Top News
16573 prikaza

Najvažnije oružje u borbi protiv ISIL-a je - buldožer

Američki buldožeri
1/2
US Army
Dok Islamska država gubi i posljednje dijelove teritorija, Iračani moraju postajati sve dovitljivijma

Oklopljeni buldožeri služe u raznim vojnim jedinicama već desetljećima, ali nitko ih ne koristi tako često i za takve namjene kao iračka vojska.

Mohammed Ali al-Shwele, vojnik u iračkoj vojsci, vozač je jednog Caterpillar buldožer i otkrio je u razgovoru za Washington Post što on točno radi. On sjedi u kabini jednoga od stotinjak Caterpillarovih D7R oklopljenih buldožera koje je iračka vojska dobila od Amerikanca 2015. godine. Ista ta serija, D7, u upotrebi je u američkoj vojsci od Drugog svjetskog rata, ali najčešće iza bojišnice. Najčešće takvi buldožeri poravnavaju piste za slijetanje, kopaju rupe, a neki imaju protuminske sustave.

Izraelska vojska, iskusna kad je riječ o urbanim borbama, počela je koristiti veće buldožere serije D9 već u kasnima devedesetima u gradovima. Bila su to preuređena civilna vozila s ojačanjima za zaštitu oklopa i prijenosa, ali opremljena i debelim staklom otpornim na metke radi zaštite vozača.

Postoji legenda da su 2003. godine američki vojnici i marinci posudili 14 D9-tki od Izraelaca za korištenje u Iraku. D7R danas je u normalnoj upotrebi u američkoj vojsci.

Shwele danas ima jednu od najopasnijih dužnosti u iračkoj vojsci u borbama protiv Islamske države. Vrh kabine njegovog buldožera nalazi se na gotovo tri i pol metra visine što znači da mu se pruža odličan pogled na okolinu, ali istovremeno je i najočitija meta ISIL-ovim snajperima, minobacačima i bombašima samoubojicama.

Međutim, u urbanim borbama, buldožer može rušiti građevine, uklanjati prepreke na cesti i neprijateljske bunkere. Istovremeno može čuvati svoje vojnike, a plugom može otkrivati i protupješačke mine ili ostale zamke.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Luce 08:40 12.Lipanj 2017.

    Kao da fali članka

  • Avatar Mumija0001
    Mumija0001 13:44 11.Lipanj 2017.

    I to je SVE???????????????