Top News
1759 prikaza

Nekad siromašna konobarica, a sad osvaja Ameriku

Alexandria Ocasio-Cortez
1/22
REUTERS
Alexandria Ocasio-Cortez je 29-godišnja demokratkinja koja je postala najmlađa kongresnicau povijesti Amerike

Prvi put privukla je pažnju javnosti u lipnju. Alexandria Ocasio-Cortez, 29-godišnja demokratkinja, potukla je na tada u 14. izbornom okrugu u New Yorku, na predizborima, dugogodišnjeg demokratskog kandidata Joea Crowleya, koji je do tad 10 godina obnašao tu dužnost i bio po broju glasova do tad bio četvrti rangirani demokrat u Zastupničkom domu. 14 godina gotovo da nije imao protukandidata na unutarstranačkim izborima.

Nakon jučerašnjih rezultata, Ocasio-Cortez je potvrdila svoju premoć i postala najmlađa kongresnica u povijesti ove ustanove s jedva 29 godina i pobijedila republikanskog protukandidata Anthonyja Pappasa.

Donald Trump Jednom u generaciji Top News Trump širi strah, a sad će vidjeti koliko mu to pomaže

Članica Američkih demokratskih socijalista, rođena u siromašnom Bronxu, majka joj je s Puerto Rica, radila je kao konobarica nakon završenog faksa da bi pomogla majci preživjeti. Otac je umro od raka tri godine prije nego je diplomirala i čitava obitelj se morala boriti protiv banaka da im ne uzmu kuću.

Ovo je prvi put da se kandidirala za izbore, a kampanju je počela dok je još radila kao konobarica. U lipnju je osvojila prvi krug s 57 posto osvojenih glasova, a čak je dobila i glasove za lokalnu vlast, iako se za to mjesto uopće nije namjeravala natjecati, piše Elle. 

Alexandria Ocasio-Cortez | Author: REUTERS REUTERS
Kći portorikanskog imigranta, kampanju je temeljila na ukidanju ICE - tzv. Immigration and Custom Enforcement - državne agencije koja onemogućuje imigracije u SAD, zatim se zalagala za Obamin zakon Medicare - odnosno zdravstvenu zaštitu za sve Amerikance, kao i za besplatne državne fakultete. Svojim programom jedna je od najoštrijih kritičarki Trumpove politike.

Nije se sramila napasti ni vlastitog stranačkog protukandidata Crowleyja da ne živi u okrugu kojeg predstavlja, da djecu ne šalje u škole u Bronxu... "On ne pije našu vodu, ne udiše naš zrak, ne šalje djecu u naše škole. On nas ne može predstavljati", kaže ona u nevjerojatno popularnom videu snimljenom za njenu kampanju:

Prije no što se kandidirala na ovim izborima, radila je u predsjedničkoj kampanji Bernieja Sandersa i danas ju zovu njegovom miljenicom. 

"Kad sam krenula u sve ovo, imala sam kompleks manje vrijednosti. Bilo je mnogo onih koji su me pokušali obeshrabriti pitanjima 'Tko si ti?', 'Ti si samo konobarica, što ti imaš raditi u ovoj utrci?'. I bili su u pravu. Zapravo su govorili istinu. Naše društvo toliko cijeni novac i materijalni status da zbog toga mnogo fantastičnih ljudi niti ne pokušava ući u politiku.  

Znala sam da mogu mnogo više. Znala sam da sam iznad toga i da mogu biti primjer drugima. Uvijek sam bila uvjerena da ono što radim je ispravno i da me vrijednosti za koje se zalažem, stavljaju u moralno superiorniji položaj. To je ono odakle sam krenula. A onda su mi trebali mjeseci i mjeseci da uvjerim i sebe i druge da imam na to pravo", kaže Ocasio-Cortez.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.