Top News
5369 prikaza

Najtajnija lokacija na svijetu - Kimova baza za nuklearne testove

Kim Jong-un
REUTERS
Tamo je smješten glavni pogon sjevernokorejskog nuklearnog programa i to je jedina aktivna lokacija za nuklearna testiranja na svijetu

Sjeverna Koreja, koja je u nedjelju detonirala hidrogensku bombu, jedna je od najizoliranijih zemalja svijeta, a pojedine lokacije potpuno su zatvorene za strance.

Najzanimljivija lokacija u Sjevernoj Koreji - barem nakon što je postalo jasno da režim Kim Jong-una ne namjerava prekinuti nuklearna testiranja kako bi se domogao nuklearne bojeve glave koju može montirati na interkontinentalni balistički projektil (ICBM) i tako dosegne tlo kontinentalnog dijela SAD - zove se Punggye-ri.

Ri Chun-hee Ri Chun-hee Life Korejski Miroslav Lilić: Plače i prijeti na malim ekranima

Prema pisanju BBC-a, radi se o lokaciji na kojoj je sjevernokorejski režim od 2006. godine proveo šest nuklearnih testova, uključujući i ovaj zadnji sa hidrogenskom bombom, najrazornijim oružjem na svijetu.

Snaga zadnje detonacije je inače procijenjena na 50-ak kilotona, što je oko tri puta više od bombe koja je bačena na Hirošimu 1945. godine.

Punggye-ri se nalazi na sjeveroistoku zemlje na planinskom terenu. Tamo je smješten glavni pogon sjevernokorejskog nuklearnog programa i to je jedina aktivna lokacija za nuklearna testiranja na svijetu.

Sve što se zna o ovoj tajnovitoj lokaciji temelji se na satelitskim snimkama i praćenju premještanja opreme na tom području. Sami nuklearni testovi izvode se u sistemu tunela iskopanih pod planinom Mantap, nedaleko od Punggye-rija.

Obavještajne agencije koje prate Sjevernu Koreju detaljno prate i iskopavanje materijala, kako bi otkrili priprema li Kim Jong-un nove nuklearne testove.

Uoči zadnjeg nuklearnog testiranja, u kojem je detonirana hidrogenska bomba, satelitske snimke napravljene u kolovozu prikazivale su da je pogon bio u stanju pripravnosti, što implicira pripreme za nuklearnu detonaciju.

Ranije ove godine satelitske snimke su otkrile nove radove na kopanju tunela, a pred jedan od tunela postavljen je neidentificiran komad opreme.

Eksperimentalne eksplozivne naprave, piše BBC, smještaju se duboko u tunele, na sam njihov kraj. Tunel se potom zatrpa zemljom kako bi se spriječilo curenje radijacije, a potom se bomba detonira.

O gradovima i mjestima u blizini lokacije Punggye-rija zna se vrlo malo, ali se zato nešto više zna o kineskim mjestima nedaleko od granice sa Sjevernom Korejom.

Konkretno, poznato je da je u nekoliko gradova uz granicu sa Sjevernom Korejom prijavljeno podrhtavanje tla u trenutku izvođenja nuklearnih testiranja.

(BBC/Kurir)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.