Top News
8015 prikaza

Ne zna gdje je rođena!?: Bila sam s krive strane Željezne zavjese

Vladimir Putin i Kolinda Grabar Kitarović
pool/REUTERS/PIXSELL
Predsjednici Express objašnjava da je Rijeka 1968. bila sa zapadne strane Željezne zavjese i da se opet sramoti kao s jogurtom

Predsjednica Republike Hrvatske opet je izjavila da se rodila "iza Željezne zavjese".

"Ne mogu vam opisati koliko mi večerašnji događaj znači", kazala je povodom primanja Fulbrightove nagrade za životna postignuća, te je – ako je vjerovati HINA-i – pritom opet izjavilfaa da je bila "djevojka rođena s krive strane Željezne zavjese".

Kolinda Grabar-Kitarović i ranije je znala stranim medijima govoriti o svom traumatičnom djetinjstvu "iza Željezne zavjese", u pravilu u sklopu skandala koje je izazivala izjavama o tome da se "u Jugoslaviji nije smjela izjašnjavati kao Hrvatica", da "nije mogla birati između vrsta jogurta", da je "morala priopćavati vlastima koliko će kruha trebati idućeg tjedna".

1/4

Dio o zabrani nacionalnog izjašnjavanja Hrvatom i Express i niz drugih medija po Hrvatskoj osporili su kao besmislicu opsežnim popisima stanovništva iz SFR Jugoslavije na kojima se Hrvatima uredno izjašnjavalo više od 4 milijuna građana. Pa i vjenčanim listom između Josipa Broza Tita i Jovanke Budisavljević iz 1952. u kojoj se Tito upisao kao "Hrvat".

Dio o traumatičnom djetinjstvu sa samo jednom vrstom jogurta Faktograf je osporio kao neistinu, pa i besmislicu s obzirom na to da je o tome govorila kao o navodnom osobnom iskustvu, na osnovu opširnih višedesetljetnih dokumenata o mljekarskoj industriji u Jugoslaviji. Ispalo je da je domaća proizvodnja mljekarskih proizvoda tada bila neusporedivo snažnija od domaće danas, pa tako da je bilo i više vrsta različitih čak i voćnih jogurta. Sličnu sudbinu doživjela je i njena tvrdnja o kruhu.

Kolinda Grabar Kitarović Tko to tamo peva! Top News Od mora do mora: Sve Kolindine pjevačke blamaže

Što je pak sad s novom izjavom o rođenju u odnosu na Željeznu zavjesu? RTL je prenio čak i politički puno dramatičniju verziju predsjedničine izjave.

"'Ne mogu vam opisati koliko mi večerašnji događaj znači', kazala je hrvatska predsjednica, istaknuvši da je bila djevojka rođena s 'krive strane Željezne zavjese' koja je sanjala druga mjesta na kojima su ljudi imali slobodu izbora, gdje se slobodno moglo govoriti i izražavati svoja uvjerenja a da se zbog toga ne bude progonjen", verzija je RTL-a.

Ako znamo da je predsjednica rođena 1968. godine u Rijeci, tadašnja SR Hrvatska kao jedna od šest republika SFR Jugoslavije, je li ona doista rođena "iza" Željezne zavjese, je li rođena s "prave" ili s "krive" strane? I ako je možda rođena sa zapadne strane Željezne zavjese, zar je moguće da predsjednica Republike Hrvatske, parlamentarne demokracije koja je i članica EU-a i članica NATO-a, smatra da bi istočna strana Željezne zavjese bila "prava"!?

Ona strana po kojoj su ideološku disciplinu i strahovladu utjerivali KGB, STASI, Securitatea i slične tajne službe?

Pa da vidimo kako stvari doista stoje.

Željezna zavjesa - Churchill 1946. | Author: winstonchurchill.hillsdale.edu winstonchurchill.hillsdale.edu

Winston Churchill osobno za života je bio autorom jedne karte sa Željeznom zavjesom posred Europe na kojoj je Jugoslavija doista označena kao jedna od zemalja "iza Željezne zavjese", odnosno sovjetskog područja utjecaja, onoga što će se do 1955. pretvoriti u Varšavski pakt. Po toj karti Rijeka se doista nalazila iza Željezne zavjese. Samo, po toj istoj karti iza Željezne zavjese nalazio se čak i Beč...

