Top News
1737 prikaza

Najšokantnije stvari koje je o Trumpu rekao bivši odvjetnik

Michael Cohen
REUTERS
Cohenovo saslušanje trajalo je satima, a iznio je nevjerojatne stvari o američkom predsjedniku

Michael Cohen, bivši osobni odvjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, na kongresnom saslušanju u srijedu je napao svog bivšeg šefa, nazvavši ga "prevarantom", te je iznio čitav niz skandaloznih optužbi na račun Trumpa i među ostalim rekao da je Trump unaprijed znao za objavljivanje ukradene elektroničke pošte Hillary Clinton njegove protukandidatkinje na predsjedničkim izborima 2016. godine.

"Sramim se jer znam tko je Trump. On je rasist, prevarant i varalica", rekao je Cohen pred odborom Zastupničkog doma. 

"Donald Trump je čovjek koji se kandidirao za predsjednika kako bi učinio svoj brend, a ne našu državu velikom", dodao je.

Cohenovo saslušanje trajalo je satima, a u nastavku pročitajte što je sve rekao o Trumpu.

KAMPANJA I IZBORI 

"On nema nikakvu želju niti namjeru voditi ovu državu, samo se promovirati i povećati svoje bogatstvo i moć. Trump uopće nije očekivao da će pobijediti na izborima."

RASIZAM

"Trump je rasist. Pitao me jednom mogu li naći jednu državu koju vodi crnac, a da ta država nije pripizdina. Tada je još Barack Obama bio predsjednik. Jednom smo se vozili kroz jedan problematični kvart u Chicagu i rekao mi je da samo crnci mogu tako živjeti. Isto tako mi je rekao da crnci nikada ne bi glasali za njega jer su preglupi".

PLAĆANJE ZA AFERE

"Trump je prevarant. Tražio je da isplatim porno glumicu o njihovoj aferi i da o tome lažem njegovoj ženi, što sam i napravio. Danas vam dajem kopiju uplatnice na 130.000 dolara njezinom odvjetniku za njezinu šutnju. Uplata je obavljena zadnjih dana predsjedničke kampanje. Imam i uplatu na 35.000 dolara koju je Trump osobno potpisao sa jednog od svojih 14 računa 1. kolovoza 2017., kada je već bio predsjednik. To je nezakonito isplaćen novac za šutnju i samo je jedna od ostalih 11 koje su bile isplaćene iste godine. Kada kažem da je Trump prevarant, govorim o čovjeku koji sebe proglašava genijalcem, ali mi je naredio da idem prijetiti ljudima u srednjoj školi, njegovim kolegama i upravi fakulteta da nikad ne smiju objaviti njegove ocjene.

ISTRAGA O KOJOJ SE NE ZNA

Možda najšokantniji Cohenov iskaz je onaj da se o Trumpu vodi istraga o kojoj javnost ne zna. Ovako ide transkript iskaza.

Demokratski zastupnik Raja Krishnamoorthi: Ima li bilo koja druga nepravilnost ili nezakonito djelo koje se tiče Donalda Trumpa, a koje danas nismo spomenuli?

Cohen: Ima i to je dio istrage koju trenutno vodi južni okrug New Yorka. Posao svakoga tko radi za Trumpa je da ga štiti. Ukoliko Trump izgubi na izborima 2020. godine suočit će se s optužbama za kriminal južnog okruga New Yorka. Svaki dan većina nas koja je dolazila na posao smo znali da ćemo taj svaki dan morati nešto lagati za njega.

DONALD TRUMP JR. I RUSI

Trump je unaprijed znao da će se njegov sin Donald Trumo Jr. sastati s ruskim lobistima koji su obećali da će dostaviti "prljavštinu" o Hillary Clinton. (Trump je više puta negirao da se išta od ovog ikad dogodilo)

Nadalje, Trump je za svog mlađeg sina Trumpa Jr.-a govorio da je to osoba koja donosi najgore odluke na svijetu i da nikada nije bio u stanju organizirati neki važan sastanak, a kad bi to i napravio uvijek je prvo sve provjeravao s ocem.

LAŽNI TRUMPOV PORTRET

Cohen tvrdi da mu je Trump naredio da za humanitarnu aukciju 2013. godine u Hamptonsu nađe lažnog kupca koji će ponuditi najveću cijenu od bilo čega što se te večeri prodavalo za njegov portret i da onda lažnom kupcu isplati novac s računa Trump Foundationa. Naime, Trumpov portret se prodavao zadnji na toj aukciji, a Trump je htio da to bude najskuplje prodana stvar te večeri. Cohen je spomenuo taj događaj u sklopu svjedočenja o tome što je sve deset godina radio za Trumpa kao njegov odvjetnik.

Trumpov portret | Author: REUTERS REUTERS
VARANJE I LAGANJE O BOGATSTVU

"Trump je varalica. Bio sam prisutan kada je Trump umjetno napuhavao vrijednost svega što ima kada mu je to trebalo, primjerice kada je htio ući na Forbesovu listu najbogatijih ljudi, ali je isto tako i nezakonito smanjivao vrijednost svog bogatstva kako bi izbjegao plaćanje velikih poreza.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.