Top News
4768 prikaza

Najmoćniji stranci u Srbiji: Tedeschi jedini Hrvat na listi

Emil Tedeschi
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Nekad je na listi bio i Ivica Todorić, ali vlasnik Atlantic Grupe ostao je sam

Novine Blic tradicionalno objavljuju listu najmoćnijih stranaca u Srbiji, a ove godine u njihov Top 50 ušao je samo jedan Hrvat - Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic Grupe.

Listu je inače nekad 'krasio' i Ivica Todorić. Nakon propasti Agrokora, Todorić se nalazi jedino na listi za izručenje, a zadnjih godinu dana živi u Londonu i povremeno se javlja s optužbama i teorijama kako su ga uništili. 

Tedeschi je uvijek bio pomalo u Todorićevoj sjeni, naročito u Srbiji gdje je Gazda svoje carstvo širio velikom brzinom iz godine u godinu. Poslovi po cijeloj regiji godinama su Todoriću donosili titulu najmoćnijeg biznismena u regiji, no Gazdina vremena ponosa i slave ostala su iza njega i danas, prema vlastitom priznanju, živi na 15 funti dnevno.

Emil Tedeschi | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)
Odlaskom Todorića s trona, Tedeschi je tako ostao jedini moćni Hrvat kod naših susjeda, koji vlasnika Atlantic Grupe predstavljaju biranim riječima. Blic ga je stavio na deveto mjesto i o Tedeschiju pišu sljedeće:

"Tedeschi je osnivač i većinski vlasnik Atlantic Grupe, jedne od najvećih kompanija u jugoistočnoj Europi. Atlantic Grupa je u Srbiji vlasnik Šoko Starka, Multiaktiva, Grand proma, Palanačkog kiseljaka i Foodlanda, čiji je najpoznatiji brend 'Bakina tajna'. Atlantic Grupa bilježi odlične poslovne rezultate i u 2017. godini i ostvarila je neto dobit od blizu 35 milijuna eura. Osim povećanja dobiti, važnim uspjehom se smatra i potpisivanje ugovora s tvrtkom Red Bull o distribuciji njenog energetskog napitka na tržištu Srbije. Vrijednost ovog posla je oko 4,5 milijuna eura. Kompanija ima predstavništva u 12 zemalja i u 19 proizvodnih pogona, a izvozi na više od 40 tržišta širom svijeta i zapošljava preko 5.000 ljudi".

Todorić je prije dvije godine bio čak drugi na Blicovoj listi najmoćnijih stranaca u Srbiji, a ispred njega je bio samo Kiril Kravčenko, zamjenik direktora Gazproma, koji je u Srbiji bio na čelu NIS-a, Naftne industrije Srbije gdje mu je mjesečna plaća bila sto tisuća eura. Kravčenko više nije u Srbiji, gdje ga se nerado sjećaju jer smatraju da je NIS doveo na rub propasti, otpustio 6.000 radnika, ali je istovremeno 2015. i 2016. godine menadžmentu isplatio deset milijuna eura bonusa.

Inače, čini se da su Hrvatima malo 'pale dionice' u Srbiji, jer smo primjerice 2007. godine imali čak četvero predstavnika najmoćnijih stranaca u Hrvatskoj. Jedan je naravno bio Todorić, drugi Boris Nemšić, osnivač VIPneta, koji je tada u Srbiji predstavljao Mobilkom, zatim Tonči Stančić, bivši hrvatski veleposlanik u Srbiji i Damir Firšt, bivši predsjednik Uprave Metro Cash & Carryja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Keti 12:33 27.Travanj 2018.

    Poštovani,mogli ste se barem malo raspitati,ako sami niste znali,jer nije Šoko Stark,nego Soko Štark!!!!