Top News
3196 prikaza

Napad novičokom: Skripala i kćer otrovala skupina Rusa?

Julija Skripal
Dylan Martinez/REUTERS/PIXSELL
Provodi se još jedna istraga zbog smrti žene koja nažalost nije preživjela trovanje novičokom

Identificiran je počinitelj napada na Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju. Policija tako vjeruje kako je u pokušaju ubojstva ovog bivšeg ruskog špijuna sudjelovalo nekoliko Rusa i u potrazi su za više ljudi.

"Policija vjeruje kako je identificirala osumnjičene počinitelje napada nervnim agensom novičokom uz pomoć CCTV-a. Tako otkrivene podatke usporedili su s podacima onih koji su ušli u zemlju u to vrijeme. Sigurni su kako su osumnjičeni Rusi", rekao je jedan izvor u razgovoru za The Guardian. 

Vijesti dolaze u trenutku dok se provodi istraga oko ubojstva 44-godišnje Dawn Sturgess koja je preminula početkom ovog mjeseca, samo osam dana nakon što je došla u kontakt s novičokom. Policija radi pod pretpostavkom i otrov u njezinom slučaj došao iz istog izvora koji je korišten i u pokušaju ubojstva obitelji Skripal početkom ožujka. 

Istraga na mjestima gdje su pronađeni otrovani Sergej i Julija Skripal | Author: Ben Birchall/Press Association/PIXSELL Ben Birchall/Press Association/PIXSELL

Partner preminule 45-godišnji Charlie Rowley u kritičnom je stanju nakon što je i on bio u kontaktu sa ovim nervnim agensom. Podaci pokazuju kako je količina otrova kojoj je bila izložena Sturgess gotovo deset puta veća od one s kojom su Sergej iJulija Skripal došli u kontakt. 

Jedna od teorija koja se istražuje je i ona po kojoj se otrovna supstanca nalazila u odbačenoj bočici parfema kojeg je par pronašao u parku ili negdje blizu njega u centru Salisburyja, grada u kojem su živjeli i otrovani Sergej i Julija. Preminula žena pošpricala je tekućinu direktno po svojoj koži. 

Tu bočicu policija je pronašla u njihovoj kući u Amesburyju. Zasada se ne zna je li ih bočica dovela do ovog novog otkrića potencijalnih osumnjičenih za napade. The Guardian je još 5. srpnja pisao kako je policija nagovijestila kako su možda otkrili identitet napadača na Skripale. No šef britanske protuterorističke organizacije Neil Basu prije tjedan dana rekao je "brutalno iskreno" kako policija još nije uhvatila napadače. 

Julija Skripal Nema odgovora Top News J. Skripal nakon trovanja: Ne optužuje Rusiju, ne imenuje otrov

Ove informacije odbila je komentirali policija koja provodi istragu. U dugotrajnoj i sveobuhvatnoj istrazi koja traje već četiri mjeseca policija je pregledala sate i sate snimki CCTV kamera u nadi da će pronaći sumnjivca. Iako još nije potvrđeno, pretpostavlja se kako su im upravo snimke pomogle u pronalasku osumnjičenog. 

 

Potraga za otiscima provodi se u dijelovima Salisburyja, posebno u parku i u Amesburyju, te dijelovima koje je par posjetio prije nego su se počeli osjećati loše. Pregled različitih objekata mogao bi trajati mjesecima posebno nakon što je policija otkrila oko 400 različitih predmeta. Pregledali su svaki centimetar grada, uključujući i otpad i smeće kojeg su uklonili.

Nezavisnu istragu provode i međunarodni stručnjaci iz organizacije Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW). Prikupili su uzorke koje će analizirati u svojim laboratorijima a o detaljnoj analizi izvijestit će direktno Veliku Britaniju

Britanska agencija za javno zdravlje upozorava kako je rizik od trovanja novičokom malen, no i daje savjetuju građane da ne diraju "nepoznate predmete" kao što je metal, plastika ili staklo. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Annakonna
    Annakonna 02:08 20.Srpanj 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com