Top News
10215 prikaza

Najveći mafijaški rat Balkana počeo je u Zagrebu

Očevid - ilustracija zločina
Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL
Kriminalci osumnjičeni za ubojstva, otmice ili iznude padali su kao žrtve krvavog obračuna

Policija traga za dvojicom maskiranih napadača koji su preksinoć na Zvezdari hicima iz "hecklera" ubili Vladu Popovića zvanog Vlada Pop, koji je prema operativnim policijskim saznanjima bio blizak suradnik Luke Bojovića, Filipa Koraća, a dovodio se i u vezu s ozloglašenim škaljarskim klanom, piše srpski Blic. Prema pisanju istog dnevnog lista, napadači su se ušetali u kafić gdje je Popović sjedio, jedan od napadača izvukao je oružje i otvorio paljbu. "Kad je vidio napadače, Popović je ustao sa stolca i bacio se na napadač, čak ga je i udario. Međutim, ubojica je već bio izvukao oružje i u Popa je ispaljivao hice. Njih dvojica su se hrvali, da bi zatim ispali iz kafića. Posljednji hici ipak bivaju kobni po Popovića i on pada na svog napadača na zemlj", kazao je izvor Blica blizak istrazi.

Vlada Pop dospio je u javnost nakon uhićenja u casinu "Havana" zajedno sa žandarmom Vojislavom Kostićem i Daliborom Đurićem zbog iznude i prebijanja Beograđanina koji je odbio prihvatiti izmišljeni dug od 110.000 eura prema njima. Suđenje za ovaj slučaj je u tijeku, a okrivljene je branio odvjetnik Dragoslav Ognjanović, likvidiran u srpnju ove godine. Time je Popović postao tek posljednja u nizu žrtva krvavog rata između novog zemunskog klana pod vodstvom Luke Bojovića i obitelji Šaranović.

Srđan Mlađan Talog od najgorih Top News Najgori hrvatske ubojice: Klali su, palili, otimali...

Sjetimo se samo dvojca Simović-Kalinić koji se godinama skrivao na zagrebačkom Laništu nakon što su sudjelovali u atentatu na srpskog premijera Zorana Đinđića. Kalinić je čak koristio hrvatske putovnice na imena Drago Cesar i Milivoj Mandić. Njihov kraj počeo je nakon što je Miloš Simović otkrio da Sretko Kalinić ima aferu s njegovom suprugom Bojanom. Ondašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko ispričao je kako je Bojana kao kurir s lažnim dokumentima dolazila u Zagreb i donosila im novac. Simović je doznao da ga je prevarila s Kalinićem. 

Kalinić i Simović roštiljali su u zagrebačkom Rakitju, napili se i posvađali zbog žene, a Simović je zatim s dva hica ranio Kalinića i dao se u bijeg. Kasnije ga je uhvatila srpska policija gdje je trenutačno na izležavanju višegodišnje zatvorske kazne. Kalinić je također izručen, a bio je to prvi slučaj da je Hrvatska izručila svog državljanina drugoj državi.

Kalinić je ubio i raskomadao Cvetka Simića, Bojovićeva kuma, koji se također skrivao u Zagrebu. Simićevo tijelo raskomadano je i bačeno 2010. godine u jezero Jarun čime je i eskaliran sukob srpskih kriminalaca. 

Slučaj otmice i prebijanja Mirka Elezovića 2002. godine čiji su počinitelji navodno bili Luka Bojović, njegov ratni prijatelj Rade Rakonjac i Božidar Cakić - vjerojatno je jedini u posljednjih dvadesetak godina gdje Bojovića i ostale pripadnike zemunskog klana nije zastupao Dragoslav Ognjanović, odvjetnik brutalno ubijen prije nekoliko mjeseci. 

Luka Bojović, Dragoslav Ognjanović Srbija Top News Krvavi rat klanova: Ubijen zbog mračnih tajni zemunaca?

Godinama kasnije, kako piše srpski Blic, Ognjanović će postati njihov stalni branitelj i svjedok uspona klana koji sada doživljava najteži udarac još od hvatanja šefa Luke Bojovića. Ognjanović je na sudu dokazivao njihovu nevinost još i prije nego su šira i stručna javnost mogli shvatiti dimenzije klana okupljenog oko zloglasnog Bojovića.

Luka Bojović, stariji sin Anđelke i Vuka Bojovića javnosti je postao poznat kao jedan od najmlađih pripadnika Srpske dobrovoljne garde Željka Ražnatovića Arkana. Međutim, prijelazom milenija je počelo urušavanje dotadašnje kriminalne piramide - Arkan je ubijen u siječnju 2000., a surčinski i zemunski klan preuzeli su vodstvo beogradskim podzemljem.

