Top News
2405 prikaza

Najluđe od UN-a: Od Trumpa do cipele Hruščova

Ilustracija govora u UN-u
Reuters/Screenshot
Na glavnoj skupštini UN-a očekivala bi se pristojnost, promišljenost i državničko ponašanje - no često je govornica pravi cirkus

U svom govoru glavnoj skupštini UN-a, nakon nekoliko uvodnih riječi okomio se na režim u Sjevernoj Koreji. Rekao je da režim dozvoljava da njegov narod umire od gladi i da Sjeverna Koreja svijetu prijeti atomskim oružjem. 

- Ne želimo rat, ali ako ćemo morati braniti svoju zemlju, onda ćemo to napraviti - rekao je Trump. Tada je otvoreno izrekao prijetnju. 

- Razorit ćemo Sjevernu Koreju - rekao je Trump i dodao kako je Kim Jong-Un krenuo u samoubilačku misiju.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres apelirao je u utorak na državničko ponašanje kako bi se izbjegao rat sa Sjevernom Korejom i kritizirao svjetske čelnike koji raspiruju mržnju prema izbjeglicama radi političkih probitaka, što je dvostruka kritika na račun američkog predsjednika Donalda Trumpa.

No, Trumpove prijetnje nisu prva ludost viđena u UN-u. To je međunarodno tijelo vidjelo brojne bizarne govore, incidente i ponašanja predstavnika svojih zemalja.

Hruščov lupao cipelom

Gospodine predsjedniče, smirite tu marionetu američkog imperijalizma

Trenutak kada je premijer Sovjetskog Saveza Nikita Hruščov uputio ovaj epitet "marionete i ulizice američkog imperijalizma" delegatu Filipina ostao je jedan od najupečatljivijih momenata iz perioda Hladnog rata.

Castrov najduži govor

Da Kennedy nije milijunaš,  neobrazovan i neznalica, onda bi očito razumio da se ne možeš buniti protiv seljaka

Govor od četiri i pol sata je bio najduži govor pred skupštinom UN-a, a iskoristio je to vrijeme za napade na američki imperijalizam, vrijeđao je tadašnje američke predsjedničke kandidate Nixona i Kennedyja, a koliko je Castrovo pojavljivanje bilo bizarno, svjedoči činjenica da je u svojoj hotelskoj sobi držao žive kokoši

Indijac govorio osam sati i kolabirao

Savjet sigurnosti smatra ovo sporom. To nije borba za teritorij. Postoji samo jedan problem pred vama, taj problem je problem agresije

Indijski diplomat Krišna Menon je u tijeku rasprave o Kašmiru govorio ukupno više od osam sati, čime je postigao rekord najdužeg govora u povijesti Savjeta sigurnosti UN-a. Menon je bio toliko iscrpljen da je u jednom trenutku kolabirao, nakon čega je hospitaliziran. On se, međutim, kasnije vratio i još sat vremena držao govor, dok mu je doktor cijelo vrijeme mjerio tlak.

Pripreme Arafata za bitku

Stari svjetski poredak se ruši pred našim očima, kako imperijalizam, kolonijalizam, neokolonijalizam i rasizam, čija je glavna forma cionizam, neizbježno nestaju

Vođa Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat bio je pozvan da se obrati Generalnoj skupštini po prvi put, na zahtjev nesvrstanog pokreta, koalicije zemalja u razvoju koje su se suprotstavljale Izraelu. Arafat je izašao pred govornicu i napao cionizam, tvrdeći da je "cionizam jednak rasizmu". Godinu dana kasnije, skupština UN usvojila je rezoluciju u kojoj stoji da je "cionizam forma rasizma i rasne diskriminacije". Od tada su odnosi Izraela i UN bili, u najmanju ruku, zategnuti.

Hugo Chavez nanjušio grešnika

"Vrag je došao ovdje jučer, i još uvijek miriše na sumpor".

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez uvijek je volio pažnju koju je mogao dobiti na sjednicama Generalne skupštine UN-a, a taj trenutak je na najupečatljiviji način iskoristio kada je predsjednika SAD-a Busha usporedio sa Sotonom. U svom kasnijem govoru se osvrnuo na svoju čuvenu izjavu o predsjedniku Bushu, dodajući da "više ne miriše na sumpor"  kada je Barack Obama postao predsjednik.

Još ludih trenutaka pogledajte u videu:

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 18:17 19.Rujan 2017.

    to je cirkus