Top News
1211 prikaza

Nestao šef Interpola - žena ga nije čula ni vidjela 10 dana

Šef Interpola Meng Hongwei
1/4
POOL New/REUTERS/PIXSELL
Članovi Partije, pa tako i Hongwei, često su predmeti raznih istraga izvan Kine

Nestao je šef jedne od najvećih međunarodnih organizacija u čijem radu sudjeluju 192 zemlje. 64-godišnji Meng Hongwei, šef Interpola, netragom je nestao, što se čini gotovo nemoguće, budući da je na čelu međunarodne kriminalističke organizacije. 

Za njegov nestanak saznalo se zahvaljujući supruzi koja je javila kako se posljednji put s njim čula prije desetak dana. Kako piše CNN, ona nije željela reći jel li on bio na službenom putu u Kini kada su se posljednji put čuli. 

"Interpol je svjestan medijskih napisa povezanih sa navodnim nestankom predsjednika Interpola Menga Hongweia. Ovo je pitanje za službe u Francuskoj i Kini. Interpol više neće komentirati ovaj slučaj", objasnili su su svom službenom priopćenju. 

Šef Interpola Meng Hongwei | Author: POOL New/REUTERS/PIXSELL POOL New/REUTERS/PIXSELL

Meng Hongwei živi u Lyonu, gdje je i središte Interpola. Posljednji put u zgradi su ga vidjeli 29. rujna prije nego je krenuo na put u Kinu. 

"Nije nestao nigdje u Francuskoj", rekao je jedan izvor blizak istrazi za The Guardian. 

Prije nego je postao šef Interpola Hongwei je bio zamjenik kineskog ministra nacionalne sigurnosti, pozicija koja mu je, kako kažu kritičari, omogućila kontrolu nad kineskom tajnom službom. U njegovom životopisu nalaze se i pozicije direktora obalne straže.

F-117 Zgrabi i krivotvori Tehno Kako su Kinezi dobili nevidljivi avion zbog Miloševića

Prvi kineski šef Interpola na ovu važnu poziciju izabran je u studenom 2016. godine s mandatom do 2020. godine. Nestanak ovako visoko pozicioniranog kineskog čelnika velike međunarodne organizacije podigao je veliki alarma u cijelom svijetu, a mnogi će reći kako je možda i povezan sa oštrom kineskom politikom. 

Naime, od kada je preuzeo vlast 2012. godine kineski predsjednik Xi Jinping pokrenuo je pravu 'čistku' u kojoj je kaznio više od milijun službenika, od kojih su mnogi bili optuženi za korupciju. No kritičari će reći kako je to samo način na koji se Xi obračunava sa svojim političkim neprijateljima. 

Članovi Partije, pa tako i Hongwei, često su predmet istraživačkog sistema izvan Kine, a oni koji prekrše pravila partije mogu biti zadržani bez neke legalne zaštite. No njegovo imenovanje na ovu poziciju trebalo je značiti i da je politički siguran. 

"To je strašno i naglašava činjenicu kako nitko, ali baš nitko nije siguran", napisala je na svom Twitter profilu Sophie Richardson, kineska direktorica Human Rights Watch.

CIA Razbili ih Top News Kina pohvatala ili pobila 20 doušnika CIA-e u godini dana

Upravo razne organizacije za zaštitu ljudskih prava poput Amnesty Internationala u trenutku njegova imenovanja izrazile su veliku zabrinutost kako bi Kina mogla njegovu poziciju iskoristiti da progoni protivnike kineskog režima izvan granica zemlje. 

Direktor Amnesty Internationala za istočnu Aziju na Twitteru je napisao kako je njegovo imenovanje "začuđujuće zabrinjavajuće, uz kinesku dugoročnu praksu pokušaja iskorištavanja Interpola kako bi uhitio disidente i izbjeglice izvan zemlje". Dodao je i kako  je jedan od poslova policije u Kini i zaštita moći Komunističke partije. 

Peking je u njegovom imenovanju vidio priliku za dodatnom nternacionalnom pomoći u potrazi za navodnim ekonomskim kriminalcima, uključujući i koruptirane dužnosnike koji žive izvan zemlje. 2014. godine Interpol je izdao crvenu tjeralicu za 100 najtraženijih osumnjičenika za korupciju koji su pobjegli iz zemlje, većina kojih se od tada vratila. 

Svakodnevno funkcioniranje Interpola njegovim nestankom nije ugroženo, budući da će ga voditi, kao što je to činio i dosada, glavni tajnik Jurgen Stock.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.