugi niz godina bio duboko povezan

"Otišao sam u, ja vjerujem, zasluženu mirovinu", rekao je tportalu Rohatinski.

Ivica Todorić i Boris Vujčić Skriveni dugovi Top News Država ostaje bez 605 milijuna kuna koje je dala Gazdi

Kada mu je 2012. godine završio angažman u HNB-u, Rohatinski je imao dvije opcije: otići ili u Agrokor za Todorićeva savjetnika ili u investicijsku banku Goldman Sachs gdje je trebao biti savjetnik za poslove u regiji. Odlučio se za povratak Todoriću. No, od tada situacija se dramatično promijenila, a koncern je zapeo u velike probleme i Agrokor više nije moćna tvrtka kao prije pet godina.

S obzirom na sve špekulacije o mogućim malverzacijama i namještanju poslovnih knjiga u Agrokoru te činjenicu da Državno odvjetništvo zadnjih nekoliko mjeseci češlja uzduž i poprijeko najveću domaću kompaniju i njezina vlasnika, upitali su ga novinari tportala što je on tamo točno radio. Rohatinski se u odgovoru jako ogradio navodeći:

"Moj je jedini posao bio da gledam što se događa van kompanije. Ja sam za njih pripremao makroekonomske analize. S poslovanjem nikada nisam ništa imao, niti su to oni od mene tražili".

Borislav Škegro Nexus pomaže Top News Kako su Škegrini izumi spašavali Gazdu

Doista, u službenom životopisu stoji da je jedno kraće vrijeme je bio direktor za makroekonomske analize koncerna Agrokor da bi 2000. godine preuzeo Hrvatsku narodnu Banku. Nakon 12 godina na čelu HNB-a guverner se vratio Todoriću. 

"Ja sam s Agrokorom imao standardni menadžerski ugovor i ne sjećam se da u njemu stoji i mogućnost povratka, ali je od početka postojao jedan gentlemanski dogovor između gospodina Todorića i mene da se mogu vratiti u kompaniju ukoliko to želim", rekao je Rohatinski prije nekoliko godina za Novi list. 

Dobri odnosi Todorić-Rohatinski nisu se zaustavili na džentlmenskom dogovoru. Agrokor je 2011. godine preuzeo Romah d.o.o., tvrtku Marije Rohatinski, supruge guvernera HNB-a. U to vrijeme bila je to gubitaška špediterska tvrtka, ali i zakonski vlasnik kuće na obroncima Medvednice gdje je Rohatinski živio. Osim toga, kćer Nataša Rohatinski svojevremeno je bila zaposlena kod Ivice Todorića, ali nije poznato radi li i danas u Agrokoru.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Veceslav Nejtek
    Tihomir65 16:35 04.Kolovoz 2017.

    "Nisam imao ništa s poslovanjem Agrokora" Možda tko zna ne ulazim u to . Ali sam dozvolio i legalizirao super štetne ugovore sa Klauzulama bez ograničenja i zaštite građana od strane banaka ! Nisam tražio odavno poznato u cijelom svijetu ... prikaži još!vijetu da se klauzuli švicarcima odrede granice . Ovako je moglo doći do 100 puta povećanja i po tim Hrvatskim ugovorima dužnici su bili ispoštovati ! Super plaćen super nagrađen poštivan a udesio i oštetio osramotio opljačkao Hrvate- zakonski !!!!