Top News
4844 prikaza

Nepoznati Kordić: Kao student bio je pobjednik TV kviza

Dario Kordić u društvu biskupa Vlade Košića i ostalih na Plesu 6. lipnja 2014.
Marko Prpić/PIXSELL
Danas je više poznat kao osuđeni ratni zločinac, ali nekada se isticao svojim znanjem

Godina je 1980. Drug Tito, najveći sin naših naroda i narodnosti, još je živ. Jugoslavija je i dalje cjelovita i cjelovito nesvrstana. Budući ratni zločinac i predavač vjerskih tema Dario Kordić bio je na prvoj godini Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu. Gostovao je u četvrtoj emisiji kviza "Poziv na putovanje" TV Sarajevo i zabilježen je mali kuriozitet. Pobjednik je osvojio 58 bodova, a drugoplasirani tek 16. Drugim riječima, osvojio je više bodova nego ostala trojica natjecatelja ukupno.

Pobjednik je - Dario Kordić. 

"Ni meni baš nije bilo jasno kad je Mirjana Jančić, voditeljica kviza, na kraju emisije kazala tko je koliko bodova osvojio", ispričao je Kordić za Ven i dodao: "Od prve igre odgovarao sam nekako instinktivno, ne razmišljajući previše, pa mislim da je sve to bila igra sreće, a ne igra znanja".

Tadašnji Ven napominje kako je bilo dosta zanimljivo da se Kordić uopće odlučio na sudjelovanje u kvizu. Prenosi priču kako su Kordić i kolege redovito u pauzama između predavanja igrali neku vrstu kviza. Među kolegama bio je i jedan Zlatan koji je redovito odnosio prevagu u ekipnim natjecanjima. Baš zbog toga je Dario govorio Zlatanu da može zaraditi velik novac u nekom kvizu. Ovaj je to uporno odbijao, a da bi mu olakšali, svi prijatelji su se prijavili. Zlatan se nije prijavio, ali Dario jest.

Dario Kordić Zločinac, ne heroj Top News Četvrt stoljeća od pokolja u Ahmićima - Kordić se ne kaje

"Kviz emisije, ovakve kakve jesu, traže veliku spretnost koja je u svakom slučaju dominantna. Ne želim rćei da znanje ne igra nikakvu ulogu, ali pritisnuti gumb u djeliću sekunde prije nekoga ipak je spretnost. A to je upravo ono što čini kviz zanimljivim", govorio je Dario Kordić u ljeto 1980. godine.

Ovih dana je Kordić osuđeni ratni zločinac i rado viđeni gost u katoličkim i određenim desnim krugovima. Na poziv kontroverznog svećenika Damira Stojića održao je predavanje 'Bog iza rešetaka' u Studentskom domu Stjepan Radić.

Sam skup započeo je s dvije pjesme nakon čega je Kordić započeo svoj govor, tijekom kojeg je rekao kako se suočio s trenucima najveće patnje tijekom 17 zatvorskih godina, kako je ondje susreo Boga koji ga je promijenio te kako je iz njega crpio mir i snagu. 

"Prošlo je skoro 20 godina od kada sam doživio svoj drugi rođendan. To je dan kada je započelo moje suđenje. Tu noć probudilo me svjetlo u tri ujutro koje nije bilo s ovoga svijeta. Čuo sam glas koji mi je rekao: 'Dragi moj sine, prepusti sve u moje ruke'. Osjetio sam kako mi se srce napunilo. Kleknuo sam, pomolio se i izrekao gospodinu svoje da", svjedočio je Kordić i nastavio.

"Imao sam tada 31 godinu i gledao sam masovno prolijevanje krvi po našoj prekrasnoj zemlji. Kada sada gledam unatrag i razmislim o tome nitko od nas nije trebao preživjeti te strahote. Jedini tko nas je spasio bio je sam Bog. Kada je došla vijest o Daytonskom sporazumu sve su nas, kao zbog odmazde, prebacili u Haag. Proveo sam skoro 9 godina u sobici, a u ruci jedino što sam imao je bila krunica. Molio sam se Bogu i dan po dan, tijekom svojeg suđenja, sve sam mu postajao bliži. Osjetio sam kako me Gospodin čisti, a rešetke na mojem prozoru polako su nestajale", ispričao je Dario Kordić.

Thompson i Kordić Komentar Top News Gospođo predsjednice, evo koga se mi muslimani bojimo

Samo je manja grupa hrabrih studenata protestirala protiv njegovog nastupa. Oni su podsjetili okupljene i organizatore skupa da je Dario Kordić pred Međunarodnim sudom u Haagu pravomoćno osuđen za ratne zločine i pokolj 117 muslimanskih civila u Ahmićima, što je bio najteži hrvatski zločin tijekom Domovinskog rata. 

Ministar uprave Lovro Kuščević komentirao je u četvrtak Kordićev nastup vrlo benevolentno:

"U pravu postoji institut koji kaže da je, nakon proteka kazne, što je čovjek odslužio, nitko ga nema pravo prozivati zbog toga. Kordić je dao svoj doprinos u ratu, a očito je i pogriješio. To što je pogriješio, to je i odslužio", poručio je Kuščević. 

Za mišljenje smo pitali i odvjetnika Antu Nobila koji je na sudu u Haagu branio Tihomira Blaškića i koji je pravomoćno oslobođen optužbi za zločin u Ahmićima. Evo što je odgovorio:

"Bavio sam se rehabilitacijom prije 10-15 godina i više se ne sjećam točno zakona, ali koliko znam Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora. Izašao je 2014. godine, nakon odslužene 2/3 kazne. Ne vjerujem da bi on već mogao biti rehabilitiran, mislim da je za to predviđen protok vremena od barem 20 godina."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Perical
    Perical 17:21 05.Travanj 2019.

    Koga boli k... za toga K...????? Goni tog zločinca što dalje od normalnog naroda!

  • petar35 15:37 05.Travanj 2019.

    lijepo bi molio autora teksta da nam objasni kakve veze ahmići imaju sa domovinskim ratom ??? domovinski rat se odvijao u hrvatskoj , zločini u bih nemaju nikakve veze sa domovinskim ratom . čovjek se zapita da li je podvaljivanje ... prikaži još!vanje ove teze posljedica neznanja ili zlonamjernosti ?