Top News
6952 prikaza

Naši sudovi: Bolje biti ustaša nego mrziti Mamića

Grafit Za dom spremni
Ivo Čagalj/PIXSELL
Istražili smo kako se kod nas kažnjava isticanje ustaškog pozdrava Za dom spremni

I još jednom Europa mora pokazati kako se dosljedno provode određeni zakoni. Prije nekoliko dana Anđelko Bosančić, HDZ-ovac iz Dugopolja, osuđen je na 15 mjeseci zatvora uvjetno zbog podizanja desnice na ovogodišnjoj komemoraciji na Bleiburgu.

Treći je to slučaj izricanja uvjetne zatvorske kazne zbog nacističkih pozdrava na Bleiburgu. Ne treba ni spominjati da je sva tri slučaja procesuiralo austrijsko pravosuđe i to nakon što su mjesecima upozoravali da neće tolerirati nacističke simbole i pozdrave na komemoraciji.

Usporedimo to s hrvatskom situacijom gdje se ljudi provlače praktički nekažnjeno zbog ustaškog pozdrava.

Prva komemoracija na Bleiburgu na kojoj su slobodno mogli prisustvovati hrvatski građani Povijesna galerija Life Nikad viđene fotke Pavelićeve kćeri na Bleiburgu

Prema dostupnim podacima pet godina između 2010. i 2015. prekršajni su sudovi zbog javnog isticanja pozdrava “Za dom spremni” donijeli samo 13 osuđujućih presuda. Kako je napisao jedan dnevni list, u dva slučaja bilo je riječi o novčanim kaznama od 700 kuna, u šest kazne od po 600 kuna, u jednom novčanu kaznu od 500 kuna, u dva slučaja kaznu od 370 kuna, u jednom kaznu od 350 te u jednom od 191,73 kune.

Takve kazne su izricane usprkos činjenici da je zakonski predviđena čak i zatvorska kazna, ali naši sudovi do sad nisu izrekli takvu kaznu. Najveća kazna bila je ona Josipu Šimuniću nakon što je s čitavim stadionom uzvikivao "Za dom spremni". Prvo mu je izrečena kazna od "samo" pet tisuća kuna da bi mu Visoki sud u Zagrebu tu kaznu povećao na 25.000 kuna. Naravno, to je mizerna kazna u usporedni s FIFA-inom koja mu je izbila iz džepa 30.000 franaka.

Vjerojatno najveći problem i prepreka izricanju većih kazni je što se "Za dom spremni" kažnjava po nekoliko zakona; od Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, do Zakona o javnom okupljanju ili kaznenog zakona. 

Bleiburg Lekcije iz povijesti Top News 'Ustaša je ustaša sve dok ga ne opale po džepu'

U četiri od ranije spomenutih 13 slučajeva su prekršaji tretirani kao remećenje javnog reda i mira. To je slično kao kad imate malo glasniju zabavu pa vam susjed pozove policiju. Čak i pisanje grafita “Za dom spremni” tretiralo se kao remećenje javnog reda i mira pa je ponosnom autoru odrezano 192 kuna kazne. Usporedbe radi, prošle godine je jedan grafiter našarao ZM na pročelje jedne stambene zgrade u znak prosvjeda protiv Zdravka Mamića.. Sudac mu je dao osam mjeseci zatvora. 

U osam od ovih 13 slučajeva suci su presude donijeli temeljem Zakona o javnom okupljanju gdje se poticanje na nacionalnu, vjersku ili rasnu netrpeljivost mogu se izreći kazne 1000 do 3000 kuna. Što, potpuno očekivano, nije spriječilo suce da daju i znatno manje kazne. Na jednom koncertu je čovjek mahao zastavom gdje je u kutu pisalo “Za dom spremni”  i sud mu je izrekao kaznu od 350 kuna. U samo jednom od 13 slučajeva Prekršajni je sud izrekao kaznu temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije, ali i tu je kazna iznimno blaga. Iako je 25. člankom, na koji se sud pozivao, predviđena kazna od najmanje 5000 pa do 30.000 kuna, sud je izrekao kaznu od 600 kuna, napisao je jedan dnevni list prije nekoliko godina.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • uskook 19:26 02.Srpanj 2018.

    Gospodo žurnalisti. Uhvatite se pametnijeg posla od potenciranja mržnje i vađenja kostura iz ormara...