Top News
1090 prikaza

Nakon svađe Kerum i Opara dobili "miritelja"

Andro Krstulović Opara i Petar Škorić
Miranda Cikotic/PIXSELL
Opara i Kerum ne trpe se od početka mandata, ali HDZ-ovci više ne misle da je za taj loš odnos kriv isključivo Željko Kerum

Kicoš s kratkim fitiljem, kako je gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu nazvao koalicijski partner Željko Kerum, prvi put je, saznaje Express, dobio “po prstima” od predsjednika Vlade i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića. Tome je prethodila posljednja od mnogih svađa spomenutog dvojca, a koalicija HDZ-a i HGS-a ozbiljno je dovedena u pitanje. Andro Krstulović Opara, kako su nam ispričali splitski HDZ-ovci, razočarao je pritom i mnoge članove izjavivši u eter Radio Splita kako ga na listi nije postavio i izabrao HDZ nego da je on pobijedio kao nitko do sada zahvaljujući svim biračima, zamjerivši se time kako članovima tako i predsjedniku HDZ-a.

“Nije mene postavio HDZ, mene su postavili građani i ja sam vodio ovu listu i ja sam pobijedio ovu listu s rezultatom koje nikada nitko nije postigao”, riječi su Andre Krstulovića Opare koje je izgovorio širokoj javnosti pritom šokiravši svoje kolege, članove.

Andrej Plenković i Andro Krstulović Opara | Author: Miranda Cikotic/PIXSELL Miranda Cikotic/PIXSELL
"To je nas članove posebno uvrijedilo. Pa svi smo mi dali  svoj doprinos tome da Andro, odnosno HDZ, pobijedi. Pa i sam premijer Plenković je dao veliku podršku splitskom HDZ-u i pomagao koliko je mogao. Kako onda Opara nakon svega to može reći i praktično odreći se vlastite stranke", govore nam ogorčeni članovi splitskog HDZ-a, koji sad prvi put ne kriju da više ne žele trpjeti bezrazložne sukobe koji koaliciju, a time i vlast u gradu, dovode u pitanje. Činjenica jest da se Andro Krstulović Opara i Željko Kerum ne trpe  od početka mandata, ali HDZ-ovci više ne smatraju da je za taj loš odnos kriv isključivo Željko Kerum.

Štoviše, sve više staju na Kerumovu stranu smatrajući da je Opara dobrim dijelom kriv zbog izazivanja nestabilnosti u Gradskom vijeću. Naime, kad se dogovarala koalicija, kako saznaje Express od sugovornika koji je bio na sastancima, dogovoreno je da HGS-u, Kerumovoj stranci, pripadnu tri gradska resora, i to urbanizam, gospodarstvo i imovina, ali do te realizacije još nije došlo, što znači, kaže naš sugovornik, da Opara ne poštuje dogovor.

Andro Krstulović Opara i Željko Kerum | Author: PIXSELL PIXSELL
Koaliciju je dogovorio šef splitskog HDZ-a Petar Škorić koji sve ovo vrijeme miri posvađane strane, čineći sve da se zbog kratkih fitilja jednog i drugog ne raspadne koalicija. Navodno je to shvatio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je nakon posljednje krize u Gradskom vijeću pozvao HDZ-ova gradonačelnika Oparu hitno u Zagreb na sastanak kako bi od njega čuo što se događa. I prije toga njih dvojica su imali običaj naći će se jednom mjesečno, no ovog puta Plenković je upozoren da bi bilo dobro da čuje i stranu Petra Škorića. To je, naravno, Oparu uvrijedilo. No nakon razgovora premijer Plenković je Škorića zadužio da bude spona između Opare i Keruma, supervizor njihova odnosa, odnosno čovjek koji ima zadatak miriti posvađane strane.

