Top News
2268 prikaza

Nevjerojatna greška sutkinje - pada presuda Daruvarcu?

Mitra Meštrović, sutkinja u slučaju Daruvarac
Dino Stanin (PIXSELL)
Sutkinji Mitri Meštrović je ovo inače prvi veliki slučaj. Bila sutkinja Prekršajnog suda u Zadru i nije imala prethodnog iskustva u kaznenim predmetima

Sud je rekao sve. Nećemo stati dok god ne budu kažnjeni svi za lažne iskaze i potpomaganje, rekla je 10. siječnja Ana Gurlica (38), majka 18-godišnje Zadranke koju je brutalno pretukao Darko Kovačević Daruvarac. Bilo je to neposredno nakon izricanja presude kojom je Daruvarac osuđen bezuvjetno na pet godina zatvora, ali ni ona niti njen kćer, koja još uvijek nosi ožiljke ovog teškog napada, nisu znali da je sud rekao sve, a zapravo - nije rekao ništa.

Naime, presuda bi mogla biti ukinuta zbog pogreške sutkinje Općinskog suda u Zadru Mitre Meštrović. Ona je je tog 10. siječnja pročitala tekst presude koji ne odgovara pisanom otpravku presude koju je osam dana kasnije poslala strankama u postupku. Pisani tekst presude upućuje na zaključak da je sutkinja presudu Daruvarcu donijela mjesec dana prije ročišta na kojem mu je stvarno izrekla osudu, što bi značilo da je sutkinja Daruvarca osudila unaprijed, a da nije održala niti jedno ročište.

Prosvjed u Zadru Zakon pun rupa Top News Suđenje u Zadru: Odvjetnici godinama koriste loše zakone

Daruvarca, koji je nedavno izašao iz istražnog pritvora, tako bi moglo čekati novo suđenje jer ova pogreška ne znači povlačenje optužnice već samo ukidanje presude.

Obrazloženje presude su tada čitali iza zatvorenih vrata, bez prisustva medija. Dok je slušao presudu, Daruvarac je prvo sutkinju mirno gledao, a onda nervozno počeo vrtjeti glavom. Nosio je jaknu maskirnog uzorka, bio je smrknuta pogleda i ozbiljnog lica. Izveli su ga sa suda u pratnji policije i prevezli u istražni zatvor.

Rekao je tada kratko kako od ročišta ne očekuje ništa, a izgleda da je naposljetku to i dobio.

Samo dan prije presude, priznao je krivnju za premlaćivanje djevojke. Njegov odvjetnik također nije želio razgovarati s novinarima, ali je odvjetnik obitelji Milan Petričić pohvalio novinare zbog senzibiliziranja javnosti na problem nasilja nad žrtvama.

- Pouka je puno šira od samog slučaja Kovačević. Ovdje ste počeli reakcijom na nereagiranje policije. Znamo svi iz prakse da policija i državno odvjetništvo nemaju ni ljudi ni sredstava za brzu i kvalitetnu istragu, a posljedica je da sud ima problema s presuđivanjem - rekao je tada Petričić.

Zadar: Prosvjed građana protiv puštanja Darka Kovačevića na slobodu Zločin i kazna Top News Zadarske siledžije: Skakali po mrtvom ždrijebetu

Sud je na kraju zaista i imao problema s presuđivanjem jer ovakva pogreška nije uobičajena. Pretpostavlja se da je sutkinja presudu Daruvarcu ispisala još prije ročišta 13. i 14. prosinca, ali kako su ta ročišta bila odgođena, postupak je morala nastaviti u siječnju.

Nagađa se da joj je prilikom pisanja presude 10. siječnja ostala stara “špranca” teksta koji je samo dopunila izmjenama opisa ozljeda u skladu s dopunom optužnice i proširila obrazloženje za dodijeljenu kaznu. 

Sutkinji Mitri Meštrović je ovo inače prvi veliki slučaj. Donedavno je bila sutkinja Prekršajnog suda u Zadru i nije imala prethodnog iskustva u kaznenim predmetima. Sutkinja je preuzela slučaj nakon što je sudac Tomislav Šimić zbog zdravstvenih problema završio u bolnici.

Uoči samog početka suđenja njezino izuzeće zatražio je tadašnji Daruvarčev odvjetnik Andrej Korljan smatrajući da se Meštrović morala sama izuzeti od suđenja u tom kaznenom predmetu jer on zastupa njenog supruga Dejana Pupovca u drugom predmetu.

- To je objektivni razlog za sutkinjino izuzeće, ali sud je odbio moj zahtjev pod obrazloženjem da je to irelevantno - rekao je tada Korljan.

Darko Kovačević Kolumna Top News Stvari stoje ovako: U Hrvatskoj je prihvatljivo tući žene

Daruvarac je prošlog ljeta pretukao djevojku u kafiću u zadarskoj četvrti Melada. Bio je optužen za prijetnju i nanošenje teških ozljeda djevojci. Na slobodu su ga pustili 14. prosinca nakon što se njegovi branitelji nisu pojavili na ročištu pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru.

Uz ispriku žrtvama nasilja, sutkinja je odgodila početak suđenja za 9. siječnja. Državni odvjetnik Igor Vulić zatražio je tada mjere opreza, privremeno oduzimanje osobne iskaznice i putovnice te zabranu prilaska žrtvama i napuštanja prebivališta.

Nakon toga je Daruvarac priznao krivnju, a 10. siječnja su ga osudili. Dobio je četiri godine i šest mjeseci za premlaćivanje i još 10 mjeseci za prijetnje. Ukupno pet godina bezuvjetnog zatvora. Pravomoćnost presude čekao je u istražnom pritvoru, ali 10. veljače je izašao iz pritvora jer su istekli svi rokovi koliko ga se može zadržati u pritvoru prije pravomoćnosti presude.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:02 13.Veljača 2019.

    rvacki zakoni