Top News
5058 prikaza

Najmoćnija žena Sj. Koreje: Imuna je i na smrtnu kaznu

Kim Yo Jong
1/13
REUTERS
Samo je ona u njegovom okruženju nasmiješena, opuštena i usudi mu se šaputati na uho i samo njoj vjeruje da ga ne želi ubiti

Sjedila je smrtno ozbiljna, okružena ozbiljnim ljudima iz najviše razine državne vlasti. Mjesto na kojem je sjedila u prepunom Dvoranskom stadionu Pyongyang, koji prima 20.000 gledatelja, bilo je čak četvrto slijeva u odnosu na njenog brata Kima Jong-una. Tako je obilježavanje 25. obljetnice smrti Kima Il-sunga, djeda i njega i nje, postalo svjetska vijest prvog reda.

Jer, prizor što ga je prenijela južnokorejska agencija Arirang news mogao je značiti samo jedno; sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i službeno je promovirao svoju mlađu sestru Kim Yo-jong na jednu od najviših pozicija državnih vlasti Demokratske Narodne Republike Koreje. Odnosno, Sjeverne Koreje.

Računajući prema mjestu na kojem je sjedila, svjetski mediji objavili su da je Kim Yo-jong kao članica Politbiroa Kim Il-jongove pseudo-staljinističke države, unaprijeđena na neku funkciju koja je čini 9. rangiranom osobom u toj zemlji prema moći i ovlastima.

Scena s obilježavanja 25. obljetnice utemeljitelja Sjeverne Koreje zapravo pokazuje da je Kim Yo-jong postala najmanje 9. najvišom dužnosnicom Sjeverne Koreje, a lako moguće čak i više od toga.

Kim Jong Un Sj. Koreja Top News Kako ubija i muči ljude: Pušta na njih pse, žive ih pali...

To sigurno neće biti i kraj njenog uspinjanja prema hijerarhijskom vrhu Sjeverne Koreje, što se slutilo još od 9. ožujka 2014. godine kada se po prvi put pojavila u javnosti u društvu svog brata-vladara, dok je ovaj glasao na izborima za Vrhovnu narodnu skupštinu, nacionalni parlament od 687 zastupnika.

I za nju vlasti taje točnu godinu rođenja

Već tada su je imenovali visokom dužnosnicom Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije. Od tog trenutka mediji, vlade i obavještajne službe pratili su svaki korak Kim Yo-jong, bilježili njeno sve češće pojavljivanje uz brata i pokušavali rekonstruirati njihov odnos i njenu prošlost, što je ponekad bilo jako teško, ako ne u nekim trenucima i nemoguće.

Isto kao što je slučaj s Kimom Jong-unom, niti za nju nije sasvim sigurno koje godine je rođena. Za vođu iz Pjongjanga pretpostavlja se da je rođen 1983., premda se službeno vodi kao da je godište 1982.

Navodno je riječ o tome da su državne vlasti, još u doba vladavine njihovog oca Kima Jong-ila, na taj način htjele naštimati okruglih 70 godina od rođenja Kima Il-sunga, njegovog djeda, i točno 40 godina od rođenja Kima Jong-ila. Jeda od svjedoka da je to posrijedi je i prijatelj aktualnog vođe, legendarni veteran NBA-a Dennis Rodman.

A Kim Yo-jong? Ona je treće i najmlađe dijete pokojnog vođe Kima Jong-ila i njegove supruge, također pokojne Ko Yong-hui. I današnji vrhovni vođa i Kim Jong-chul, njihov najstariji brat, odrastali su u posvemašnjoj izolaciji, bez djece koja bi im bila prijatelji, bez mogućnosti da se druže, čak niti sa starijima polubratom i polusestrom.

