Top News
79527 prikaza

Nepoznati transkripti srpskog poraza u akciji Bljesak

Kontrolna točka pobunjenih srba
1/12
Davorin Višnjić/Pixsell/History
Čak i srpski izvori su iznimno kritični prema "Srpskoj vojsci Krajine" i stavlju joj na teret mnoge propuste i nedostatke

Bljesak i Oluja dvije su riječi koje su ušle u hrvatski jezik kao neizbrisivo povezane. Dvije su riječi koje su označile prekretnicu, a s vremenom i kraj Domovinskog rata.

Bljesak je počeo 1. svibnja 1995. godine, oslobođena je zapadna Slavonija i nagoviješten je konačni pad Republike Srpske Krajine nekoliko mjeseci kasnije u Oluji.

Tako je to izgledalo s hrvatske strane, ali vrijedi doznati i kako je srpska strana doživjela sve te pothvate. Tek tada ćemo vidjeti koliko su zapanjujuće uspješno provedene operacije 1993. godine (Maslenica, Peruća) i koliko je uspješna bila modernizacija hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata, a posebno 1994. godine. Da bismo vam bolje dočarali koliko je '94. bila presudna iskoristit ćemo događaje s početka ožujka te godine koje opisuju određeni srpski izvori i to izvori nimalo blagonakloni prema Hrvatskoj ili međunarodnoj zajednici. Takvi izvori Bljesak nazivaju agresijom, a Vance-Owenov plan mira nazivaju presudnom prevarom srpskog naroda.

Oslobađanje Okučana u operaciji Bljesak | Author: Davor Višnjić/Pixsell/History Davor Višnjić/Pixsell/History

"Jedna jača diverzantska grupa hrvatske vojska ubačena je u područje Trba-Kuzmanovača, u zoni odgovornosti 18. brigade. Zapovjednik izvještava Glavni stožer Srpske vojske Krajine da je jedna njegova patrola 5. ožujka u 7:30 naišla na ustaške snage u području Trba i da je tom prilikom došlo do borbe. Jedan vod zauzeo je objekt Trla. Jedna grupa neprijateljskih vojnika otkrivena je na području repetitora na Čukovcu. Navedeni objekti pali su Hrvatima u ruke bez borbe. Naime, vojnici 18. brigade koji su čuvali te objekte noću su ih napuštali, a danju se vraćali. To su Hrvati doznali i jednostavno se noću pojavili tu gdje nije bilo nikoga", piše jedan srpski izvor. 

Brojni drugi izvori navode manjak vojnika u srpskim redovima, iznimno nizak moral nakon pretrpljenih gubitaka u borbama oko Velike Kladuše i Bihaća, ali i gotovo nezamislivu lakomislenost vodstva pobunjenih Srba. I dok je Zapadna Slavonija bila gotovo nuđena na pladnju, Hrvatska se žestoko pripremala za buduće napade. Prije operacije Bljesak, u najvećoj tajnosti, podijeljeno je oko 1.000 domovnica Srbima na okupiranom području. Određeni srpski izvori će ih nazivati petom kolonom, izdajnicima vlastitog roda i sličnim epitetima, ali to samo pokazuje koliko dobro je bilo pripremljeno tlo za Bljesak. 

Borislav Mikelić, predsjednik Vlade samozvane RSK, uvjeravao je stanovništvo da neće doći do napada ako se ne ometa korištenje autoceste i pruge te ako se podrži politika pregovora s Hrvatskom. I što je krajiška vrhuška napravila prvom prilikom? Zatvorila autocestu i onda odugovlačila s njenim ponovnim otvaranjem. Upravo to je bio okidač za Bljesak.

Oslobađanje Okučana u operaciji Bljesak | Author: Davor Višnjić/Pixsell/History Davor Višnjić/Pixsell/History

1. svibnja, kad su prve granate pale, rezultat Bljeska je bio gotov zajamčen. Zajamčen koliko je to moguće u ratnim uvjetima. Gardijske brigade, specijalci MUP-a, artiljerija, zrakoplovstvo, sva ta sila se sručila na pobunjene Srbe i u 32 sata oslobodila značajan dio hrvatskog okupiranog teritorija.

Kako je prošao Bljesak najbolje je pogledati što piše Milisav Sekulić u knjizi Knin je pao u Beogradu. On cijelo vrijeme kritizira sve i svakoga, ali kad počne priča o Bljesku, on sam mora priznati koliko je to profesionalno provedena operacija. 

"Kao po nekom pravilu, gdje je god koja hrvatska jedinica nailazila na otpor, napad je obustavljen. Uslijedilo je razdoblje 'omekšavanja' u kome su se odvijali napadi artiljerijom, ubacivanje grupa, pokušaji obuhvata i obilazaka. Tek kada bi ocijenili da je obrana Srba dobro uzdrmana, kretali su dalje, bez žurbe i improvizacije", piše Sekulić.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 15:17 07.Travanj 2019.

    pukovnik krajinske vojske Harambasic cija"zona odgovornosti"je bilo podrucje Pakraca ovako je odgovorio na nas upit zasto je zapoceo pregovore o predaji nekoliko sati nakon sto je Bljesak krenuo (tada se je jos zvao akcija"autoput"):"Kada sam vidio da napredujete kao na ... prikaži još! nedeljnom izletu znao sam da je predaja jedina mogucnost". to je najbolji opis akcije Bljesak.

  • brzzzy 15:15 07.Travanj 2019.

    Nevjerojatno koliko čovjek mora biti bahat i glup te ne shvatiti pouke kroz povijest jer ona nam je svima najbolja učiteljica... Manje mržnje i cinizma a više ljudskosti i barem malo pristojnosti svima bi dobro došlo...