Top News
3547 prikaza

Nastavimo li u SDP-u ovako, nećemo imati ni prag od 5%

Peđa Grbin
Patrik Macek/ PIXSELL
Svejedno mu je, kaže, hoće li se Bernardić s njim obračunati kao s Mrsićem, u ovakvoj stranci nekima je previše dobro

Potpredsjednik SDP-a i zastupnik Peđa Grbin oštro progovara o stanju u stranci kako bi kolege potaknuo na razmišljanje, ali i o tome zašto ne bi bila dobra velika koalicija, pa ni koalicija SDP-a i Živog zida.

Kazali ste da je velika koalicija HDZ-SDP gora od Živog zida na vlasti. Zašto to mislite?

Gledam nas i HDZ, nakon nešto godina u politici znam, koje su naše boljke. Ta koalicija ne bi bila u stanju donijeti ni jednu odluku, a o svjetonazorskim razlikama da ne govorimo. O svemu bismo se svađali, vrlo vjerojatno bilo bi i podmetanja. Ne vidim što bi dobro iz toga moglo izaći za Hrvatsku.

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina kaže da je nakon izbora stranka spremna razgovarati sa svima, pa i Živim zidom. Je li opcija da SDP sklapa savez sa Živim zidom?

Peđa Grbin | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Sad kad konačno vidim sve što Živi zid nudi, niti to nije opcija. Bojim se da je u situaciji kakvu imamo, dođe li do prijevremenih izbora, izgledan talijanski scenarij, a to je nemogućnost formiranja bilo kakve funkcionirajuće vlasti.

Što je onda rješenje?

Svi ozbiljni politički akteri trebaju se zbrojiti, raditi i ponuditi rješenja. Prvi to moraju napraviti oni koji imaju najveću odgovornost, a to je Vlada, koja u godinu i pol nije napravila ništa. Drugi po redu odgovornosti je SDP, kao najveća oporbena stranka, koji umjesto da radi svoj posao i nudi rješenja i ukazuje na loš rad Vlade, provodi vrijeme u unutarnjim svađama i podjelama. Posljedica toga je rast Živog zida i sličnih stranaka, koje popularnost dižu isključivo kritiziranjem i ukazivanjem na stvari koje ne valjaju. Poruka je jasna, mislim da u zemlji svi znamo što ne valja, vrijeme je da počnemo govoriti o tome kako to popraviti.

Ima li SDP dijelom odgovornost za nezadovoljstvo građana?

Javnost vam zamjera jer ste imali priliku, a niste riješili, primjerice, problem ovršenih i blokiranih. Apsolutno. Tvrditi da nemamo odgovornosti znači živjeti u nekom balonu. Obnašali smo vlast i snosimo odgovornost za loše što se događalo, ali to ne znači već da smo morali napraviti više.

Gdje ste mogli više, a niste?

Pitanje blokiranih je svakako dio problema gdje nismo napravili dovoljno. Naravno da je bilo dobrih poteza, kao ukidanje javnih ovršitelja, odličnih poteza kao što je rješavanje problema kamata na kredite ili švicaraca. Bilo je i mjera, koje iako dobro zamišljene, nisu donijele onakve rezultate koje smo očekivali, primjerice otpis duga. Trebali smo napraviti više po pitanju uređenja ovršnog sustava. Nismo trebali otkrivati toplu vodu, dovoljno je bilo uzeti slovenski model.

Rejting SDP-a pada. Gdje je linija pada, koja je SDP-ovcima crvena crta ispod koje se ne može ići, da bi u SDP-u došlo do promjena?

Davor Bernardić | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

Za mene je crvena crta davno prijeđena. Već godinu dana ukazujem na probleme u radu SDP-a i na činjenicu da za ovakvom Vladom, koja ne radi svoj posao, zaostajemo 10-ak posto. Što se tiče ostalih kolega, mislim da će svatko od njih morati sebi postaviti pitanje je li ovo što radimo dobro ili ne.

Vrlo mali broj dužnosnika SDP-a je vodstvu stranke i šefu spreman reći što ne valja u politici koji vodi. Je li se među SDP-ovce uvukla apatija?

