Top News
2444 prikaza

Muljanja Živog zida: Sve rade samo za novac

Ivan Vilibor Sinčić
Dalibor Urukalović (PIXSELL)
Donedavno su imali jednu priču, ali čini se da je zov novca iz Bruxellesa bio ipak presnažan

Prije izbora imali smo dogovor da nitko od saborskih zastupnika neće ići u Europski parlament i da će tamo ići Tihomir Lukanić. Međutim, kolega Branimir Bunjac je izigrao taj dogovor i ne želi prepustiti mandat kolegi Lukaniću. Zbog takvog ponašanja, danas sam ga suspendirao. Dok se situacija ne razriješi, ja ću ići u Europski parlament, rekao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Tako će ipak predsjednik Živog zida ići na plaću od 8757 eura bruto  u Europski parlament, a nakon plaćanja poreza ostaje mu više od 6000 eura svkaog mjeseca, kako smo i pisali prije nekoliko dana da će se vrlo vjerojatno dogoditi.  Kada je Živi zid predstavljao listu, za zastupnika je bio nominiran prvi na listi, Tihomir Lukanić, a ne Sinčić koji je bio na zadnjem mjestu. Sinčić je ipak osvojio najviše preferencijalnih glasova i mandat zato pripada njemu, ali je stranka mogla poslati zamjenu. Sam Sinčić je najavljivao da ga funkcija u EU parlamentu ne zanima, a još prošli utorak, nakon izbora, rekao da je Lukanić i njegov izbor za zastupnika.

- Imam prijatelja, Tihomir Lukanić se zove. Glasao sam za njega i moj je izbor za EU parlament - objavio je Sinčić na svom Facebook profilu.

U KD Vatroslav Lisinski održan 1. kongres Živog zida Za šaku kuna Top News Laž Živog zida: Ipak žele 20 milijuna kuna za svoju stranku

Kada je Živi zid predstavljao listu za EU izbore, upravo Lukanić je iznio dvije posebnosti ako stranka dobije zastupnika. Prva je da će dio plaće davati u humanitarne svrhe, a druga je da će se zastupnici mijenjati tijekom petogodišnjeg mandata. Danas bi trebali potvrditi ostaju li kod toga.

Sinčiću nitko ne može osporiti lukrativno mjesto u Europskom parlamentu jer je osvojio 20 posto preferencijalnih glasova birača Živog zida. No, kako to obično bude u Živom zidu, Sinčić nije samostalno odlučio da bi se ipak prihvatio europske plaće i života u Bruxellesu, već je tome kumovala njegova supruga i vladarica Živog zida iz sjene, Vladimira Palfi. Sinčić je naime svjestan da se stranka ne može voditi iz Bruxellesa i da bi njegov odlazak mogao biti početak kraja stranke, ali Palfi ima drukčiju teoriju.

Palfi je čini se već sada svjesna da je Živi zid u velikom padu, podrška glasača sve je manja što su pokazali i EU izbori, a lijepa plaća u EU parlamentu narednih pet godina mogla bi njoj i Sinčiću riješiti egzistenciju na duge staze, neovisno o Živom zidu i svim budućim rezultatima stranke. Sinčić bi u tom slučaju narednih pet godina zarađivao 8757,70 eura bruto (preko 500.000 eura bruto za pet godina), imao bi još 4513 eura mjesečno za troškove rada ureda, dnevnicu od 320 eura za svaki dan kada je prisutan u Bruxellesu ili Strasbourgu, te još brojne druge beneficije. Cifra je to koju izgleda Vladimira Palfi ne želi prepustiti nekom drugom.

Ivan Pernar i Vladimir Putin I mi smo na redu Top News Putin će se umiješati u EU izbore, igrat će preko Pernara

Dok Živi zid deklaratorno poziva na rezanje financiranja političkim strankama, pa i sadašnjom incijativom kojom bi zaustavili isplate iz proračuna strankama, moramo podsjetiti kako su mijenjali ploču kad bi došli na vlast. Podsjetimo kako je Živi zid obećavao u kampanji 2015. godine smanjenje financiranja stranaka s tadašnjih 70 na 20 milijuna kuna godišnje i najavio zakonske izmjene. 