Satelitska snimka sjevernokorejskog postrojenja PROVOCIRAJU Top News Snimke otkrile kadrove od kojih strepi cijeli svijet

Uostalom, prije dvije godine Kim Jong-un smatra se da je u atentatu likvidirao najstarijeg polubrata Kima Jong-nama. U takvoj obitelji to je značilo da je Kim Yo-jong, iako kći tadašnjeg vladara Sjeverne Koreje, jedna od najusamljenijih osoba u toj zemlji.

Bila je premala da bi se igrala s braćom, od kojih je mlađa šest ili sedam odnosno četiri ili pet godina, a tek kad su njih dvojicu slali na školovanje u inozemstvo, privremeno je izgubila sve iole bliske kontakte s ljudima približno svoje dobi. Na svoje je ipak došla tijekom zajedničkog školovanja u Švicarskoj od 1996. do 2000., te poslije nakon što se ona vratila u Sjevernu Koreju i upisala prvo Kim Il-sungovu vojnu akademiju, a potom i kompjutorske znanosti na Kim Il-sungovom sveučilištu.

Nekoliko godina o njoj je vanjski svijet znao približno ništa, osim da postoji, a onda su je obavještajni krugovi prvi put uočili 2010., kada je imala 22 godine. Sjedila je odmah do osobne tajnice svog oca na 3. konferenciji Radničke partije Koreje i to je značilo da na tu djevojku itekako valja računati u budućnosti.

Sljedeći put svijet ju je ugledao 2011. dok je uz svog brata ispraćala preminulog oca na posljednji počinak. A onda, 2012., konačno je počelo. Kamere državne televizije prikazale su je uz svog brata kako prati vojne vježbe, i to u svojstvu osobe zadužene za organiziranje putovanja svog brata, odnosno vođe nacije, a sve to u sklopu tadašnjeg Komiteta za nacionalnu obranu.

Kim Jong Un Radni logori Life Zatvori Kim Jong-una: Zbog gladi jedu kravlji izmet

Pola godine otkako su je kamere snimile u pratnji brata na izborima za parlament, špekuliralo se čak i o tome da je nakratko preuzela bratove državne dužnosti i ovlasti dok je ovaj bio nesposoban držati naciju pod čvrstom kontrolom zato što je morao na nekakvu operaciju.

On samo za njene ruke zna da ne nose otrov

Odmah potom službeno je imenovana zamjenicom, a pola godine poslije i direktoricom Ministarstva za propagandu i agitaciju. Drugim riječima, od 2015. nju se na nacionalnoj televiziji moglo vidjeti tek nešto manje redovito nego njenog brata. U svibnju 2015. obavještajni krugovi doznali su da je pred porodom, ali nije sa sigurnošću bilo jasno tko bi mogao biti otac, da li neki od kolega sa studija ili netko s vojne akademije.

Kimova mlađa sestra, kao glavna osoba u zemlji za uvjeravanje nacije da živi odlično i da nema veće i slavnije nacije od njihove, na Zapadu je te godine dobila status najmoćnije žene u Sjevernoj Koreji. I taj status ima i danas, čak i u većoj mjeri nego ikada ranije.

Ona je početkom 2018. bila u delegaciji Sjeverne Koreje na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji i po svojim kretnjama odavala je vidno opušteniju osobu od bilo ukočenih ili smrknutih i opreznih državnih dužnosnika i agenata kojima je bila okružena. Tada su svjedoci epizoda njenog života počeli pričati kako ju je, primjerice, majka vodila sa sobom u šoping u Pariz 2004. kao tek 16-godišnju djevojku.

Kim Jong Un i Toni Kukoč Odrastanje Life Kimov tajni život: U školi se hvalio fotkama s Kukočem

Ili da je s njihovim najstarijim bratom išla na koncert Erica Claptona u Singapur. U doba zimske olimpijade koja je relativno jako približila dva dijela raskoljene nacije bilo je jasno da Kim Jong-un toj mladoj ženi bezrezervno vjeruje, moguće čak da je to i jedina osoba u cijeloj Sjevernoj Koreji u koju ima puno povjerenje.

