Top News
1242 prikaza

Nestali šef Interpola ženi poslao u poruci sliku noža

Meng Hongwei
1/2
POOL New/REUTERS/PIXSELL
Supruzi se posljednji put javio 25. rujna, najprije s porukom da čeka njegov poziv, a odmah zatim znak da je u opasnosti

Nakon što su svi svjetski mediji prije desetak dana izvijestili o misterioznom nestanku šefa Interpola, Meng Hongweia, osim da je 12 dana zatočen u Kini, na nepoznatom mjestu o čemu nisu znali ni njegova obitelj, ni itko u Interpolu. Posljednja vijest je da je podnio neopozivu ostavku na svoje radno mjesto.

Interpol je u nedjelju izvijestio da je Meng Hongwei podnio ostavku 'koji stupa na snagu odmah'. To je ujedno i posljednji neočekivani obrat u slučaju čelnog čovjeka Interpola od njegovog nestanka potkraj prošlog mjeseca, nakon što je iz Francuske odletio u Kinu.

U kratkoj izjavi u nedjelju navečer, kineske vlasti priznale su da je Meng pod istragom nove vladine antikorupcijske jedinica zbog sumnji u 'kršenje zakona'.

Ta je vijest uslijedila vrlo brzo nakon što je Mengova supruga Grace rekla da je primila njegovu poruku kojom joj je dao do znanja da je u opasnosti, piše Guardian.

Do izjave o ostavci koju je poslao iz Pekinga, o Mengu se nije ništa znalo od 25. rujna, otkako je sletio u Kinu.

Meng Hongwei | Author: Reuters Reuters

Na konferenciji za novinare u Lyonu, Grace Meng je novinarima rekla da joj je suprug u poruci poslao emoji noža, prije no što je nestao i da je uvjerena da je to njegov način da signalizira da je u opasnosti.

Rekla je da se otad nije čula sa suprugom, a poruku je poslao 25. rujna. U normalnim okolnostima oni bi bili u svakodnevnom kontaktu, bez obzira što radio i ma gdje bio.

Četiri minute prije nego što je poslao sliku noža, poslao je ženi tekstualnu poruku koja kaže: "Pričekaj moj poziv."

U nedjelju, kineska vladajuća komunistička partija obavijestila je javnost da je Meng "pod nadzorom i istragom" nove antikorupcijske jedinice, Nacionalne komisije za nadzor, zbog sumnje na ozbiljno kršenje kineskih zakona. Ipak, nisu dali detaljnije informacije o razlozima njegovog uhićenja i pritvaranja.

Šef Interpola Meng Hongwei Misterija ili plan? Top News Nestao šef Interpola - žena ga nije čula ni vidjela 10 dana

Meng, 64, koji je i viši kineski sigurnosni dužnosnik, imao je više od 40 godina iskustva u kaznenom pravosuđu, posebno u području kontrole droga, protuterorizma, imigracije i granične kontrole, prije nego što je postao predsjednik Interpola, međunarodnog policijske organizacije sa sjedištem u Lyonu, u studenom 2016. godine. Stariji je član Komunističke partije.

Interpol je izjavio kako je zabrinut zbog njegova očiglednog nestanka, a glavni tajnik organizacije, Jürgen Stock, zahtijevao je "pojašnjenje" od Pekinga.

"Interpol je putem službenih zakona zatražio pojašnjenje kineskih vlasti o statusu predsjednika Interpola Meng Hongwei", izjavio je Stock. "Glavno tajništvo Interpola očekuje službeni odgovor kineskih vlasti zbog zabrinutost za predsjednika."

Francuska je također otvorila istragu. I Mengova supruga pozvala je međunarodnu zajednicu da pronađe njezinog muža.

Meng Hongwei i princ Charles | Author: Andrew Matthews/Press Association/PIXSELL Andrew Matthews/Press Association/PIXSELL

"Ne znam što mu se dogodilo", rekla je. "Sve dok ne vidim mog supruga licem u lice, ne mogu prestati misliti na najgore", rekla je Grace Hongwei, koja je također Kineskinja.

Tijekom press-konferencije pročitala je svoju izjavu na kineskom i engleskom, ali se nije htjela pojaviti pred kamerama i fotoaparatima da ne bi, kako je rekla, ugrozila svoju sigurnost i sigurnost svoje djece.

Mengova supruga i djeca odmah su dobili u Francuskoj policijsku zaštitu jer su preko društvenih mreža i putem telefona, počeli dobivati prijetnje, tvrde u francuskom ministarstvu unutrašnjih poslova.

"Francuska razmatra situaciju predsjednika Interpola i zabrinuta je zbog prijetnji kojima je izložena njegova supruga", navodi se u priopćenju ministarstva.

Radnik radi na solarnim panelima u Kini Budućnost Znanost Dominacija bez kraja: Kinezi krenuli s novim osvajanjima

South China Morning Post izvijestio je da je Meng bio pod istragom u Kini zbog neodređenih razloga. Pozivajući se na neimenovani izvor, rekao je da je Meng bio "odveden" zbog ispitivanja od strane disciplinskih vlasti "čim je sletio u Kinu".

Prema kineskom zakonu, obitelj i poslodavac osumnjičenog moraju biti obaviješteni u roku od 24 sata od pritvora, osim u slučajevima kada bi to utjecalo na istragu.

Nakon što je Kina priznala da je Meng u pritvoru, pekinški politički komentator Zhang Lifan je komentirao:

"Valjda je riječ o nečem jako hitnom, pa su vlasti odlučile odmah djelovati da im osoba ne pobjegne iz dosega."

Interpol je rekao da će na Mengovo mjesto privremeno doći Kim Jong Yang iz Južne Koreje, koji je trenutačno jedan od četiriju potpredsjednika Interpola, sve dok Mengov nasljednik ne bude imenovan na sastanku Interpola u Dubaiju u studenom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.