Milorad Ulemek Legija, Arkanov i Bojovićev prijatelj i pokrovitelj zemunaca bio je veza koja je dovela do kriminalnog uspona Luke Bojovića 2003. godine, nakon akcije "Sablja". Policija je u to vrijeme tragala za nekolicinom odbjeglih pripadnika zemunskog klana, optuženih za ubojstvo premijera b, ali su oni uvijek uspijevali izbjeći uhićenje. Bilo je jasno da imaju dobru logistiku, i nekog moćnog iznad sebe. Koga, postalo je jasno u vrijeme ministra policije Dragana Jočića, koji je 2007. prvi javno objavio da je novi šef naslijeđenog zemunskog klana upravo Luka Bojović.

Vuk Bojović, u to vrijeme direktor beogradskog ZOO vrta, optuživao je ministra Jočića za medijski linč protiv njegove obitelji. Međutim, koliko je Jočić bio u pravu pokazalo se 2010., kada je u Zagrebu došlo do sukoba dvojice odbjeglih zemunaca, Sretka Kalinića i Miloša Simovića. Simović je u obračunu ranio Kalinića, koji se zatim pojavio u zagrebačkoj bolnici i predao se policiji. Uslijedilo je odmah i uhićenje Simovića, a zatim su na osnovu svjedočenja Kalinića počela isplivavati zločini klana pod vodstvom Luke Bojovića.

Očevid Feljton Life Ubojice sa ZG ulica: Glave su rezali za lovu

Bojovića međutim, više nije bilo u Srbiji. Pobjegao je par sati nakon Kalinićeve predaje u Zagrebu. Kako se ispostavilo, u Španjolsku, gdje je počeo novi život, u društvu nekoliko najbližih suradnika i supruge Barbare i djece, s kojima se viđao samo u potpunoj tajnosti. Uhićen je u veljači 2012. i tamo je osuđen za pripadanje zločinačkoj kriminalnoj organizaciji na 18 godina zatvora. Ubojstvo Milana Jurišića, kojeg su zemunci u Valenciji brutalno ubili, raskomadali i samljeli, Luki Bojoviću nije dokazano.

U Srbiji je za to vrijeme protiv njega pokrenut sudski postupak zbog ubojstva Branka Jeftovića Jorge i pokušaja ubojstva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, sva počinjena u ime osvete za ubojstvo Arkana. I za ova ubojstva je Luka Bojović pravomoćno oslobođen.

U međuvremenu, nestankom, odnosno ubojstvom Slobodana Radonjića u Baru 2009. Luka Bojović je počeo novi mafijaški rat s obitelji Šaranović koji se godinama vodi u Srbiji i Crnoj Gori. Nakon nestanka Slobodana Radonjića, za kojeg se pretpostavlja da je ubijen po nalogu Bojovića, ubijeni su i Slobodanov otac Danilo i njegov kum Branislav Šaranović, koji su u samostalnoj istrazi Slobodanovog nestanka, ušli u trag Bojoviću.

Hrvatska putovnica Milarada Ulemeka Kako to? Top News Hrvatska je postala utočište najgorim srpskim krimosima

U ime osvete za ubojstvo, Šaranović je naredio ubojstvo Nikole Bojovića, koji je ubijen u Beogradu 2013. Šaranović je ubrzo uhićen u Crnoj Gori, zajedno s Ratkom Koljenšićem. Šaranović je ubijen ispred svoje kuće u Budvi prije nešto više od dvije godine, a Koljenšić se trenutačno nalazi pod zaštitom crnogorske policije nakon što je priznao da je sudjelovao u ubojstvu Nikole Bojovića, Lukinog brata. 

"Nadamo se da će obitelj Bojović odustati od drukčijeg načina rješavanja ove stvari osim onog zakonom propisana i da će poslije ovoga stati ubojstva jer tome ne bi bilo kraja", rekao je krajem prošle godine Koljenšićev odvjetnik Boris Marinović za srpske medije. 

Nikolino ubojstvo slomilo je njegovu majku, koja je tvrdila da Luka nije kriv i da on nije naredio ubojstvo Branislava Šaranovića.

I ona i kćer Marija tvrdile su da je Nikola bio pristojan mladić, student, koji nije imao nikakvog posla s bratom Lukom. Zbog toga su tužile brojne medije koji su, pozivajući se na policijske operativne podatke, pisali o poslovnoj povezanosti braće Bojović. Na suđenjima su se često pojavljivale u društvu grupe nabildanih mladića, koji su pomno pratili svaki njihov korak.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.