Jer, to je bila karta iz 1946. i Churchill je činjenično točno ustvrdio da je i dio Austrije bio u sovjetskoj okupacijskoj zoni. Od 1948. između Tita i Staljina dolazi do dramatičnog političkog raskola i otada Jugoslavija se ubrzano primiče Zapadu, posebno SAD-u, o čemu je Express često pisao. Koliko su se stvari promijenile otada do rođenja Kolinde Grabar Kitarović, pokazuje stanje sa Željeznom zavjesom kakvo je taj isti Churchill opisao 1955. Ovo je ta karta s The Churchill Project:

Željezna zavjesa - stanje koje je utvrdio Churchill 1955. | Author: winstonchurchill.hillsdale.edu winstonchurchill.hillsdale.edu

 

 

 

A tek sudbina Hrvatske... Samo nekoliko mjeseci prije nego što je Churchill složio svoju kartu, Hrvatska se još zvala Federalnom Državom Hrvatskom, kako je odlučeno na 2. zasjedanju ZAVNOH-a. 1946. to je bila NR Hrvatska, a od 1963. SR Hrvatska, federalna jedinica u kojoj se nalazila Rijeka u doba rođenja današnje predsjednice. Express je pisao i o tome da je još 1951. general Koča Popović išao ravno u središte CIA-e kako bi zatražio, što je i dobio, oružje za obranu od SSSR-a.

Express je pisao o načinima na koje je, vrlo brzo nakon raskola Tito-Staljin, Jugoslavija dostavila tada najmoderniji sovjetski MIG koji se srušio na jugoslavenskom teritoriju i uredno ga poslao SAD-u na analizu. Express je pisao i o teškoj krizi iz 1971. kada je Leonid Brežnjev iz Moskve zaprijetio Titu invazijom, osjetivši da je Tito slab zbog protesta kojima su se tražile demokratske promjene, pa je na to Richard Nixon osobno jamčio Titu da će ga braniti.

Kolinda Grabar Kitarović Gore od "jogurta" Top News Kolinda opet lupeta: Nije se smjelo reći Hrvatsko zagorje

Express se pritom koristio deklasificiranim dokumentima CIA-e i iz ureda Richarda Nixona. Express je pisao i o srdačnom Kennedyjevom dočeku Tita 1963., kada je američki predsjednik posebno bio oduševljen Kočom Popovićem. Express je pisao i o vojnom-strateškom statusu SFR Jugoslavije skoro cijelo to vrijeme praktično u predvorju NATO-a, upravo zbog zajedničke obrane od prijetnje SSSR-a.

Prije četiri godine Washington Post je otkrio da je vodstvo SSSR-a veliku vojnu vježbu NATO-a 1983. za dlaku pogrešno shvatilo kao nuklearni napad, te je umalo došlo do nesporazuma i nuklearnog rata. Kakva je bila uloga SFR Jugoslavije po scenariju te vojne vježbe NATO-a iz 1983.? Jugoslavija, tako i Hrvatska u njenom sastavu, bili su dijelom zapadne alijanse koju bi napao Sovjetski Savez.

U konačnici, taj isti Washington Post baš prije nekoliko dana iskoristio je svoju grafiku stanja sa "Željeznom zavjesom" u studenom 1989.

Željezna zavjesa - stanje od 1955. do 1989. | Author: winstonchurchill.hillsdale.edu winstonchurchill.hillsdale.edu

Po ovoj grafici jasno je da je Jugoslavija, pa i Hrvatska kao njen dio, socijalistička zemlja, ali sa zapadne strane Željezne zavjese. To savršeno odgovara povijesno političkom položaju Jugoslavije i u doba invazije i okupacije Varšavskog pakta na Čehoslovačku 1968., godine u kojoj je rođena Kolinda Grabar-Kitarović.

Tada je Tito bio šokiran invazijom, koliko se može vidjeti iz tadašnjih vijesti i dokumenata, u svakom slučaju bio je na strani reformističkog vođe KP Čehoslovačke Aleksandera Dubčeka, kojega je SSSR srušio, a kojega je podržavao Zapad. Drugim riječima, Rijeka kao grad u Hrvatskoj, koja je bila federalna jedinica Jugoslavije, do 1948. bila je s istočne strane Željezne zavjese, da bi - ako ne već od 1948., onda apsolutno od 1951. - do kraja svog postojanja bila sa zapadne, "prave" strane Željezne zavjese.

Pa kada predsjednica Republike Hrvatske govori da je "rođena s krive strane Željezne zavjese", smatra li da bi joj u životu bilo bolje da je rođena u nekoj od zemalja i Varšavskog pakta ili naprosto ne razumije što je to Željezna zavjesa? Isto kao što ne razumije niti problematiku s jogurtom ili izjašnjavanje Hrvatom u jedinoj republici u SFR Jugoslaviji koja je imala vlastitu himnu, "Lijepu našu" kao i danas, odnosno ono s kruhom... itd.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:40 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • vjaco 17:42 29.Listopad 2019.

    hrvatska se na pravoj strani željezne zavjese, među zemljama zapadne demokracije, a ne komunističkog jednopartijskog sustava, našla tek 1991. i kolinda je potpuno u pravu, a zbog toga što je onoga zločinca i uljeza, hromog dabu , izbacila iz ureda ... prikaži još! predsjednika republike hrvatske, glasovati ću za nju! uz drugarski pozdrav "smrt komunizmu - kolinda narodu" satnik erceg

  • Perun 13:48 28.Listopad 2019.

    Kokošlinda ima mozak lobotomizirane vjeverice na apartaima.