Top News
4573 prikaza

Narod želi lidera koji će graditi napredno i normalno društvo

PIXSELL
Bilo bi dobro da u HDZ-u netko shvati da se izbori više ne dobivaju strategijama iz devedesetih

Milanovićeva pobjeda na predsjedničkim izborima jasna je poruka većine hrvatskog naroda da ne tolerira, ne podnosi i ne želi lidera koji će uvijek biti spreman koketirati s krajnje konzervativnim idejama ili radikalnom desnicom te zazivati “Hrvatsku do Kupresa”.

Činjenica jest da se u kampanju Kolinde Grabar Kitarović glasno uključio jedan od najprovokativnijih lidera HDZ-ove desnice Milijan Brkić, da joj je podršku pružio Stevo Culej i da su se na Milanovića u javnom prostoru njezini sljedbenici počeli obrušavati najgorim uvredama iz vrlo ekstremnog arsenala. 

Ali očito je kampanja tog interventnog desničarenja bila potpuni promašaj. Ozbiljni politički analitičari već su to i ranije konstatirali, a oni koji bolje poznaju domaći politički reljef jasno su poručivali nakon prvoga kruga da se ne može snaga hrvatske desnice mjeriti zbrojem Škorinih glasova i glasova koji su išli Kolindi Grabar Kitarović.

Kolumna Top News Revolt zbog HDZ-ove vlasti odveo je Milanovića do pobjede

Naprosto, Škoro je na početku nakratko bljesnuo kao treći put, neka alternativna varijanta koja je ranije imala svoj pandan u Mostu, a sve ono desno što mu se prikrpalo i što je on prihvatio zapravo je samo štetilo njemu i njegovu rezultatu. Kad se još ima na umu da je dobar dio glasova dobio i na regionalnoj, slavonskoj agendi, koja nije nužno vezana ni uz kakvu artikuliranu desnu struju, jasno je da su procjene o Škori kao lideru trećeg i desnijeg HDZ-a bile pretjerane.

Desnica će, naravno, i dalje udarati na Plenkovića argumentima da je Kolinda Grabar Kitarović izgubila izbore jer je narod osjetio da su izdali nacionalnu ideju, da se i ona priklonila onima koji sklapaju saveze s HNS-om i Pupovcem, no to su jalove teze. 

HDZ-ovo biračko tijelo definitivno ima puno razloga za frustracije, ali malo to ima veze s Plenkovićevom željom da stranku drži bliže centru. Jasno da on i to čini neuvjerljivo, uz bezbroj nepotrebnih kompromisa, baš poput spomenutog prihvaćanja pomirbene ruke Steve Culeja ili angažmana Milijana Brkića u kampanji.

Bilo bi dobro da u HDZ-u netko shvati da se izbori više ne dobivaju strategijama iz devedesetih, da prizori gužvi s biračkih mjesta u Mostaru ili priče o autobusima koji voze birače na birališta u BiH mobiliziraju deseterostruko veći broj onih koji će dati protestni glas protukandidatu, da nigdje na svijetu ne postoji kampanja u kojoj se može uspjeti s glasnom i javnom podrškom čovjeka suočena s tako razornim aferama kakve trpi Milan Bandić. 

Stoga, nije neracionalno razmišljanje u kojemu se tvrdi da bi Milanović dobio izbore čak i da nije bilo ni jednog teškoga gafa kakvih je Grabar Kitarović u kampanji imala na desetke ili da nije bilo tragikomičnog ispada njezina savjetnika.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 17:43 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • Penzić 17:02 07.Siječanj 2020.

    Sada je Hrvatska dobila lidera ! Bude nam se Europa smijala za par mjeseci a Bugarska prestigla !

  • BESTpartizan 11:34 06.Siječanj 2020.

    hdzovci plačete li?