Top News
784 prikaza

Nekad prijatelji: Osvećuje se Trumpu jer ga je otjerao

Donald Trump i Steve Bannon
PA/Pixsell
Bannon je doveo Trumpa na čelo Amerike, ali nakon ulaska u Bijelu kuću njihovo se prijateljstvo vrlo brzo počelo rasipati

Steve Bannon je nakon otkaza u kolovozu, kaže Vanity Fair, izjavio da Donald Trump ima samo 30 posto šanse da dočeka kraj mandata. Njegovog zeta i savjetnika Jareda Kushnera zove "Fredo", po izdajničkom i slabom bratu Michaela Corleonea iz filma "Kum", a tvrdi i da Trump pati od temeljnog nepoznavanja politike.

- Razumije koliko razumije, šta ćemo - kaže u svojoj knjizi "Fire and Fury" novinar Michael Wolff citirajući Bannona.

Donald Trump Vulgarni Donnie Life Trumpov ispad: "Najbolja stvar je vrhunska pi**a"

Iako je još ljetos Trump benevolentno pustio Bannona da javnosti kaže kako 'daje otkaz' na mjesto stratega, iako je svima bilo jasno da su ga potjerale neke druge struje, izlaskom ove knjige i nakon Bannonovih nedavnih izjava - započeo je otvoreni rat između poduzetnika i reality zvijezde koji je postao predsjednik, i izopćenog alt-desnog nekadašnjeg bankara koji je tijekom svoje novinarsko-uređivačke karijere na Breitbart Newsu često pozdržavao niz političkih klaunova koji su neslavno propali.

Sve do Donalda Trumpa. Breitbart je pod Bannonovom palicom objavljivao tekstove o tome da su žene koje uzimaju kontracepcijske pilule manje privlačne i psihički nestabilne, da rasizam u Americi ne postoji a zastava Konfederacije utjelovljuje sve što je dobro u SAD-u, otvoreno napadao homoseksualce i manjine, te širio laži i dezinformacije o Meksikancima i muslimanima kao 'znanstvenu činjenicu'.

Nakon što je svesrdno pomogao Trumpu da skrši 'pokvarenu Hillary', ponekada i objavljivanjem lažnih vijesti, Bannon je slavodobitno ušetao u Bijelu kuću. Sjedio je na sastancima i ispred šefovog stola u Zapadnom krilu. No, od samog početka šuškalo se da Bannon zapravo ne poštuje Trumpa, a još manje njegovu obitelj i savjetnike. Svesrdno se trudio u medijima pokazati kako je upravo on politički i ideološki motor iza Trumpa, onaj savjetnik bez kojeg predsjednik ne može. Gradio se u brend, davao izjave i sve se češće pojavljivao u medijima. Osvanuo je na naslovnici magazina Time s naslovom 'veliki manipulator', a program SNL pretvorio ga je u anti-junaka.

Steve Bannon | Author: wallpaper wallpaper

Sukob titana

- Bannonov problem jest što si je umislio da je veći i važniji no što je ikada bio, ili će ikada biti - rekao je republikanski strateg Ed Rollins. Sve ljući Trump jednom je rekao kako je 'Bannon samo jedan u nizu onih koji rade za njega, i kampanji se pridružio relativno kasno'. Razlikovali su se i u stavovima. Iako je Bannon bio uvjeren da upravo on utjelovljuje Trumpovo biračko tijelo, često su se razilazili u mišljenjima. Trump je na izborima za senatora u Alabami podržao aktualnog senatora Luthera Strangea, dok je Bannon, preko Breitbarta, podržao navodnog seksualnog predatora Roy Moorea. Rezultat tog sukoba (ali i sve jačih optužbi protiv Moorea) jest da je duboko crvena Alabama prvi puta nakon devedeseth izabrala senatora iz Demokratskih redova.

Donald Trump i Paul Manafort Tko bi gori... Top News Panika u Bijeloj kući: Vodio je Trumpa, sad ga ruši

Trump je krivio Bannona, a Bannon je krivio utjecaj Kushnera koji je lobirao da Trump podrži Strangea. Bannon je otvoreno kritizirao Trumpa i radi toga što nije održao obećanja iz kampanje vezana uz Kinu, gradnju zida prema Meksiku i imigracijskoj politici.

Trump, poznat po neugodnom karakteru i eksplozivnosti, u kolovozu je faktički potjerao Bannona, no čak je bivšem suradniku dao da kaže kako je on otišao svojom voljom.

- Hvala Bannonu na službi. Pridružio mi se kada je trebalo smlaviti pokvarenu Hillary - bilo je super - tvitao je dan poslije Bannonovog odlaska Trump. Bannon je pak nakon odlaska rekao kako je 'Trumpovo predsjedništvo, u onom obliku za koji smo se borili nepovratno nestalo'. U međuvremenu odnosi su se pogoršali te Amerika i svijet imaju priku gledati najjavniju i najprljaviju svađu između jednog predsjednika i njegovog nekoć prvog čovjeka ikada.

Donald Trump i Steve Bannon | Author: PA/Pixsell PA/Pixsell

Nema više cenzure

Za Božić je Trump imao priliku čitati o Bannonovoj projekciji kako nema velike šanse da dočeka kraj mandata. Iako je kipio njegovi su ga suradnici, navodno, uvjerili da to ne komentira. No, upravo je izašla Wolffova knjiga koju je Trump, bezuspješno, dugo pokušavao stopirati.

- Sastanak s Rusima Trumpovog sina Donalda Jr., Jareda Kushnera i Paula Manaforta je ne samo glupa ideja, već i čin izdaje. No, Trump ionako ne razumije politiku - samo su dio onoga što je Bannon ispričao o Trumpu. Predsjednik je Bannonu poslao prijeteće pismo u kojem kaže da 'prestane širiti laži', a onda se i sam odlučio oglasiti.

- Nakon što je izgubio posao, Bannon je sišao s pameti. On nema nikakve veze samnom i s mojim mandatom. Svoje vrijeme u Bijeloj kući proveo je odajući lažne informacije medijima kako bi me potkopao, a sebe istaknuo. To je jedini način kako zna privući pažnju - rekao je Trump.

Vladimir Putin, Donald Trump Oni se vole Top News Trump i Putin: Jedan o drugom mislimo sve najbolje

Iako je Bannon, posebno kroz neformalne kanale i Wolffovu knjigu nesumnjivo naškodio Trumpu, predsjednik je 'pucao u koljena' nekada moćnom Bannonu. Političari koje Bannon sada podrži preko Breitbarta javno se distanciraju jer se ne žele zamjeriti Trumpu, a Bannon je izgubio i potporu milijarderke i Trumpove donatorice Rebeke Mercer koja je ujedno i vlasnica djela Breitberta. Obitelj Mercer će, kažu, poduzeti sve da Bannon dobije otkaz i u tom mediju.

Moja obitelj i ja podržavamo predsjednika Trumpa, a s Bannonom već mjesecima nismo razgovarali - rekla je Mercer. Trump se jučer naslađivao jer je Bannon prije dva dana u radijskoj emisiji na Breitbartu rekao kako je 'Trump velik čovjek' i podržao njegovu politiku u posljednjem pokušaju da spasi što se spasiti može.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.