Top News
1976 prikaza

Najdraži Putinov šahist otkantao Bandića u zadnji tren

Anatolij Karpov i Gari Kasparov
Reuters/Pixsell
Sve je bilo dogovoreno, a onda je čovjek koji je '92. igrao u Vukovaru, naglo odustao od toga da bude gradonačelnikov gost

Zagreb je do ponedjeljka bio domaćin Croatia Grand Chess Tour, jednog od najprestižnijih turnira u, kažu poznavatelji, svjetskoj povijesti šaha. Turnir je počeo 26. lipnja i ugošćuje trenutačno najveće šahovske "face" svijeta, poput prvaka Magnusa Carlsena, zatim Levona Aroniana ili Fabiana Caruane.

Uglavnom, u Zagrebu boravi osam najboljih šahista i još četiri malo manje dobra, koji se bore za nagradu od 325.000 dolara. I posebni gost: čuveni svjetski šahovski genij Gari Kasparov. Istodobno, Milan Bandić pomaže u organizaciji simultanke Anatolija Karpova, dvostrukog svjetskog šampiona. Najavljena za utorak, 2. srpnja, ona je, međutim, naprasno otkazana u nedjelju.

Magnus Carlsen i Fabiano Caruana, Svjetsko prvenstvo u šahu za 2018. Rekordni turnir Life Nikad viđena ludnica na Svjetskom prvenstvu u šahu

Razlog - viša sila, tehnički problemi i slično, kako je, neslužbene su informacije, otkazivanje organizatorima opravdalo rusko veleposlanstvo na čelu s Anvarom Azimovim. Karpovljeva je simultanka trebala biti poklon Grada Moskve Zagrebu, odnosno Karpov gost Milana Bandića. Gradonačelnika kojeg je, podsjetimo, odlikovao sam Vladimir Putin.

E sad, stvari su krenule po zlu, moguće, iz dva razloga - ili se Karpovu, članu Putinove stranke i nekadašnjem članu ruskog Parlamenta, nisu svidjele nedavne izjave Kasparova za Sportske novosti, u kojima je Putina nazvao "daleko najopasnijim čovjekom na svijetu", ili su se Rusi u Zagrebu uplašili da bi Karpovljev dolazak mogao uznemiriti branitelje.

Šahist je, naime, 1992. godine igrao turnir u tad okupiranom Vukovaru, što bi sigurno probudilo duhove, pogotovo nakon što je zagrebački gradonačelnik krajem prošle godine ugostio i Arkanova suradnika Dragana Markovića Palmu.

Gari Kasparov U Hrvatskoj o RH Life Kasparov: 'Putin želi zapaliti Balkan, RH se mora opirati!'

"Daleko najopasniji čovjek na svijetu! Ekonomija je u očajnom stanju, ljudi su razočarani, standard pada. Diktator u takvoj situaciji očajnički treba veliku inozemnu akciju kako bi vratio svoj autoritet. A Putin ima nuklearno oružje i puno novaca", rekao je za Sportske novosti Gari Kasparov, veliki zaljubljenik u Hrvatsku, koji je od nas prije pet godina dobio i državljanstvo.

Nekoliko je puta, predvodeći prosvjede protiv Putina, završio i iza rešetaka. Bilo bi iluzorno očekivati da ono što je Kasparov izgovorio za hrvatske medije nije uznemirilo neke druge, Putinove duhove, pa je najjednostavnije bilo dar Zagrebu - ostaviti u Moskvi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.