Kada smo ih u veljači ove godine pitali zašto ništa nije napravljeno po tom pitanju, rekli su da su čak imali i spreman zakon, ali nisu ga dosad, tri godine od obećanja pustili u proceduru "na temelju svijesti vladajuće većine koja konstantno, drsko i neargumentirano odbacuje naše prijedloge zakona". No, u odgovoru se navodi i prijedlog dramatično različit od onog što su dosad predlagali.

"U skladu s našim političkim programom, želimo ograničiti maksimalni iznos koji bi politička stranka mogla dobiti iz državnog proračuna na 20 milijuna kuna godišnje, a s vremenom taj iznos i dodatno smanjiti", stoji u službenom odgovoru Živog zida. Potpisnik je glavni tajnik Tihomir Lukanić koji je ovih dana izgubio poziciju u Europskom parlamentu.

No, nije stalo na tome, pa je početkom ove godine izašla još jedna afera Živog zida s Ivanom Pernarom u glavnoj ulozi. Upravo zahvaljujući njemu stranka koja nikad nije imala nikakve šanse za ulazak u Sabor dobila je milijune iz proračuna.

Stranka Abeceda demokracije, čiji je čelnik Stjepan Vujanić, osobno je na izborima prije dvije godine dobio točno 26 glasova. Ali toj stranci za koju je rijetko čuo dosad su porezni obveznici uplatili 1,13 mil. kuna. A s novcem iz proračuna sljedeće godine iznos će se popeti na skoro 1,5 milijun. Novac koji im dajemo mogu zahvaliti Ivanu Pernaru iz Živog zida.

Pernar je u Abecedi demokracije bio tek tri mjeseca, u trenutku kad je u Živom zidu trajala unutarstranačka borba. Ali pravila o podjeli novca strankama iz proračuna su takva da kune dobiva stranka koja je imala zastupnika u trenutku konstituiranja Sabora.

Abecedi demokracije je zato u siječnju ove godine unutar 56,43 milijuna kuna, koje su određene za stranke u Saboru, pripalo više od 367.000 kuna. Lani, 2017. i 2016. su već iz istog razloga dobili 764.000 kuna poreznih obveznika.

A kako su ih trošili? Državna revizija za prošlu godinu kaže: bez jasne kontrole, računa, bez poštovanja pravila. Stranka nije imala ni kune prihoda dok Pernar nije ušao u Sabor. Nemaju ni lipu prihoda od članarina niti jednu donaciju, žive od novca iz proračuna.

Split: Ljubav Ave Karabatić i Ivana Pernara okrunjena brakom u sklopu karnevala | Author: Miranda Čikotić/ PIXSELL Miranda Čikotić/ PIXSELL
Revizija navodi da su 76.000 kuna potrošili na usluge za koje revizija kaže da ne postoji dokumentacija da su one stvarno i obavljene. Stranka je prijavila da je potrošila gotovo 4000 kuna za gorivo iako nemaju službeni automobil. Više od 10.000 kuna im je otišlo na reprezentaciju bez valjanih računa.

Oko 120.000 kuna su potrošili na zaposlene. Revizija je utvrdila da imaju stalno zaposlenog samo tajnika, a povremeno su angažirali još troje ljudi. Navodno da rade za zastupnika Pernara, ali ni to nisu mogli dokazati.

Prema javnom registru, poslovna tajnica stranke je Maja Vujanić, žena koja nosi isto prezime kao i predsjednik stranke Stjepan. Sjedište stranke je na adresi stana kojem je suvlasnik Vujanić. Kako stranka od novca proračuna plaća i 12.500 kuna najaminina, htjeli smo Vujanića pitati plaća li najamninu sam sebi? Također i zašto ne vodi ispravno račune kako bi znali na što odlazi državni novac, te je li gđa Vujanić jedina zaposlena koju plaćaju porezni obveznici.

Plan i program rada stranke je inače na jednoj A4 stranici i svodi se na to da će povećati broj simpatizera i članova i promociju. Državni novac bi trebali trošiti isključivo za to, ali revizija je utvrdila suprotno.

Abeceda je 2017. bila na rubu stečaja, ali da se to dogodilo, izgubili bi novac. Pa je mali dug brzo podmiren.

Ni Živi zid se nije proslavio urednim financijskim izvještajima.

Deklarirani poštenjaci i borci za “male”, deklasirane građane, pravičan pravosudni sustav i svijet, u kojemu neće biti “opresivnog, korumpiranog i arbitrarnog djelovanja državnih tijela”, 2017. raspolagali su s milijun i 836.601 kunu; 995.662 kune dospjele su im iz državnog proračuna u ime glavarina, 753.266 kuna iz proračuna lokalnih jedinica, 42.787 kuna od članarine, 44.820 kuna od donacija, a 66 kuna iz drugih prihoda.

