Top News
762 prikaza

Mutti se grčevito drži vlasti, ali još se nije spasila

Njemačka kancelarka Angela Merkel
Wolfgang Rattay/REUTERS/PIXSELL
Njemačka vlada se zamalo raspala, ali svijet doživljava ogromne promjene, od istoka do zapada

Svjetsko prvenstvo je jedina stvar koja trenutačno zanima čitavu Hrvatsku. Međutim, izvan granica "lijepe naše" vrijeme neumoljivo dalje ide. Tako smo mogli vidjeti kako se zamalo raspala vlada Angele Merkel nakon žučnih pregovora o izbjeglicama gdje je Mutti na kraju pristala na ucjene vlastitog ministra policije Horsta Seehofera.

Europsko je vijeće došlo do dogovora da se mogu otvoriti pregovori s Makedonijom i Albanijom u lipnju 2019. godine ako se nastave reforme i nastave postizati konkretni rezultati. Europska komisija i Parlament - uključujući Grčku - dali su zeleno svijetlo procesu usprkos tome što su se tome protivile Francuska i Nizozemska. Francuski predsjednik Emmanuel Macron svoj je stav rekao na samitu u Sofiji u svibnju, rekavši kako "nema proširenja prije no što se unija prije toga ne produbi". Taj potez povezan je s brigom radi populističkih pokreta unutar njegove vlastite države. No, ta je izjava pak sušta suprotnost od onoga što je rekao u svom govoru na Sorbonnei prošle godine, kada se zalagao za ujedinjenu Europu vođenu jasnom vizijom koja ne posustaje pred anti-europskim silama. Čini se kako je službeni Pariz, kada je u pitanju pregovaranje sa Skopjem i Tiranom pao žrtvom nekoherenciji ili bojazni od populacijske politike kod kuće.

Pročitajte više na: Macron će zbog svojih ambicija upropastiti Balkan

Bila je riječ o parlamentarnim izborima u Crnoj Gori. U noći 16. listopada 2016. ova mala mediteranska i balkanska nacija čekala je rezultate parlamentarnih izbora, da bi sigurnosne, policijske i sve druge službe iste te večeri bile prisiljene sprečavati pokušaj državnog udara. Još prije nešto više od godine dana petorica državljana Srbije priznala su u sklopu nagodbe s Višim sudom u Podgorici da su bili dio zločinačke organizacije koja je pokušala na silu provaliti u parlament i proglasiti desno orijentirani, proruski Demokratski front izbornim pobjednikom.

Foreign policy research institute (FPRI) skoro dvije godine poslije pokušaja puča otkriva detalje istrage prema kojoj sve upućuje na to da iza pokušaja državnog udara stoje tajne službe iz Rusije, te da je povod svemu bio pokušaj da se spriječi da Crna Gora postane članicom NATO-a. "Ovdje imamo novu članicu, Crnu Goru, koja se u trenutku pridruživanja NATO-u suočila ne s bilo kakvim pučem, nego s takvim iza kojega stoji vlada Rusije. Ovim izvještajem nadam se da ćemo podići svijest o tome da je Rusija u tolikoj mjeri ozbiljna u postizanju svojih ciljeva na Balkanu da je spremna posegnuti i za nasilnim sredstvima", prenio je Newsweek izjavu Richarda Kraemera, jednog od autora izvještaja FPRI-a.

Pročitajte više na: "Kremlj je 2016. u Crnoj Gori htio ubiti premijera"

Grupa od 12 dječaka i njihov trener prije devet su dana zapeli u špilji Tham Luang Nang Non na sjeveru Tajlanda. Napokon su pronađeni živi no vrlo umorni i iscrpljeni. S obzirom da ne znaju plivati niti roniti ne zna se kako će ih izvući na površinu. Pokušavaju ispumpati špilju koju je poplavio monsun no male su šanse da je "osuše" dovoljno da mogu izaći van. S druge strane brojni su stručnjaci rekli kako su planovi da se dječake nauči roniti te da sami izrone kroz vodu koja je toliko muljava da izgleda kao "ohlađena kava". Plan je, kažu spasitelji, donijeti im hranu i dati im priliku da povrate snagu te ih onda izvući na površinu bilo kroz koju će izbušiti ili ronjenjem. Tham Luag špilja je dugačka 10 kilometara i prepuna uskih i zavijenih prolaza prekrivenih muljem. Navy SEAL roniocima trebalo je šest sati da prođu teren te dođu blizu dječacima koji su prije devet dana nakon treninga u subotu ujutro (23.06.) s trenerom otišli istraživati špilju koju on dobro poznaje.

Pročitajte više na: Izvlačenje dječaka iz špilje trajat će tjednima ili mjesecima

Tijekom vikenda različita izvješća čini se potvrdila su ono što su mnogi nagađali, a samo se optimisti (i možda oni naivni) nadali da će se i ostvariti. Unatoč velikoj vjeri dvojice 'prijatelja' američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una na nedavno održanom sastanku, čini se kako Pyongyang nema baš puno želja i interesa za uništenje svog nuklearnog programa.  Mediji su već izvještavali kako dokazi koje je prikupila američka obavještajna služba pokazuju kako Sjeverna Koreja "ne namjerava u potpunosti predati svoje nuklearne zalihe, a umjesto toga pokušavaju pronaći načine kako sakriti broj oružja koje imaju i tajne prostore proizvodnje", kako piše The Washington Post.  Iako su posljednjih mjeseci zaustavili testiranja nuklearnog oružja, no kao što je jedan dužnosnik rekao u razgovoru za NBC "nema dokaza kako smanjuju zalihe, ili da su prestali s proizvodnjom. Postoje nedvosmisleni dokazi kako oni pokušavaju prevariti SAD". 

Pročitajte više na: Trump priznao da ga je Kim preveslao - i dalje se naoružava

"Slušat ćemo sve, brinuti ćemo za sve i poštovati ćemo sve, ali prioritet će biti oni najskromniji i zaboravljeni", rekao je novoizabrani predsjednik Meksika Andrés Manuel López Obrador poznat i kao Amlo. On je na jučerašnjim izborima sa svojom polatformom MORENA u državi koja ima 127 milijuna građana izabran s 52.9 posto glasova. Političar nejasne i mutne platforme većinu svojih planova nije detaljno elaborirao u nadi kako će privući i ekonomske nacionaliste, socijaliste, konzervativce i liberale. Kaže kako će "smanjiti nejednakost, poboljšati sustav benefita i napraviti detaljan budžet". Oko 89 milijuna glasača izašlo je na birališta i pokazalo kako im kandidati dvije stranke koje se izmjenjuju na vlasti otkad je ukinut jednopartijski sustav 2000. godine. Od 2000te godine nadalje na vlasti su sve redom bili članovi establišmenta, prvo Vicente Fox i Felipe Calderon sa iste platforme (PAN), te onda Enrique Peña Nieto (PRI) kojeg je upravo svrgnuo Obrador, a koji je bio vrlo popularan dok na vidjelo nisu izašli neki korupcijski skandali.

Pročitajte više na: Meksiko dobio svog Sinčića - nije ni lijevo ni desno

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zhecko 21:15 07.Srpanj 2018.

    Još malo, pa je nema !