Top News
2716 prikaza

Nanjušili su Plenkijevu krv, ali Bandić i HNS pucaju ćorke

Milan Bandić
1/2
Slavko Midžor (PIXSELL)
Koalicijski partneri na sva zvona govore kako će zbog ovih ili onih razloga srušiti koaliciju, ali sve manje im se vjeruje

HNS. HDZ. Bandić. Trio fantastikus grčevito se pokušava održati na vlasti. Mnogi vjeruju da će, usprkos svim prijetnjama, a sve zbog zajedničkih interesa i neraskidivih veza, koalicija na vlasti ostati sve do idućih parlamentarnih izbora.

"Koalicija nastala na ucjeni i političkoj trgovini neće se raspasti. Milan Bandić i HDZ povezani su na svim razinama i to je potpuno očito. Bandićev generalni urbanistički plan Zagreba neće proći bez HDZ-ovih ruku, a HDZ-ova vlada se ne može održati bez Bandićevih zastupnika. Žalosno je da na učenicima, učiteljima i profesorima sada pokazuju mišiće. Bandić i HNS sada vode bitku da vide tko će na idućim izborima moći reći 'Mi smo povećali plaće učiteljima'", kazala je Anka Mrak Taritaš u razgovoru za Express.

Anka Mrak Taritaš | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

S njom se slaže politički analitičar Žarko Puhovski: "Šanse za raspad koalicije su minimalne. Nešto malo veće nego prije dva-tri tjedna jer su Plenkovićevi partneri nanjušili krv, osjete da je malo slabiji nego prije, ali i dalje vjerujem da će vlada opstati".

Kada se postavi pitanje tko je zapravo kriv za posljednje razmirice u vladajućoj većini, oboje dobar dio krivnje pripisuju ministrici Blaženki Divjak.

"Provođenje reformi ovisi o tri ključna faktora: sve počinje s idejom i programom, moraju se osigurati materijalni uvjeti, ali i ljudi koji će provesti te ideje. Kad se sve stavi na papir, onda se slaže potreban proračun. Ministrica je davnih dana morala spremiti proračun kojim će se osigurati provođenje reforme, ali to nije uradila i sada vidimo štrajkove i prosvjede", ispričala nam je Mrak Taritaš. 

Milan Bandić Secirali smo ga Top News Ovako je Bandić zaduživao ljude, a sad prijeti crnom knjigom

"Divjakica je odgovorna zato što nije upozorila na problematičan proračun. Ipak, vjerujem da će doći do nekog dogovora jer je riječ o relativno preciznim brojkama. Vjerujem da će doći do kompromisa i da će prosvjetarima ići isplate traženih iznosa, ali ne u traženom roku. Postoji i druga mogućnost, a to je da će biti u traženom roku, ali ne i traženi iznosi", uvjeren je Puhovski.

Naravno, jedna stvar su prijetnje, a potpuno druga stvar je ostvarivanje tih prijetnji. Sjetimo se samo Darinka Kosora i mnogih tvrdnji da će HSLS istupiti iz vladajuće koalicije zbog ovih ili onih razloga. Bandić i HNS, na papiru, drže Plenkovićevu vladu, ali je pitanje kontroliraju li oni zastupnike u njihovim klubovima. 

Žarko Puhovski | Author: Danko Vučinović (PIXSELL) Danko Vučinović (PIXSELL)

Na pitanje novinara može li sa sigurnošću reći da kontrolira sve saborske zastupnik svoje stranke, Bandić je odgovorio, prenosi Hina, kako ne bi radio šalu s onim što je rekao.  

"Ne bih radio cirkus, a još manje šalu s onim što sam rekao...Ako mi kažete tri veća prioriteta od onih koje sam rekao, ja ću se skinuti gol na Jelačić placu. Dok to ne riješimo, sve drugo je pucanj u prazno."

Andrej Plenković Kad se sve zbroji Top News Bliži mu se trenutak "Hvala na suradnji i doviđenja"

Međutim, naši sugovornici su uvjereni da baš Bandić maše praznom ili, u najboljem slučaju, polupraznom puškom zato što ne može računati na sve svoje zastupnike. 

Puhovski je uvjeren da HNS ne može potpuno računati na disciplinu Tomislava Sauche, a da Bandić ne može računati na polovicu zastupnika u svom zastupničkom klubu u Saboru. "Bandićevi će glasati kako Bandić kaže sve dok on ne krene protiv Plenkovića. Praktički nitko od njih nije došao u Bandićev klub zastupnika zbog Bandića već zato što im je tako lakše podržavati Plenkovića. Milan Bandić im je tek međustanica u radu za Plenkovića", ispričao nam je Puhovski.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 20:10 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • Avatar yesex
    yesex 21:40 15.Listopad 2019.

    Pozivam vas u privatni hrvatski seks klub - http://lady4.fun Ovo je najbolje mjesto za pronalaženje seksualnog partnera! Čekam vas tamo :)

  • djakputnik 13:45 15.Listopad 2019.

    Bandić možda ima svoju "crnu knjigu", no Plenky ima suce koji će za siću iz ladica izvući sve prijave protiv Bandića. A onda: "Remetinec, evo me, stižeeeem!"