Top News
475 prikaza

Nagrade za ravnopravnost spolova - ženama ni jedna

Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum
1/4
Screenshot/Youtube
Iako zemlja bilježi neke pomake, aktivisti će reći kako nije u potpunosti implementirala zakone koji bi spriječili diskriminaciju žena

Na godišnjoj dodjeli nagrada za promicanje rodne uravnoteženosti u Dubaiju svi nagrađeni bili su muškarci, iako se ova dodjela bavi onima koji doprinose razvoju rodne ravnopravnosti pa bi tako trebala , što bi bilo i logično, uključiti i žene. Nagrađeni su dobili nagrade zbog svoje "osobnosti" i nastojanja da muškarci i žene budu ravnopravniji na poslu, te nagradu za podržavanje rodne ravnoteže. 

U objavi na Twitteru stoji kako vladar Dubaija Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, koji je nagrade i uručio "poštuje dobitnike nagrade Gender Balance Index 2018.".

"Prepoznao je napore" jedne žene, članice kraljevske obitelji i supruge Sheikha Mansoura, zamjenika premijera. Rekao je tako kako je Sheikhe Manal bint Mohammed bin Rashid al-Maktoum "pokrenula i realizirala iznimne projekte koji su pomogli ostvariti nacionalne ciljeve ravnoteže". No lijepe riječi jedino su što je dobila, jer nagrada joj nikakva nije uručena, piše Business Insider.

Na svom osobnom Twitter računu Sheikh je nagrade opisao "velikim naporom mnogih strana da uspostave okruženje koje postiže i omogućava ravnotežu među spolovima". 

Ujedinjeni Arapski Emirati vode na Bliskom istoku po pitanju ravnoteže, kao stoji u izvješću UN-a s indexom od 0,97, što je ipak više od onog u usporedbi sa Saudijskom Arabijom koji iznosi 0,88.

Princezin toranj, Dubai, treći slijeva PRAVILA ZEMLJE Life Mračna pravila Dubaija: S ovim se riskira zatvor

UAE je najviše pozicionirana država u zaljevskom području po pitanju ravnopravnosti spolova. Nakon što su objavljene službene fotografije mnogi su primijetili kako nagrade nije dobila ni jedna žena. U svojoj službenoj izjavi vlasti je naglasila kako ulažu velike napore u poboljšanje stanja. 

"Tijekom posljednje četiri godine UAE Gender Balance Council je pokrenuo nekoliko inicijativa i projekata za promociju ravnoteže među spolovima u zemlji i tako napredovao prema sve većem uspjehu i globalnom vodstvu", stoji u priopćenju. 

"Postignuća žena potvrđuju mudru viziju pokojnog Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan koji je vjerovao da žene imaju važnu ulogu u svijetu, pa tako imaju i pravo na zaposlenje i na ulogu ključnih partnera u društvu". 

Prijestolonasljednik Dubaija Fazza Style Ludo uzbudljivi život budućeg kralja Dubaija

Nagrade su dodijeljene u tri kategorije. Ministar unutarnjih poslova Sheikh Saif bin Zayed Al Nahyan dobio je prvu nagradu a nagrade su uručene i predstavnicima ministarstva financija i ostalih državnih institucija. 

Prijašnjih godina taj Gender Balance Index odavao je počast ženama, a 2017. godine pokrenuli su i program kako bi postali jedna od top 25 zemalja svijeta po pitanju ravnopravnosti spolova do 2021. godine, piše The Washington Post.  

Iako zemlja bilježi neke pomake, aktivisti će reći kako nije u potpunosti implementirala zakone koji bi spriječili diskriminaciju žena. U izvješću iz 2018. godine Human Rights Watch naglašava kako diskriminacija po pitanju spola i roda nije uključena u anti diskriminacijski zakon iz 2015. godine i da trenutačni zakoni dozvoljavaju obiteljsko nasilje, muškarca nad ženom. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.