Top News
4155 prikaza

Najveći gaf ruskih špijuna ugrozio i buduće operacije

Aleksander Petrov i Ruslan Boširov, osumnjičeni za trovanje Sergeja Skripala i kćeri Julije
Scotland Yard
Greške se događaju, no neke pogreške mogle bi jako poljuljati Rusiju

Informacija koja je izašla na vidjelo iz ruskih povjerljivih podataka o dvojici osumnjičenika za trovanje Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije u Salisburyju mogla bi pokazati kako ruske vojne obavještajne agencije dolaze do tajnih identiteta za svoje strane agente. 

Istraživački novinari otkrili su seriju putovnica sa sličnim brojevima koje bi mogle pripadati osumnjičenim Rusima, a između ostalih i Ruslan Boshirovu i Alexanderu Petrovu, osumnjičenima za trovanje.

Među njima je i bivši ruski vojni ataše, protjeran iz Poljske zbog špijunaže 2014. godine koji je navodno bio povezan sa pokušajem državnog udara u Crnoj gori. 

Njihovi podaci o putovanjima, kako navodi Fontanka, mogli bi biti povezani sa nedavnim diplomatskim incidentima u Europi, a u najmanje jednom slučaju, povezani su sa nekim međunarodnim putovanjem Vladimira Putina. Ako se ovi navodi pokažu istinitima, bit će to veliki propust sigurnosnih agencija, koji će omogućiti drugim zemljama da podatke iskoriste, provjere i usporede putovnice s onima na listi službenika Glavne obavještajne uprave Rusije.

Vladimir Putin Odavanje tajni Top News Rusi ljuti: Njihov čovjek NATO-u prodao vojne tajne

Rusija i dalje negira da su osumnjičenici za trovanje članovi neke njihove službe, ili agencije. Putin je rekao kako su oni civili i nisu povezani s institucijama. No informacije iz putovnica, koje je prvi objavio ruski istraživački sajt Insider, pokazuju kako je Petrov dosje bio označen sa "vrlo povjerljivo" a dužnosnicima je poručeno da "ne daju nikakve informacije" a ni telefonske brojeve koje pripadaju ruskoj vojnoj bazi u Khoroshevskoye Shosse u Moskvi, piše The Guardian.

Nije jasno kako se do podataka došlo, iako nije prvi put da su u javnost iscurili podaci o nekim ruskim putovnicama. Ostali podaci putovnica pokazuju kako nije riječ o sasvim običnim građanima. I jedan i drugi putovnice su dobili od elitne službe za koju će reći "da ju ekskluzivno koriste za visoke državne dužnosnike i agente".

Imali su gotovo identične putovnice, s minijaturnima razlikama u samo tri broja. Novinari Fontanke uspjeli su razgovarati sa jednim čovjekom čija se putovnica nalazi na toj listi od njih 40. Muškarac im je rekao kako je u mirovini i zanijekao je sve poveznice sa obavještajnim službama, bez obzira što mu je kao adresa navedeno sjedište glavne službe. 

Ostali na listi, poput Petrova i Boshirova, čini se kao "da su se stvorili od nigdje". Bez ikakve prošlosti u Rusiji, računa na društvenim mrežama, no s dugačkim popisom putovanja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.