Već sama adresa stranke izaziva kontroverzije. U zaglavlju izvještaja stoji da Živi zid djeluje na adresi Pavlenski put – istoj adresi na kojoj živi Ivan Pernar. Budući da stranka evidentira 98.867 kuna u ime troškova zakupnine i najamnine, logično se nameće pitanje jesu li ti iznosi najamnine završili na privatnom računu Ivana Pernara. Pretvaranje vlastitog stana u uredski prostor ne bi bio originalni izum živozidaša – to je zakonita metoda “izvlačenja” novca privatnih poduzetnika, napisao je svojedobno Jutarnji.

Da je Pavlenski put adresa - koju Ivan Pernar u raznim dokumentima navodi kao svoju - ujedno i adresa stranke, potvrdili su i u Ministarstvu uprave.

Prema stranačkoj legendi, kako prepričavaju bivši članovi, a često se spominje u grupama fanova i nefanova na društvenim mrežama, u Pavlenskom putu našao se “trojac kod Pernara u stanu, u kupaonici su održali skupštinu, a na dokumente potpisali desetke ljudi koji o tome nisu znali ništa”, piše Jutarnji.

Dugačka je lista suspektnih troškova koje će predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić morati pojasniti DORH-u: od 89.510 kuna troškova izborne promidžbe bez evidencije koja bi potvrdila da je “poslovni događaj stvarno nastao” preko odvjetničkih usluga do troškova reprezentacije i službenih putovanja.

Živi zid | Author: Dalibor Urukalović (PIXSELL) Dalibor Urukalović (PIXSELL)
Najveća stavka troškova u Živom zidu otpada na intelektualne i osobne usluge; 445.826 kuna potrošili su u 2016., a 2017. godine 390.523 kune. Iako se analiza gotovo svake stavke poslovanja Živog zida doima kao otvaranje vreće buha i izaziva sumnje, bilo da nije pravilno provedena ili još gore – da nema realno pokriće, ova o intelektualnim uslugama je najspornija. Živozidaši su samo za prvih šest mjeseci 2017. godine dali 150.000 kuna za troškove savjetovanja, za odvjetnike 53.750 kuna i knjigovodstvene usluge 25.000 kuna. No, opominju revizori, “za te račune nije priložena specifikacija obavljenih usluga, nije navedena vrsta usluga i vrijeme kada su se dogodile”. Dapače, živozidaši su bili široke ruke, potpisivali su ugovore, a da davaoce usluga nisu obvezali da im pravdaju račune!

Odvjetničke usluge skupo su koštale Živi zid, ukupno 53.750 kuna ispostavljenih u mjesečnim paušalima. Prema podacima stranke, otkrili su revizori kojima je ta stavka bila posebno zanimljiva, Živi zid ima četiri sudska spora u tijeku, ali nije dao konkretan pregled sudskih sporova. U idealnoj kombinaciji, da su za ta četiri spora sazivana ročišta na sudu svaka dva mjeseca i da je svako zastupanje stajalo tisuću kunu, što bi bila maksimalna odvjetnička tarifa, još uvijek “visi” tridesetak tisuća kuna bez pokrića.

Dva sudska slučaja, prema saznanjima Jutarnjeg lista, odnose se na zahtjev Branimira Bunjca za naknadu štete radi povrede časti i ugleda, jedna je protiv Hanza medije (izdavača Jutarnjeg lista, op.a.) zbog objave imovinske kartice, druga protiv čakovečkog mostovca Davora Vikerta, političkog konkurenta Bunjca na izborima. Potonju su povukli premda se Bunjac pohvalio da je “imao u džepu sigurnih 50.000 kuna, ali gledajući beskičmenjaštvo tog ‘heroja ulice’ jakog samo za svojim računalom, a u stvarnosti kukavicu odlučio sam odbiti ispriku i u cijelosti povući tužbu. Ne treba mi isprika toga čovjeka ni novci... bolje njega i slične njemu ostaviti da žive sa svojim prostotama i zlobom”, obznanio je Bunjac, čije povlačenje nije značilo i poštedu od odvjetničkog troška, objavio je Jutarnji list.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.