Top News
2888 prikaza

Neprocjenjivo blago koje je moglo stradati u požaru

Orgulje Notre Dame
Wikipedia
Od remek djela poznatih autora do krune koju je Isus nosio pri raspeću

Pariška katedrala Notre Dame dom je nizu artefakata, umjetnina i relikvija sakupljenih diljem stoljeća, svaka sa "svojom" pričom.

Mnogi se nakon ovog razornog požara plaše što je od tog silnog blaga moglo nestati.

Šuma drvenih rezbarija i ukrasa dala je vatri dodatnu snagu, i plamen je "izjeo" krov koji datira iz 13. stoljeća, kaže monsinjor Patrick Chauvet, rektor katedrale.

Tu su i tri rozete, ili prozora od obojanog stakla okruglog oblika koje datiraju iz 13. stoljeća, piše CNN.

Katedrala Notre Dame | Author: Wikipedia Wikipedia
Orgulje, jedne od najvećih na svijetu i možda najpoznatiji instrument na svijetu, je iz Srednjeg vijeka. Tijekom godina su renovirane i dodavano je na njih, ali i dalje sadrže (ili su sadržavale) djelove iz Srednjeg vijeka.

Biti glavni orguljaš tih orgulja i više je no prestižna titula u Francuskoj.

Orgulje Notre Dame | Author: Wikipedia Wikipedia
Bezbroj skulptura, kipova i slika unutar katedrale prikazuju biblijske scene i svece.

Jedna serija od 76 slika, svaka visoka skoro četiri metra, priča novozavjetnu priču o djelima apostola, uključujući i razapinjanje svetog Petra i život sv. Pavla. Radovi su kompletirani između 1630. i 1707. godine.

Jedna slika iz serije slikara Jean Jouveneta prikazuje život djevice Marije. Svih šest slika bilo je u katedrali dok nisu, šezdesetih, sklonjene u Louvre, a samo je jedna ostavljena u Notre Dame.

Portret Tome Akvinskog iz 1648. krasio je interijer crkve. Dva zvonika bila su najviša zgrada u gradu do završetka gradnje Eiffelovog tornja krajem 19. stoljeća.

Notre Dame zvonici | Author: Wikipedia Wikipedia

Sjeverni je toranj kompletiran 1240., a južni 1250. 

Glavno zvono, imena Emanuelle, je u južnom zvoniku i zvoni samo za posebne prilike - blagdane, obilježavanje kraja Drugog svjetskog rata...

Notre dame kruna od trnja | Author: Wikipedia Wikipedia
Tamo je i nekoliko artifakata koji su i više no sveti za vjernike. Kruna od trnja koju je, navodno, nosio Isus pri raspeću, komadić križa i jedan od čavala.

Gradonačelnica Anne Hidalgo kaže da je kruna spašena iz goruće katedrale, skupa sa tunikom sv. Luja i drugim važnim djelima.

Notre Dame | Author: wikipedia wikipedia
S vanjske strane stražu čuva vojska kamenih vodorigi, a zidovima potporu daju gotički lukovi.

Notre Dame kripta | Author: Wikipedia Wikipedia
Arheološka je kripta ispod dvorišta. Napravljena je kako bi se zaštitile relikvije koje su otkrivene tijekom iskapanja 1965. Otvorena je za javnost 1980. godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.