Top News
10616 prikaza

Naivni ISIL-ovci nasjeli na iračku foru i sad su u zatvoru

ISIL
YouTube screenshot
Iračke obavještajne službe odličnim manevrom uhvatile su najviše Baghdadijeve suradnike

Četvrtak ujutro je razdragani Donald Trump obilježio objavom, naravno na Twitteru, da su uhvaćena petorica najtraženijih pripadnika Islamske države. 

Irački dužnosnici iskoristili su mobitel već zarobljenog zapovjednika Ismaila al-Eithawija da pošalje upute putem aplikacije Telegram četvorici čelnika ISIL-a da dođu u Irak gdje su ih iračke službe i uhvatile, prenosi Daily Mail. Telegram je, inače, jedan od najpopularnijih načina komunikacije Islamske države pa je tako svojevremeno imao svoje mjesto u službenom priručniku za nadobudne teroriste objavljenom prije nekoliko godina.

Abu Bakr Al Baghdadi IPAK ŽIV Top News Najtraženiji terorist nije ubijen - i dalje daje naredbe

Al-Eithawija su uhvatile turske obavještajne službe u veljači ove godine i po kratkom postupku su ga izručili Iračanima. Za Eithawija se pretpostavlja da je bio izravni pomoćnik samom Abu Bakru Al Bagdhadiju te da je u strukturi Islamske države on bio odgovoran za prebacivanje novca između raznih bankovnih računa ISIL-a u inozemstvu. Posebno je zanimljivo kako su Iračani uhvatili vrhušku ISIL-a. Koristeći Eithawijev mobitel slali su poruke preko Telegrama najvišim dužnosnicima terorističke organizacije i nagovarali ih da pređu u Irak jer su tamo sigurni. Oni su i povjerovali tim porukama pa su neoprezno ušetali u Irak gdje su ih čekali spremni i dobro naoružani irački specijalci. 

Saddam al-Jamal, Sirijac optužen za sudjelovanje u masakru 700 pripadnika jednog pobunjenog plemena 2014. godine jedan je od uhvaćenih ISIL-ovaca. Vjerno preslikavajući tijek sirijskog građanskog rata, Jamal je isprva bio u Slobodnoj sirijskoj vojsci da bi kasnije postupno prelazio sve ekstremnijim islamistima.

Raqqa SVJEDOČANSTVO Life Roditi u kalifatu: "Žene su rađale bez tableta za bolove"

Tereti ga se da je kao šef ISIL-a u sirijskoj pokrajini Deir Ezzor nadgledao masakr plemena Al-Shaitat koje se pobunilo protiv Islamske države i to na vrhuncu njihove moći, dok su uništavali iračku vojsku i sirijske pobunjenike gdje god su to htjeli. Al-Jamal je navodno nadzirao ubijanje djece, ponekad čak i pred njenim roditeljima. 

Uhvaćena su i trojica zapovjednika, Sirijac Mohamed al-Qadeer te dvojica Iračana Omar al-Karbouli i Essam al-Zawbai. 

Posebno je važno naglasiti da su Al-Jamal i al-Eithawi dvojica najviših dužnosnika ISIL-a koji su ikad uhvaćeni živi. Bilo je nekoliko pokušaja hvatanja drugih visokopozicioniranih terorista, ali su redom završavali neuspjehom. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.