Kad kažete da se uvukla apatija, u pravu ste. No to nije jedini razlog. Tu je i konformizam, čuvanje pozicija. Umjesto da nam pad rejtinga bude signal da se pokrenemo, većini mojih kolega to je očito signal da se uvuku u ljušturu i paze da ne tresu previše. Vjerojatno gledaju, ako previše kritiziraju da im je šansa doći na liste bitno manja. Takvim načinom rada, bojim se, stranka je osuđena na propast. Pojavio se sad problem vezan za izbore zagrebačke organizacije SDP-a. Sumnja se da je jedan od kandidata, favorit šefa SDP-a, imao pristup stranačkoj bazi te selektivno slao uplatnice za članarine, koje su preduvjet za izlazak na izbore. Takve sumnje su došle do svih članova vodstva stranke, koji su željeli slušati. No kad na Predsjedništvu dođemo do otvaranja teških tema, sjednica završi. To nije jedini problem. Primjerice, u Maksimiru već pola godine ne mogu se formirati stranačka tijela. Na posljednjem Glavnom odboru donijeli smo skandaloznu odluku, na prijedlog kolege Bauka, koja će dijelu kandidata onemogućiti kandidiranje. Ta odluka je prije svega bila usmjerena na njegova oponenta za vodstvo Splitsko-dalmatinskog SDP-a Ranka Ostojića. Dok se s jedne strane u državi odvijaju ozbiljni politički procesi, koji prijete narušiti demokratski poredak, utjelovljeni u Živom zidu, HDZ-i i referendumskim inicijativama koje idu za smanjivanjem ljudskih prava, ograničavanjem prava žena, podmetanjem nogu borbi protiv nasilja nad ženama, smanjivanjem manjinskih prava itd., mi se u SDP-u međusobno koljemo i boli nas briga za ono što se odvija izvan stranačkog prostora. Ponovit ću, nastavimo li tako, osuđeni smo na propast i više neće biti pitanje hoće li nas Živi zid prestići nego koliko će dugo trebati da dođemo do praga od pet posto koji predstavlja granicu za ulazak u Sabor.

Ponovno oštro progovarate o politici koju prvodi Davor Bernardić. Strahujete li da bi se mogao s vama obračunati na isti način kao što je to učinio s Mirandom Mrsićem?

Peđa Grbin | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Iskreno, svejedno mi je. Ako se moja kritika prepozna kao osobni napad i tako se bude s njom djelovalo, to će biti samo potvrda svega što govorim, a to je da se mi u SDP-u nismo u stanju baviti ozbiljnim stvarima bitnim za građane nego samo stvarima koje su bitne za pojedince u stranci. Moja pozicija u SDP-u je nebitna. Ako trebam otići da bi se stranka promijenila, to mogu napraviti u bilo kojem trenutku uz uvjet da će to značiti prestanak svađa i početak rada, zbog kojih su nam građani godinama davali povjerenje i svoj glas.

Ima li šanse da prođe referendumska inicijativa za ukidanjem Istanbulske konvencije i promjenu izbornog zakona kojim se traži veći broj preferencijalnih glasova za birače?

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Pes 20:27 14.Svibanj 2018.

    Iako su u par navrata (2) dobili povjerenje građana, obično su se budili zadnju godinu prije izbora! A narod je mislio da će uspjeti promijeniti dosta tih Zakona da ne postanemo Bolivija, Čile, već prava demokracija? Nisu čak ni pokušali ... prikaži još! promijeniti Zakone, koji i danas bodu oči običnih malih ljudi, jer ovo što je nastalo od vremena Tuđmana na ovamo, sve je samo ne "demokracija", u kojoj ako ništa drugo, moralo bi postojati "isto" pravo pred Zakonima svih Hrvata, koje postoji samo na papiru !?

  • veseljak 23:11 13.Svibanj 2018.

    Nekad davno Hrvatska je imala lijevicu, bez programa,sad nema lijevicu niti programa.

  • sve_dam_da_obećam 14:42 13.Svibanj 2018.

    Da sam na njihovom mjestu napravio bi neki plan s 20 + 1 obećanjem i to ponudio biračima. Povečao bi PDV na 27% ali bi to prešutio u kampanji.