Top News
3206 prikaza

Ne može joj nitko ništa: Slovakinja gazi sve pred sobom

Zuzana Čaputova
1/3
DAVID W CERNY/REUTERS/PIXSELL
Crtali su joj 'židovski nos' i prijetili njoj i članovima njezine obitelji, ali Slovaci su dali povjerenje novoj kandidatkinji

Odvjetnica Zuzana Čaputová osvojila je u subotu najveći broj glasova na predsjedničkim izborima u Slovačkoj, i tako kao pobjednica ulazi u drugi krug izbora za dva tjedna.

Čaputova je nova kandidatkinja na političkoj sceni, a svoju kampanju temeljila je na borbi protiv korupcije. Osvojila je 40,6 posto glasova, ispred kandidata iz vladajuće stranke i potpredsjednika Europske komisije Maroša Šefčoviča koji je osvojio tek 18,7 posto, priopćio je Državni ured za statistiku.

Njih dvoje suočit će se u završnom krugu 30. ožujka.

Neposredno prije izbora Čaputovu i njezinu obitelj čuvala je specijalna policija jer su ona i članovi njezine obitelji dobivali ozbiljne prijetnje. Također iz desničarskih krugova pozivali su ju da se izjasni koje je vjere, te da odagna sumnje da je Židovka. Opskurni slovački portali pokrenuli su ovu degutantnu kampanju, te objavljivali njezine lažne fotografije na kojima su joj mijenjali izgled tako da su joj na nos dodavali kvržicu čime su htjeli dokazati da ima 'židovski nos'. 

Zuzana Čaputova | Author: DAVID W CERNY/REUTERS/PIXSELL DAVID W CERNY/REUTERS/PIXSELL
Podrška birača Čaputovoj zapravo je odraz frustracije birača slovačkom vladajućom strankom Smer koja je bila meta protuvladinih prosvjeda nakon ubojstva novinara Jána Kuciaka prije godinu dana koji je pisao o korupciji i slovačkim tajkunima.

Čaputová, 45, nije prethodno obnašala nikakve državničke dužnosti. Predsjednica je nedavno formirane proeuropske stranke 'Progresivna Slovačka' , vodila je kampanju pod sloganom "Borimo se protiv zla zajedno", izvijestio je Bloomberg.

Čini se da je njezina poruka odjeknula s biračima koji su izašli na ulice nakon ubojstva Kuciaka, koji je istraživao dužnosnike i njiove prljave poslove. Godine 2016. Čaputova je osvojila nagradu za zaštitu okoliša nakon što je u svom rodnom gradu Pezinoku, u blizini Bratislave, pokrenula kampanju za zatvaranje opasnog odlagališta otpada. Čaputova, koja će biti prva žena u povijesti Slovačke, ukoliko osvoji pobjedu, ima vrlo liberalne stavove oko istospolnih brakova i posvajanja djece, kao i abortusa.

Zuzana Čaputova | Author: DAVID W CERNY/REUTERS/PIXSELL DAVID W CERNY/REUTERS/PIXSELL

Šefčovič je uzeo neplaćeni dopust na poslovima u EK gdje je na čelu Povjerenstva za energetiku , otkako je u siječnju objavio svoju kandidaturu navodeći: "Naša zemlja treba dobrog, nestranačkog predsjednika."

U Slovačkoj je u subotu izašlo na birališta 48,7 posto birača.

Predsjednik u Slovačkoj nema izvršnih ovlasti, ali ima veto na imenovanja viših tužitelja i sudaca u borbi protiv korupcije, izvijestio je Reuters.

Usprkos niskoj nezaposlenosti i solidnom gospodarskom rastu u Slovačkoj, popularnost stranke Smer je naglo pala, a nakon ubojstva novinara njihov premijer Robert Fico podnio je ostavku. Dva dana prije glasovanja, policija u Slovačkoj priopćila je kako je optužila poduzetnika Mariana Kočnera da je naredio ubojstvo Kucika i njegove zaručnice Martine Kušnírová.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.