U doba zimske olimpijade povjerio joj je čak da ona bude ta koja će se osobno sresti s predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom. Diplomati su je opisivali kao osobu koja odlično govori strane jezike, koja je iznimno šarmantna, a državna sjevernokorejska televizija ne jednom prikazala ju je kako se opušteno smije u pratnji svog brata, čak i kako mu povremeno preko ramena nešto govori na uho.

Čak niti funkcija ministrice za državnu propagandu ne može niti izbliza objasniti takvu slobodu. Kad se pogleda unazad, zanimljivo je da je ona tijekom zimskih olimpijskih igara bila jedna od devet državnih dužnosnika koji su u ime Sjeverne Koreje pratili tu manifestaciju.

A onda, u lipnju prošle godine, na vidjelo je izašlo da je lako moguće da je Kim Yo-jong zapravo već danas desna ruka svom bratu, da je osoba koja trenutno nije i nominalno druga najmoćnija osoba samo zato što još uvijek povezuje konce državne administracije, odnosno još uvijek prolazi kroz proces ovladavanja.

Tvornica odjeće u Vijetnamu TRŽIŠNA PREVARA Ekonomix Made in China je laž - evo čiju odjeću nosimo!

Bila je riječ o susretu s Donaldom Trumpom u Singapuru i kada su dva državnika trebali potpisati sporazum, na stolu su ih čekala dva crna naliv-pera. Očekivano, kao što Kim Jong-un, čak ne niti tako neutemeljeno ili paranoično, uvijek uza se ima kušače hrane i slično osoblje, i ovaj put jedan od ljudi iz njegove pratnje prišao je naliv-peru u rukavicama i dezinficirao ga.

Totalno povjerenje, totalni imunitet

I zbog toga što je vođa bakteriofob i zbog toga što je uvijek zgodno uništiti makar i mikroskopsku mogućnost da se na naliv-peru nađu tragovi kakvog toksina. A onda se dogodio onaj trenutak. Kimu je prišla njegova sestra i iz svog sakoa izvukla je vlastito naliv-pero kojim je Kim potpisao sporazum s Trumpom. Trenutak je u određenim krugovima na Zapadu spektakularno odjeknuo.

U proljeće ove godine stigla je i konačna potvrda njene nedodirljivosti. Nakon propasti još jednog samita američkog i sjevernokorejskog predsjednika, navodno su stradali specijalni izaslanik Sjeverne Koreje za SAD Kim Hyok Chol i još četiri dužnosnika iz ministarstva vanjskih poslova. Streljani su.

Daljnjih nekoliko dužnosnika koji su sudjelovali u pripremama tog sastanka, nakon što je sastanak otkazan zbog potpunog neslaganja dva ionako dozlaboga mušičava predsjednika, poslani su u radni logor na ideološko brušenje. Čak i prevoditeljica zbog trenutka u kojem je propustila prevesti Kimov novi prijedlog nakon što je Trump Kimu rekao da dogovora nema i ustao od stola.

Osiguranje Kim Jong Una briše kemijsku prije potpisivanja sporazuma s Trumpom KIM JONG UN Top News Kako je Kim izbjegao Trumpovu kemijsku 'umočenu' u otrov

Tada se nagađalo da bi mogla biti ugrožena čak i njegova sestra. No, sada se pokazalo da ne samo što nije ugrožena, nego je jedna od rijetkih koja je u ovoj fazi još i napredovala.

Prema dostupnim podacima, analitičari južnokorejskih medija navode da je uspješan nedavno susret Donalda Trumpa i Kima Jong-una u demilitariziranoj zoni između dviju Koreja vođa iz Pjongjanga pripisao njoj u zaslugu. Danas se njen službeni položaj smatra jednak po rangu s onim predsjednika nacionalnog parlamenta i potpredsjednika Radničke partije. A to je puno više od 9. najmoćnije osobe u zemlji.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Kotolesta
    Kotolesta 01:16 12.Srpanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Bredhot.Com