Top News
3020 prikaza

Ni Tito im ne pomaže: Grabež za fotelje u Zagrebu

Milan Bandić
Zarko Basic (PIXSELL)
Zagreb će još neko vrijeme biti bez gradske vlasti, jer oni koji misle podržati Bandića kalkuliraju koje fotelje uzeti

Konstituirajuća sjednica zagrebačke gradske skupštine prekinuta je u četvrtak na samom početku u nazočnosti svih 51 izabranih zastupnika, zato što u Mandatno povjerenstvo nije pristigao niti jedan zahtjev za članove tog povjerenstva.

Bandić naime nije uspio ispregovarati većinu, a pregovori s Brunom Esih i Zlatkom Hasanbegovićem počinju danas. Osim Trga maršala Tita njih dvoje imaju još uvjeta, a prema pisanju nekih medija, Hasanbegović bi za podršku osim Titovog trga mogao tražiti i resor kulture.

Andrija Mikulić i Drago Prgomet | Author: Davor Visnjic (PIXSELL) Davor Visnjic (PIXSELL)
I HDZ ima svoje uvjete - u pregovorima s Bandićem, uz ispunjavanje svojih projekata iz kampanje, navodno će tražiti poziciju predsjednika Skupštine (koja bi mogla pripasti Mikuliću, šefu zagrebačkog HDZ-a), tri do četiri gradska ureda (za financije, zdravstvo, obrazovanje...), ali i pozicije u tijelima Holdinga, kao i restrukturiranje tog gradskog komunalnog diva tako da se ta tvrtka svede na šest podružnica (što znači da predlažu spajanje postojećih podružnica po srodnim djelatnostima).

Govorilo se da će mjesto predsjednika Skupštine dati Dragi Prgometu, ali od toga se odustalo. Naime, osim lošeg rezultata u Zagrebu, za koji nije odgovoran samo Prgomet već cijela zagrečka organizacija HDZ-a, očito se Mikuliću moralo nešto ponuditi, nakon što je izvisio kao kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba.

Iz redova bliskih Esih i Hasanbegovića govore kako nitko nije 'zabetonirao' da će šef Skupštine biti netko iz HDZ-a, iako je malo vjerojatno da će Esih i Hasanbegović tražiti tu poziciju.

"Mogli smo tražiti fotelje, ali tražili smo nešto što je dio programa", kazala je Bruna Esih, čija je lista od Bandića tražila preimenovanje Trga maršala Tita. 

Bit će to samo jedna točka oko koje će pregovarati, najavila je, a Skupština se neće konstituirati dok god se ne prikupi 26 potpisa zastupnika koji će novo ime trga kod HNK jamčiti. Da je bilo dovoljno vremena za pregovore smatra Anka Mrak Taritaš. 

"Trg maršala Tita bio je tema referenduma, a onda je Bandić preko noći zaključio da će ga samo preimenovati. To je čisto kupovanje glasova", rekla je Mrak. 

Kako će pregovori danas, a i narednih dana izgledati, nije željela otkriti zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, već je samo rekla kako su se za njih tek stvorili preduvjeti. 

"Tek ćemo danas razgovarati, a o pregovorima će javnost na vrijeme biti obaviještena", rekla je Pavičić Vukičević.

Na kraju se ipak čini da 'klanje' oko Tita i trga s njegovim imenom nije dovoljno za grabež fotelja u Zagrebu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.