"Dobro da je premijer pozvao Škorića da on napokon čuje pravu istinu. Znam da mu Škorić nije bio baš u milosti nakon što je bio protiv Istanbulske konvencije, ali Škorić je vojnik odan stranci i šefu. Da nije njega, koalicija u gradu bi se sigurno već razvrgnula jer je on taj koji je amortizer između dva ega, dva potpuno različita karaktera s kratkim fitiljem. A to, vjerujte mi, nije jednostavno", govori nam sugovornik blizak splitskom HDZ-u te dodaje da je Kerum u pravu jer nije ispunjeno ono što mu je obećano u koalicijskom sporazumu.

Marjan Uzbuna u Splitu Kultura Tri pjesme za Oparu: Marjan nije građevinska parcela!

"Karakteri su problem. Opara brzo pukne, baš kao i Kerum, a ta napetost se u velikoj mjeri prelijeva i na rad gradske uprave. Nas je posebno iznenadilo kad je na zadnjoj sjednici Opara rekao da njega nije izabrao HDZ. Je li lud? Pa time samo ide na ruku Kerumu, koji cijelo vrijeme govori kako Opara nije HDZ-ovac. Ja samo mogu reći da s Kerumom nikad nisam imao problema i čovjek se uvijek držao dogovora i ispunio bi obećano", kaže nam naš sugovornik iz splitskog HDZ-a. 

A drugi s kojima smo razgovarali ističu da je grad Split u problemima, a time i vlast u gradu koja je na pola mandata, a gotovo ništa još od obećanog nije ispunjeno. Doduše, Karepovac je saniran i prva faza je završila čak devet mjeseci ranije od predviđenog, ali projekt Žnjan očito neće, govori nam čovjek koji je iz prve ruke upućen u projekte, biti gotov do kraja mandata. Poseban problem su tužbe koje je grad izgubio, ali možda na prvi pogled mali, jedan od većih problema je nezadovoljstvo zaposlenih u Banovini.

Željko Kerum | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)
"Zaposlenici u Banovini vidno su razočarani, nezadovoljni dolaze na posao i tako je teško raditi. HDZ je morao napraviti preustroj i prepolovio je broj resora, što nije trebalo biti loše. Međutim, velik broj ljudi pretvoren je u nezadovoljnike kojima se ne daju konkretne zadaće, zbog čega je došlo do osnivanja novog sindikata u gradskoj upravi, koja gubi tužbe od svojih djelatnika, pa se sad pronalaze načini da se ljude ponovno motivira", govori nam naš vidno uzrujan sugovornik te dodaje da je istina kad Željko Kerum kaže da se Opara ne drži koalicijskog dogovora. I to ne samo u dijelu koji se tiče spomenutih resora nego se ne drži ni dogovora o dinamici realizacije projekata. 

"U dosadašnjemu mandatu Andro Krstulović Opara nije napravio ništa, a sad izlijeće s masterplanom za Kopilicu i istočnu obalu kako bi ispalo da nešto radi. Koji masterplanovi? Zna se što je Splitu potrebno! Treba nam prometno rješenje u gradu Splitu, dva sata čeka se na ulazak u grad i iz Kaštela i iz Stobreča. I moja stranka, HGS, tražit će posebnu sjednicu Gradskog vijeća kako bismo to riješili. Gradonačelnik se ne drži koalicijskog sporazuma HDZ-a i HGS-a", rekao je u eteru Radio Splita Željko Kerum dovevši koaliciju u pitanje. To je zabrinulo i samog premijera, kojem sad nipošto ne bi odgovarali izvanredni izbori u Splitu. 

"Škorić je realan i objektivan čovjek i dobro je da ga je premijer Plenković zadužio da smiri obojicu. I prije toga je upravo on bio taj koji je koaliciju držao na okupu. Bilo bi dobro kad bi Opara, ali i Kerum, stavili grad ispred osobne netrpeljivosti", završio je naš sugovornik.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Antun Sklepić
    marica 06:57 07.Svibanj 2019.

    znamo kakve posljedice mogu ostat poslije moždanog udara pa bi pitao plenkija dali je poslao oparu na psiho test,nadam se brzom odgovoru.