Top News
7049 prikaza

Najopasniji terorist iz BiH pobjegao, sije strah po Libiji

Bajro Ikanović i Nusret Imamović
Twitter/ Die Welt
Bio je vođa radikalnih islmista-selefija, čije je sjedište bilo u selu Gornja Maoča kod Brčkog i uspio je izaći iz Sirije

Pozivajući se na neimenovane izvore iz sigurnosnih službi, sarajevski list 'Dnevni Avaz' javio je da je traženi terorist Nusret Imamović uspio pobjeći s teritorija Sirije i da je početkom veljače stigao u Libiju. Zajedno s njim u tu su zemlju prebjegli i članovi njegove obitelji odnosno supruga i troje djece.

Imamović je bio vođa zajednice radikalnih islamista-selefija, čije je sjedište bilo u selu Gornja Maoča kod Brčkog. U Siriju je otišao 2013. godine i tamo se pridružio skupini pod nazivom Fronta Al-Nusra, jednoj od terorističkih organizacija koja je uz Islamsku državu (IS) ratovala za uspostavu kalifata na području Sirije i Iraka.

Uz Imamovića su navodno u Libiju stigli i drugi pripadnici Al-Nusre koji su mu ujedno tjelesni čuvari.

Imamović je prije bijega u Libiju uglavnom boravio u sirijskom gradu Azazu, koji je bio uporište islamističkih terorista, a njih su tamo porazile ruske snage.

Na Interpolovoj crvenoj potjernici i dalje se nalazi skoro 25 bosanskohercegovačkih državljana zbog pridruživanja ISIL-u i terorističkim organizacijama u Siriji i Iraku.

Islamska država PAKAO Top News Iz zadnjeg uporišta ISIL-a pokušao pobjeći i jedan Bosanac

Ime Nusreta Imamovića je već godinama na Interpolovim crvenim tjeralicama. Policije diljem svijeta tragaju za njim zbog povezanosti s terorizmom, a zajedno s Imamovićevima na popisima traženih je još najmanje 25 državljana BiH koji su se odlučili pridružiti teroristima u Siriji i Iraku.

Nusret Imamović rođen je 1971. godine u Lipovici nedaleko Kalesije u BiH. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Tijekom 90-ih bio je pripadnik Armije BiH, i to na prvim borbenim linijama. Koliko je poznato, bio je četiri puta ranjavan. Nakon rata nastavio je školovanje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje je diplomirao Fakultet šerijatskog prava.

Nakon toga vratio se u BiH, ali diplomu je ostavio na fakultetu. Nagađa se da je to učinio iz dva razloga. Prvo da ne bi došao u iskušenje da pomoću nje dolazi do dunjalučkih - odnosno - ovoživotnih položaja. Drugi razlog je da je studirao i diplomirao radi Allahovog zadovoljstva a ne radi stjecanja diplome s kojom bi stekao novac. S diplomom je mogao napredovati i unutar vjerskih i unutar političkih struktura u BiH ali je nastavio druge podučavati islam. 

Godine 2010. u akciji 'Svjetlost', koju su u Gornjoj Maoči proveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u BiH, no nedugo nakon toga je pušten iz pritvora. To je i bio razlog zašto je napustio BiH i otišao za Siriju. 

Interpol tako već tri godine traga za Ramom Grahovićem, Ibrom Ćufurovićem, Edinom Pečenkovićem, Jasminom Keserovićem, Sulejmanom Mešanovićem, Senadom Kasupovićem, Saudijcem s putovnicom BiH Ahmedom Zuharijem, Amirom Džinićem, Hamzom Labidijem, Edinom Alijevom, Samidom Cicvarom, Naserom Arnautom, Adnanom Hodžićem i Edinom Muftićem.

Nusret Imamović, bivši vođa vehabijske zajednice iz Gornje Maoče kod Brčkog u Bosni i Hercegovini, uvršten je među deset osoba i dvije organizacije koje je američki State Department označio kao terorističke i  objavio njihov popis još u rujnu 2014. godine.  

Za Imamovića su napisali da je 'bosanski teroristički vođa koji djeluje u Siriji. Od odlaska u tu zemlju  aktivno podupire nasilni ekstremizam i vjeruje se da se sada bori na strani organizacije Fronta al-Nusra", napisale su američke službe prije pet godina i objavile na službenim stranicama State Depratmenta.

Radikalni islamisti koji djeluju u BiH ranije su se podijelili pa su Imamović i njegova zajednica poduprli Frontu al-Nusra koja se smatra bliskom al-Kaidi, dok druga, čiji je najistaknutiji predstavnik Bilal Bosnić iz Bužima kod Bihaća, svoje pristalice potiče na priključenje i potporu Islamskoj državi (IS).

ISIL Islamska država Top News Djeca Balkana u ISIL-u: "Sanjamo da su živi i slobodni"

Uz Imamovića na popisu terorista što ga je objavio State Departement bio je i Lavdrim Muhaxheri za kojega je navedeno da je Albanac s Kosova, zatim Sirijac Amru al-Absi za kojega je navedeno kako je posebice zadužen za otmice i Salim Benghalem, označen kao ekstremist iz Francuske.

Na istom popisu Imamović se našao i u društvu s Egipćaninom Mohammed Abdel-Halim Hemaida Saleheom, za kojeg stoji da je povezan s al-Kaidom i da novači bombaše-samoubojice, te Murad Margoshvili, Čečen koji se nalazi u Siriji.

Za Sirijca Muhannada al-Najdija vjeruje se da je stručnjak za izradu improviziranih eksplozivnih naprava kakve se koriste u Afganistanu i Siriji, dok se Abdessamada Fateha opisuje kao pripadnika ogranka al-Kaide koji djeluje u Skandinaviji.

Abd al-Baset Azzouz naveden je kao jedan od ključnih operativaca al-Kaide kojega je osobno vođa te terorističke skupine Ayman al-Zavahiri slao u Libiju da tamo organizira islamističke skupine, a Maalim Salman naveden je kao osoba zadužena za obuku stranaca koji se pridružuju terorističkoj skupni al-Shabaab.

Popis terorističkih organizacija američki State Departement je dodao i još dvije relativno novije. To su Jaish al-Muhajireen wal-Ansar (JAMWA), utemeljena 2013. godine, čečenska organizacija čija je sjedište bilo u Siriji i sastoji se uglavnom od stranaca. Druga organizacija je Harakat Sham al-Islam (HSI) koja djeluje od kolovoza 2013. godine, predvode je Marokanci, a baza joj je bila isto u Siriji i također je čine stranci. 

Dora Bilić Iz katoličke obitelji Top News Tko je jedina Hrvatica u ISIL-u koja je preživjela?

O Nusretu Imamoviću pisao je prije tri godine i 'Express' koji je prenio pisanje "The Suna". U tekstu se pisalo da je u BiH radikalizirano oko 300 islamskih boraca, što je više po glavi stanovnika nego u bilo kojoj drugoj europskoj državi. Među njima je i dvoje svjetski najpoznatijih terorista. U pitanju su Bajro Ikanović, koji je dugo godina vodio najveći kamp za obuku Islamske države na sjeveru Sirije, i lider Al Nusra Fronta Nusret Imamović. Iako je većina bosanskih muslimana umjerena, nekoliko tisuća njih su salafisti, sljedbenici sunitskog tumačenja islama koji su, dodaje britanski medij, uveli sjevernoafrički i bliskoistočni borci pri dolasku u zemlju u periodu između 1992. i 1995. godine. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mila2 06:52 07.Ožujak 2019.

    Šta sije strah u Libiji kad su isti