Top News
1717 prikaza

'Teroristi su oteli sirotinju pa nikoga nije briga"

Nigerija, ilustracija Boko Harama
AK Rockefeller/ Flickr/ CC BY-SA 2.0
Samo nekoliko mjeseci nakon što su političari Nigerije slavodobitno izjavili kako je Boko Haram poražen ponovno se odvila otmica koja po svemu podsjeća na Chibok scenarij iz 2014. godine

Ovdje ne idu djeca političara ili javnih službenika, ovo su kćeri siromaha koje su oni oteli. Tko će se za njih pobrinuti - kaže Yussuf, otac jedne od djevojaka koje su 19. veljače otete iz škole u nigerijskom gradu Dapchiju, 75 kilometara južno od granice s Nigerom.

Scenarij je to koji podsjeća na otmice 276 djevojaka iz škole u Chiboku 2014. godine, od kojih se do danas nije vratilo sto djevojaka. U Dapchi su militanti došli u džipovima pucajući iz strojnica. Djevojke su se, kažu svjedoci, zbunile jer su otmičari nosili vojne uniforme.

- Mislile smo da će nam pomoći, bile smo u krivu - kaže djevojka čija je mlađa sestra odvedena. 

Škola u Dapchiju | Author: AFOLABI SOTUNDE/REUTERS/PIXSELL AFOLABI SOTUNDE/REUTERS/PIXSELL
Još 2015. godine, a i nekoliko puta od tada, vlasti su ponosno izjavile kako je Boko Haram, džihadistička militantna organizacija iz sjevernoistočne Nigerije, poražena. Međutim, ne samo da nisu poraženi, nego Nigerija niti nakon pokreta #BringOurGirlsBack (vratite naše djevojke) nije u stanju osigurati povratak svoj djevojaka otetih u Chiboku, a scenarij se sada i ponovio.

Libija ROBOVI Top News Dok ih bičuju mole u kameru - 'Platite im da nas puste'

Iz škole koju redovito pohađa 900 djevojaka oteto je njih 110. Roditelji i zajednica svjesni su da vjerojatno neće biti potraživanja novca ili dobara, jer članovi terorističke skupine traže djevojke za ženidbu i sluškinje.

- Čim sam čuo pucnjavu krenuo sam trčati. Preskočio sam ogradu u isto vrijeme izbjegavajući stampedo djevojaka koje su trčale u suprotnom smjeru, ali kći do jutra nisam našao. Tada sam postao svjestan da je oteta - kaže jedan od očeva koji se teško mire s gubitkom i neizvjesnošću.

Očevi i popis otetih djevojaka | Author: AFOLABI SOTUNDE/REUTERS/PIXSELL AFOLABI SOTUNDE/REUTERS/PIXSELL
- Jako smo bliske, ne znam kako ću bez nje. Proždire me jer ne znam što je s njom - kaže sestra otete djevojke. Roditelji su posebno ljuti jer su vlasti Nigerije već nekoliko puta javno rekli (lagali) kako su se djevojke vratile ili su na putu natrag. U jednom je trenutku na ulicama Dapchija krenulo spontano slavlje, no na kraju se ispostavilo da niti jedna jedina djevojka nije vraćena.

Spašene žene iz Boko Harama Boko Haram Life "Obukli su me kao za svadbu, a onda dali eksploziv..."

Aisha Isa Kalallawa ostala je bez tri sestre, između 14 i 17 godina. Pokušala im je pomoći, zajedno su bježale preko zida, ali djevojčice su otete. Tri je dana trebalo lokalnim i državnim vlastima da priznaju da se u Dapchiju nešto uopće odvilo, te još tri da jasno i glasno kažu koliko je djevojaka oteto.

Djevojčice koje su se uspjele spasiti | Author: AFOLABI SOTUNDE/REUTERS/PIXSELL AFOLABI SOTUNDE/REUTERS/PIXSELL
Predsjednik Muhammadu Buhari tvrdi kako je mobilizirana vojska te da se za djevojčicama intenzivno traga, no ucviljeni roditelji iz Dapchija im ne vjeruju.

- Znam zašto nikoga nije briga, zato jer je riječ o kćerima siromaha - ponavlja još jednom Yussuf.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.