Top News
6732 prikaza

Nazvao Hrvatsku s*anjem, pa odletio s vlasti

Heinz-Christian Strache
LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL
Heinz-Christian Strache, austrijski vicekancelar, predsjednik Slobodarske stranke Austrije, podnio je ostavku nakon velikog skandala koji danas trese ovu zemlju

Austrijski vicekancelar i predsjednik Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Heinz-Christian Strache podnio je u subotu ostavku na sve svoje funkcije nakon što je objavljena snimka na kojoj je ruskoj poduzetnici 2017. u vili na Ibizi ponudio pogodovanje pri dodjeli javnih natječaja ukoliko ona financijski pomogne FPÖ-u da dođe na vlast.

Austrijski kancelar Sebastain Kurz sazvao je za 11 sati u subotu hitan sastanak sa svojim zamjenikom Stracheom i objavio da s njime odbija dalju suradnju nakon sinoćnje objave videosnimke, javlja N1.

Strache je ostavku ponudio ranije u subotu kako bi spriječio raspad koalicijske vlade koju čine kancelarova konzervativna Narodna stranka i Stracheova Slobodarska stranka (FPOe).

Iako je Strache inzistirao na tome da nije prekršio nikakav zakon, priznao je da je riječ o "krajnje neugodnoj, pijanoj aferi".

Njemački Süddeutsche Zeitung i Der Spiegel dogovorili su zajedničku, istovremenu objavu kompromitirajućih materijala koje posjeduju već neko vrijeme, ali su čekali da detaljno provjere njihovu vjerodostojnost.

Heinz-Christian Strache i Viktor Orban | Author: HEINZ-PETER BADER/REUTERS/PIXSELL HEINZ-PETER BADER/REUTERS/PIXSELL
U petak su objavili videosnimku koja otkriva da je Strache, predsjednik desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017. ponudio ruskoj poduzetnici prednost pri dodjeli javnih natječaja u zamjenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a.

U videu spominje i Hrvatsku.

Strache je svojoj ruskoj prijateljici savjetovao da nipošto ne ulaze novac u države jugoistoka Europe. “Hrvatska je jedno sranje, sranje”, govori Strache te savjetuje i da se bježi od Srbije.

"Netko je s objavljivanjem ove snimke čekao dvije godine. Riječ je o ciljanom političkom odstrelu. Da, riječ je o incidentu napravljenom u pijanom stanju. Raspravljao sam privatno, bez mnogo razmišljanja, razvezana jezika. Gledajući snimku u trijeznom stanju mogu reći da je ono što sam rekao katastrofalno i izrazito neugodno", rekao je Strache na tiskovnoj konferenciji u subotu. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Antun Sklepić
    marica 12:52 19.Svibanj 2019.

    čak što više pogodio je u samu srž problema

  • Deho 09:18 19.Svibanj 2019.

    Super je ova sloboda govora :)

  • Milan.banijac 07:48 19.Svibanj 2019.

    NAŽALOST, TAKO NAS DOŽIVLJAVA ZAPADNI SVIJET.